Sport

Gömöri Zsolt lemondott az elnöki posztról

gomori-zsolt(650x433).jpg (Array)
gomori-zsolt(650x433).jpg (Array)

Kedden rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a Magyar Paralimpiai Bizottság körül kialakult helyzet miatt. Pénteken jelölik ki az utódot.

Kedden bár nem jelent meg személyesen a rendkívüli sajtótájékoztatón a Magyar Paralimpiai Bizottság első embere, Gömori Zsolt, a MOB képviseletében Szabó László közölte, az elnök a tisztújító közgyűlés előtt lemondott posztjáról.

 Fotó: MTI

Így pénteken nem tartanak tisztújítást a MPB-nél. Szabó elmondta, hogy a jelenlegi feltételek nem alkalmasak hozzá és az is fontos szempont volt, hogy ne legyen kapkodás. Június 19-én a tisztújító közgyűlés új időpontját jelölik ki, illetve megválasztják a felügyelő bizottság tagjait – az FB korábbi tagjai május végén mondta le. A testület egy elnökből és két további tagból áll majd, neveket azonban Szabó nem mondott, de jelezte, többekkel tárgyalnak.

“Gömöri Zsolt belátta, hogy a közgyűléshez nyugodt körülmények kellenek, ehhez pedig az ő lemondása szükséges” – mondta Szabó László, a sajtótájékoztató moderátora, a MOB Fogyatékosok Országos Diák- és Szabadidősport Szövetségének (FODISZ) elnöke, és egyben mint kívülálló szakértő, aki az elmúlt hetekben sportolókkal, sportvezetőkkel, illetve az MPB elnökségének tagjaival is egyeztetett.

Kérdésre válaszolva kifejtette, hogy az MPB-t ideiglenesen – technikai értelemben – az alelnök és egy elnökségi tag közösen vezeti, ők rendelkeznek aláírói jogosultsággal. Az elnökségbe a jelölteket a közgyűlés állítja majd, de a vezető testületnek csak az egyharmada lehet “kívülálló”, a többieknek az MPB tagszervezeteiből kell kikerülniük.

Dani Gyöngyi paralimpiai ezüstérmes vívó már többször is Gömöri Zsolt távozását sürgette, így érthetően örült a keddi bejelentésnek:

„Ez egy remény, hogy az MPB régi fényében tündököl majd. Mi is parasportolóként nyilatkozhatunk majd ezután, nem pedig botrányhősökként. Bízom benne, hogy a közgyűlés jó döntést hoz majd és olyan személyt választanak meg, aki jól képviseli majd az érdekeinket” – mondta a sajtótájékoztatón.

Felmerült Deutsch Tamás és a komplett MPB-elnökség lemondása is, de ha lemondtak volna, akkor már pénteken tisztújítót kellett volna rendezni, de a fejetlenség elkerülése érdekében ezt nem tették meg. Egyelőre.

Gömöri Zsolt közleménye

Gömöri az MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében azt írta, döntése “az elmúlt években elért eredményeinek megőrzését, valamint a szervezetünk jövőbeni sikeres munkájához elengedhetetlenül szükséges nyugalom megteremtését kívánja szolgálni.”

Hozzátette, ezzel egyben fel akarja menteni a közgyűlést a bizalmi szavazás terhe alól “az egység megteremtése érdekében”, s szerinte a feladat most “a jelen értékelése a jövő építésével.” Gömöri az MPB tagszervezeteinek elküldött levelében azt írta, ígéretéhez hűen megtartja beszámolóját a pénteki közgyűlés előtt, összefoglalva az elmúlt éveket. Gömöri egyben arra kérte a tagszervezetek vezetőit, hogy “óvják meg az eddig elért eredményeket és folytassák a munkát a közös cél érdekében.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik