Sport

Ki ez az ausztrál, akiért megőrül fél Amerika?

Matthew Dellavedova (Array)
Matthew Dellavedova (Array)

Matthew Dellavedova nemrégiben még percember volt a Cleveland Cavaliersben, az NBA nagydöntőjében azonban LeBron James elsőszámú segítője lett.

Amikor az észak-amerikai kosárlabda-bajnokság (NBA) nagydöntője előtt az ember ránézett a Cleveland Cavaliers és a Golden State Warriors párosítására, akkor a többség egyértelműen az oaklandi együttest mondta végső győztesnek. Amikor a finálé első mérkőzésén kidőlt Kyrie Irving, a GSW pedig hosszabbításban behúzta a meccset, talán még többen mondták azt, hogy ez eldőlt, sőt, akár 4-0 is lehet a vége. Ehhez képest a nagydöntő harmadik mérkőzése után 2-1-re vezet a Cavs. Vajon miért?

Természetesen a válasz első- és talán másodsorban is LeBron James, aki emberfeletti produktumot tesz le az asztalra meccsről meccsre, gyakorlatilag ő irányítja a történéseket és amolyan egyemberes hadseregként végig nyomás alá helyezi a Golden State védelmét. James ugyanakkor egyedül talán kevés lenne, Kevin Love-ra, Anderson Varejaóra és Irvingre pedig sérülés miatt nem számíthat. Mégis van valaki, aki nélkül már saját bevallása szerint sem menne sehová. Ő Matthew Dellavedova.


Árnyékként követi Stephen Curryt
Fotó: Europress Fotóügynökség

A 24 esztendős ausztrál irányító tulajdonképpen egy kiegészítő ember, a ligába is csak nagy nehezen tudta beverekedni magát, talán mindent elmond róla, hogy nem is draftolták – persze így is be lehet futni tisztességes karriert, Ben Wallace például hasonló utat bejárva lett négyszer is az év védőjátékosa, ezt rajta kívül csak Dikembe Mutombo mondhatja el még magáról. Dellavedova főleg a kispadról beszállva próbált segíteni övéinek, azonban nem lehet azt mondani, hogy maradandót alkotott volna, egy valamiben azonban jelenleg kiemelkedőt nyújt: védekezésben.

Dellavedovának már többször is be kellett segítenie a rájátszás során, amikor Irving sérüléssel bajlódott, a tehetséges irányító végleges kidőlésével pedig hatalmas szerep hárult rá, neki kell ugyanis levédekeznie Stephen Curryt, az alapszakasz legértékesebb játékosát. Jelentjük ezt eddig sikerrel megteszi, piócaként tapad ellenfelére, nem hagyja levegőhöz jutni, gyakorlatilag a WC-re is elmegy utána, csak hogy ne ficánkoljon. Ez pedig meg is látszik Curry teljesítményén, a megszokottnál jóval több a hibás döntése és olykor frusztráltnak tűnik. Ez a Dellavedova-faktornak tudható be.

Az ausztrált több, másokra veszélyes megmozdulása miatt korábban elkönyvelték „piszkos” játékosnak és az igazat megvallva van is benne valami, már a döntőben is mutatott be kamikaze vetődéseket, ahol nem csak magát, de az ellenfelet sem kímélte. Ugyanakkor az alázata és a lelkesedése miatt egyre többen megkedvelik, ráadásul nem csak védekezésben nyújt maradandót, időnként támadásban is odateszi magát: legutóbb karriercsúcsot jelentő 20 pontot szerzett, a negyedik negyedben pedig volt egy kulcsfontosságú 2+1-es támadása, ami nagyban hozzájárult a Cleveland későbbi győzelméhez.

Videó – Rendkívül fontos kosár falttal együtt a 3. meccsen:

Ugyan a Cavs messze várakozáson felül teljesít a párharcban, de ahhoz, hogy a franchise történetének első bajnoki gyűrűje is meglegyen, nagy szükség lesz Dellavedovára is. Az ausztrál legközelebb magyar idő szerint péntek hajnalban, a párharc eddigi legérdekesebbnek ígérkező mérkőzésén mehet ismét Curry agyára.

Abban biztosak lehetünk, hogy meg fogja próbálni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik