Sport

BL-döntős a Veszprém!

Momir Ilic (Array)
Momir Ilic (Array)

Az MKB-MVM Veszprém 31-27-re legyőzte a Kielt az elődöntőben és vasárnap a Barcelonával találkozik a fináléban. A magyar csapat sikerével történelmet írt.

A két csapat tavaly – amikor is a Veszprém először jutott be a Final Fourba – ugyancsak az elődöntőben találkozott, és akkor a német gárda jutott tovább. A 20 ezres csarnokban közel 3000 veszprémi szimpatizáns foglalt helyet, és a lengyel Kielce tábora is a magyar klubért szorított.

A nyitógólt az a Palmarsson szerezte, aki a következő idényben már a Veszprém színeiben játszik, a másodikat pedig Vujin, ő pedig korábban állt a magyar bajnok alkalmazásában. Palicka jó védései miatt az első veszprémi találatra öt percet kellett várni, és még egy emberelőny is kimaradt. A gólkirályjelölt Ilic büntetőt, Iváncsik pedig két ziccert rontott, s a háromszoros bajnok (2007, 2010, 2012) a 10. percben 5-2-re vezetett. Sulicot kiállították, de így is volt esély felzárkózni, csakhogy Marguc is a kapufára vágta a hétméterest.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A kapitány Nagy tartotta a lelket a többiekben, ő próbált meg lendületet adni. A BL All Star-kapusának választott Miklert Alilovic váltotta. Amikor Dahmkét kiküldték, feljött a Veszprém 7-6-ra, de így sem vált gördülékennyé a játék. Sulic és Toft Hansen kakaskodása után Lékai lett az irányító, azonban így is időt kellett kérni.

A 22. percben lett 8-8, majd Nagy találatával 9-8, amikor a németek is időt kértek. Toft Hansent megint kiállították, ekkor pedig 11-9-re lépett el a tavalyi negyedik helyezett. Az egyik visszafutásnál szabálytalankodó Nagyot is kiküldték, és a szünet előtti hajrában egyenlített a rivális.

A második játékrész elején Ilic megint büntetőt hibázott, de legalább a kipattanóból betalált. Ő és Nagy vállára vette a csapatot, a védőfal pedig remekül zárt. Sikerült 16-13-ra elhúzni, az időt is kérő Kiel öt percig nem tudott betalálni. Aztán 18-14 lett az állás, Ilic pedig a góllövőlista élére ugrott. Még az ex-kieli Zeitz is betalált. Volt labda a 22-17-hez is, de Iváncsik a felső lécet lőtte ki indítás után. Alilovic remekül védett, és sikerült őrizni a biztos vezetést. A 49. percben 27-21-nél időt kért a Kiel, és “begyújtotta a rakétákat”.

Őrült rohanás kezdődött, miközben Sulicot harmadszor is, azaz végleg kiállították. Az 53. percben már csak 27-25-re vezetett a Veszprém, amikor Ilic igen fontos gólt lőtt. Terzic sem úszta meg kiállítás nélkül, viszont Alilovic megint ziccert fogott. Zúgott a veszprémi szurkolósereg hangja, és innen már nem tudott újítani a Kiel. Lékai gólja zárta le a nagy csatát.

A Final Four 2010 óta íródó történetében egészen mostanáig csak német és spanyol csapatok jutottak be a döntőbe. A Veszprém ezt megelőzően egyszer, még 2002-ben volt finalista a legrangosabb sorozatban, tavaly pedig negyedikként zárt.

Kieséses rendszerben a Veszprém a 2002-es klub-Eb után tudott győzni a Kiel ellen.

Eredmény – kézilabda Bajnokok Ligája, elődöntő

MKB-MVM Veszprém – THW Kiel (német) 31-27 (13-13)
gól:
Ilic 8/4, Iváncsik 7/1, Nagy 7, Sulic 4, Lékai 2, Nilsson 2, Zeitz 1, illetve Palmarsson 9, Canellas 5/3, Spengler 3, Dahmke 3, Toft Hansen 2, Jicha 2, Vujin 2, Weinhold 1 

Vége, BL-döntős a Veszprém!!!!

II. FÉLIDŐ

56-60. PERC: Az utolsó öt perc kezdődik, gyerünk fiúk! Labdát szerzett a Veszprém, majd Iváncsik harcolt ki hetest, el is végezte és nem hibázott (25-29)! Terzicet küldték ki, Vujin pedig hosszú idő után ismét betalál (26-29). Alilovic!!!!!! Jicha lépett ki teljesen egyedül, de nem tudott túljárni a veszprémi kapus eszén! Két perc van vissza a mérkőzésből! 58:28-nál időt kér Ortega mester. Sprenger eredményes, de Lékai válaszol, majd egy kimaradt kieli helyzhet után Nilsson állítja be a végeredményt (27-31)!

51-55. PERC: Belülvédekezés miatt dobhatott hetest a Veszprém, Ilic védését azonban védte a veterán Ege, majd Palmarsson volt eredményes az ellenakció végén (23-27). Sulic a levegőben meglökte Palmarssont, számára itt véget is ért a mérkőzés. Canellas bevágta a megítélt hetest, szoros végjátékra van kilátás (24-27). Ortega időt kért. Ilyen nincs, belemenést fújtak, Sprenger pedig kettőre csökkenti a különbséget (25-27). Ilic szerzett nagyon fontos gólt (25-28).

46-50. PERC: Nagy bombájánál esélye sem volt a kapusnak a hárításra, Toft Hansen tartja meccsben az övéit (21-24). Labdát szerzett a Kiel, de Alilovic kivédte a németek támadását, a lerohanás végén pedig Iváncsik eredményes (21-25). Alilovic szenzációs, ismét védte Vujin próbálkozását. Sulic dobott gólt, majd buta módon adta el a labdát a Kiel, amiből ismételten csak Sulic eredményes (21-27)! Időt is kért a Kiel. Előbb Alilovic védett a kapufa segítségével, de a labda a Kielnél maradt, Palmarsson pedig megtörte csapata gólcsendjét (22-27).

41-45. PERC: Iváncsik találta el a keresztlécet, majd Palmarsson eredményes, Zeitz pedig megúszott egy kiállítást (18-21). Alilovic mutatott be nagy bravúrt, a hosszú felsőba tartó labdát piszkálta fölé! Palmarssont küldik ki két percre, Ilic pedig bevágott egy újabb hetest (18-22). Zeitz hagyott ki egy ajtó-ablak helyzetet, majd Canellasmattolta Alilovicot (19-22). Iváncsik eredményes a szélről újfent, Sprenger azonnal válaszol (20-23).

36-40. PERC: Dahmke az időkérés után csökkenti a különbséget, de Nagy postafordultával válaszolt (14-17). Sőt, visszaszereztük a labdát, Iváncsik bevágta, néggyel vezet már a Veszprém (14-18)! Hetesből lopakodtak közelebb a németek, de Iváncsik a túloldalon összeszedi a kipattanót és büntet (15-19). Palmarsson majd Canellas hozza közelebb a Kielt (17-19). Ilic hetesből válaszol, majd Vujin adta el a labdát, Zeitz pedig gólra váljta a lehetőséget (17-21).

31-35. PERC: Folytatódott a meccs, a második félidőben a Veszprém indította útjára a labdát. Hajrá, fiúk! Palmarssont küldték ki kapásból két percre, Ilic pedig előbb kihagyta a hetest – a kapus védett – majd bedobta a kipattanót (13-14). Alilovic védett nagyot, de aztán eladtuk támadásban a labdát. Nagy blokkolt, majd gólt szerzett, aztán a Veszprém visszaszerezte a labdát és Ilic is betalált, már hárommal vezet a magyar bajnok (13-16)! Sőt, belemenés miatt elvették a Kieltől a labdát, de Iváncsik lövése kimaradt. Időt kért a Kiel.

13-13 az állás az első félidő után, hamarosan folytatódik ez a rendkívül izgalmas összecsapás.

I. FÉLIDŐ

26-30. PERC: Terzic kapott kétperces büntetést. Hetesből szépít a Kiel (10-11). Nilsson forgolódott eredményesen, megtalálta a lövőhelyzetet és nem is hibázott (10-12). Háromgólos vezetésért támadott a magyar csapat, végig is játszották a fiúk a figurát, de aztán a kieliek nagy nehezen ki tudták védekezni, sőt, ketten ki is ugrottak, így jött is a német gól (11-12). Miután Nagyot kiküldték, vészkapusos figurával próbálkoztunk, de eladtuk a labdát támadásban, Palmarsson pedig bevette az üresen maradt kaput (12-12). Sulic szerzi vissza a vezetést, de Palmarsson egyenlít (13-13). Vége az első félidőnek.

21-25. PERC: Végre! Ilic a harmadik hetest már kíméletlenül bevarrta (8-7). Egyenlít a Veszprém, Iváncsik eredményes, miután a németektől elvették a labdát (8-8)! Szenzációs, egy labdaszerzés után Nagy zárta le góllal az ellenakciót, vezet a Veszprém (8-9)! Időt is kértek a németek. Palmarsson egy sistergős bombával egyenlített (9-9). Toft Hansen ül ki két percre pihenni, Ilic pedig bevágott egy hétméterest (9-10). Vujin kimaradt helyzete után Nilsson növelte kettőre a veszprémi előnyt (9-11)!

16-20. PERC: Jó védekezés után Iváncsik csökkentette egy gólra a különbséget (7-6). Toft Hansen befordulásból eredményes, majd utána kiküldték két percre, Sulicot is (8-6). Palicka önkívületben véd, Lékai duplázását is hárította. Az idő köüzben becserélt Alilovic is bemutatott egy fontos védést. Időt kért a Veszprém.

11-15. PERC: Nagy László az, aki ismét túljárt a kieli védelem eszén (5-3). Sulic kiállítása miatt emberhátrányban játszik most a Veszprém. Ilyen nincs, most Marguc találta el hetesből a kapufát. Dahmke góllal büntet (6-3). Nagy László a válaszunk a Kiel számára, de Weinhold gondoskodik arról, hogy ne férkőzzünk túl közel (7-4). Ilic is megszerzi az első gólját (7-5).

6-10. PERC: Nagy László birkózott ki magának egy lövőhelyzetet, majd középről mattolta a kapust, de az ellenakció során senki sem támadta Jichát, aki köszönte szépen, és a kapuba bombázott (4-2). Palicka kapus jó formában kezdett sajnos, már több védése is volt. Ilic hetesből a felsőlécre bombázott. Egy gyorsindítás végén ismét Jicha az, aki eredményes. Nem indul valami jól a meccs (5-2).

1-5. PERC: Megy a meccs! A fehérben játszó Kiel kezdte a mérkőzést, pirosban a Veszprém. Palmarsson szerzi a találkozó első gólját (1-0). Weinholdot küldték ki két percre, így emberelőnyben támadhat a magyar csapat, de Palmarsson egy blokkal jelzi, hogy védekezésben sem utolsó. Egy kimaradt német támadás után Rodriguez vette célba a kaput, de nagyot védett a Kiel kapusa. Vujin kettőre növeli a németek előnyét, de Marguc gyorsan válaszolni tudott (2-1). Palmarsson villant ismét, a rövid felsőt pókhálózta ki (3-1).

Látványos felvezetőműsor után mutatták be a játékosokat, most pedig a Bajnokok Ligája himnusza megy épp. Már tényleg csak pár perc van vissza a kezdésig. Hajrá, Veszprém!

A Barcelona már bejutott a döntőbe, a spanyolok 33-28-ra verték a Kielcét a másik elődöntőben.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, hamarosan kezdődik a meccs! 

ELŐZETES

Az MKB-MVM Veszprém kézilabdacsapata tavaly a negyedik helyet szerezte meg a Bajnokok Ligájában, a magyar bajnok idén vérmesebb reményekkel érkezett meg a sorozat kölni négyes döntőjébe. Az ellen a Kiel ellen javíthat Carlos Ortega együttese, amellyel tavaly is az elődöntőben találkozott.

A Veszprém tavalyhoz képest erősödött, rutinosabbá vált a kerete, és már nem számít újoncnak a négyes döntőben, emellett jó formában van, a csoportkörben, és a kieséses szakaszban is döntő részben remekelt. Közben megnyerte a magyar bajnokságot, a Magyar Kupát és a regionális SEHA Ligát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik