Sport

Parasport: nyomozást sürgetnek az MPB-nél

gomori-zsolt(960x640).jpg (Array)
gomori-zsolt(960x640).jpg (Array)

Nem csitul a helyzet a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) körül. Sőt!

Mint ismert, áll a bál a Magyar Paralimipia Bizottság (MPB) körül: a szervezet elnöksége 2012-ben Deutsch Tamás, a szervezet alelnökének javaslatára ítélt meg Gömöri Zsoltnak 3 millió forint vissza nem térítendő támogatást a végtörlesztésre. Az ügy kipattanása óta többen, így a parasportolók is lemondásra szólították fel a bizottság teljes elnökségét, a többi közt Gömöri Zsoltot és Deutsch Tamást is.

A szerkesztőségünkbe csütörtökön eljuttatott levél alapján Sass Sándor paralimpikon sportoló a Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) eljuttatott egy dokumentumot, amelyben hosszan taglalja, hogy szerinte milyen törvénytelenségeket követett el az MPB. Kérelmezi, hogy törvényességi vizsgálatot, illetve nyomozást folytasson le a KNYF.

„A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) működésében az elmúlt napokban iratokkal is alátámasztott dokumentumok alapján alapos a gyanú, hogy a sportszervezet szabálytalanul működik és megalapozott a gyanú, hogy a költségvetési támogatásból és szponzori támogatásokból gazdálkodó civil szervezetnél pénzügyi visszaélések történtek. Több fórumon és formában is felszólítást kapott az MPB elnöke és elnöksége az azonnali lemondásra, de nem hajlandóak a szabálytalan működést beszüntetni, a felelősséget vállalni, ezért fordulunk Önökhöz” – olvasható a dokumentumban, melyet 50 sportoló írt alá.

Szóba kerül a már fentebb is említett vissza nem térítendő támogatás megítélése. Továbbá egy, az elnök tulajdonában álló cég (Balaton Real Kft.), amely olyan szolgáltatásokról nyújtott be számlát a szervezetnek, amiket később az állami támogatás terhére számoltak el a Magyar Olimpiai Bizottság felé, pedig több tevékenység nem szerepel a cég tevékenységei köreiben. Gömörit mindezek mellett hatáskörének túllépésével vádolják, amiért az MPB-nek szánt két kis értékű jármű helyett állítólag egy luxusautót vett saját használatra, valamint egy mexikói utat is felrónak neki, amelynek nem volt hivatalos célja.

„Kérjük a T. Főügyészséget, hogy az ismerté vált tények és a rendelkezésre álló, mellékelten megküldött dokumentumok alapján a kért vizsgálatot szíveskedjenek lefolytatni. Kérjük, hogy az MPB működésének törvényességét teljeskörű átvilágítás keretében ellenőrizzék és az esetleges sorozatos pénzügyi visszaélések megállapítása után a nyomozást elrendelni szíveskedjenek” – zárul a kérelem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik