Sport

A hátán vitte le sérült riválisát az aranyszívű szambós

stsiapan papou (Array)
stsiapan papou (Array)

Stsiapan Papou nagy sportszerűségről tett tanúbizonyságot hétőn a bakui Európa Játékokon.

A fehérorosz szambós a fináléban a világbajnok azeri Amil Gasimovval mérte össze erejét, és kisebb-nagyobb meglepetésre legyőzte esélyesebbnek tartott ellenfelét.

A 74 kilogrammosok döntőjében ötezren szurkoltok Gasimovnak, aki azonban olyan súlyos lábsérülést szenvedett, hogy fel kellett adnia a versenyt.

Fotó: Europress fotóügynökség

A 31 esztendős Papou gyorsan reagált: miután a bíró kihirdette a győztest, vállára kapta riválisát a küzdőtérről.

“Azerbajdzsánban a szambó több mint egy sport. Mindenki neki drukkolt és küzdeni akart az utolsókig. Megpróbált elkapni, de ráültem az Achillesére. Azért vittem le őt, mert tudom mennyire fáj. Korábban nekem is volt hasonló sérülésem” – nyilatkozott a végső győztes.

Néhány hete Csoknyai László hívta fel magára a sportvilág figyelmét sportszerű tettével: a magyar sportoló szintén levitte a szőnyegről sérült riválisát, majd a búcsúmeghajlásról sem feledkezett meg.

Mi a szambó?

A szambó orosz eredetű katonai birkózás, mely az úgynevezett “submission” (“alávetéses”, leszorításos vagy feladásra kényszerítő) birkózások közé tartozik. Eredetileg támadó-önvédelmi célú pusztakezes harci technika, a cselgáncs és a szabadfogású birkózás ötvözete. Ma már sportszerűen is művelik, amatőr szabályzattal.

L’ÉQUIPE 21 vous fait découvrir grâce au premiers Jeux Européens de #Baku2015 le sambo, discipline très peu connue. #FairPlay

Posted by L’ÉQUIPE 21 on 2015. június 22.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik