Sport

Kötélhúzás és bridzs az olimpián?

kötélhúzás (Array)
kötélhúzás (Array)

Összesen 26 sportág, köztük a kötélhúzás, a bridzs, a szumó és a frizbi jelentkezett a tokiói szervezőknél, hogy szeretne bekerülni a 2020-as nyári olimpia programjába.

A jelentkező szövetségek között van a baseballt és a softballt irányító nemzetközi szervezet, a WBSC is, s a szakértők szerint ez a két sportág a legesélyesebb arra, hogy az öt év múlva sorra kerülő játékokon versenyt rendezhessen. Legutóbb 2008-ban, Pekingben szerepeltek az ötkarikás műsorban.

A Thomas Bach elnök által javasolt, s a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által tavaly elfogadott reformcsomag része, hogy az olimpiai házigazdák egy vagy több, náluk népszerű sportágat beemelhetnek a programba, amely ezzel közönség-, illetve szponzorcsalogatóbbá válhat. Japán esetében a baseballon kívül még a karate és a szumó felelhet meg ennek a kritériumnak.


Fotó: thinkstockphotos.com

A szervezők azt közölték, hogy a jelentkező sportágakat rangsorolják, majd június 22-én közzéteszik a “döntősök” listáját. Utóbbiak nemzetközi szövetségei augusztusban, Tokióban adhatják elő terveiket, s ezt követően születik meg a végső javaslat, amelyet a NOB elé terjesztenek.

A Reuters hírügynökség emlékeztet arra, hogy a kötélhúzás 1900-tól 1920-ig szerepelt az olimpiai programban, s bár nem esélyes arra, hogy visszakerüljön, ha ez mégis megtörténne, a britek címvédőként indulhatnának, miután az antwerpeni játékokon ők nyertek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik