Sport

Pontszegény első félidő után verte a Szolnok a KTE-t

Szolnok, Kecskemét (Array)
Szolnok, Kecskemét (Array)

A címvédő Szolnoki Olaj hazai pályán 21 ponttal legyőzte szerdán a Kecskemétet a férfi kosárlabda NB I döntőjének első mérkőzésén.

A Magyar Kupa februári fináléjában az Olaj 67-49-re legyőzte a KTE-t hatodik MK-serlegét begyűjtve és a bajnoki középszakasz mindkét egymás elleni meccsén is a Szolnok bizonyult jobbnak. Az elmúlt öt idényben az egymástól mindössze 62 kilométerre található két “szomszédvár” 15 NB I-es és kupatalálkozóján mindössze egyszer nyert a Kecskemét.


Fotó: MTI

A sorozatban ötödik fináléját vívó Tisza-parti együttes – amely még nem kapott ki a rájátszásban – gyenge dobószázalékkal kezdte a döntőt, a két éve még másodosztályú KTE pedig szívósan védekezett. A pontszegény nyitónegyedet követően aztán “beindultak” a csapatok: elsősorban Michael Lee, illetve Marko Derasimovic révén élvezetesebben alakult a folytatás. A nagyszünetben meglepetésre az első fináléjukat vívó vendégek vezettek 25-24-re.

Térfélcsere után a Kecskemét az “öltözőben maradt”, hét perc alatt mindössze két pontot hozott össze, ezalatt viszont 18-at kapott. A szezon végén távozó Stojan Ivkovic tanítványai a harmadik felvonásban összesen öt pontot dobtak és huszadik kísérletük hullott csak a gyűrűbe a triplavonalon túlról. A zárónegyedben a hatodik bajnoki címére hajtó Olaj 54-32-nél már 22 ponttal meglépett, így a hajrára nem maradtak izgalmak.

A finálé második mérkőzése szombaton lesz Kecskeméten.

Eredmény – kosárlabda, NB I., döntő, 1. mérkőzés

Szolnoki Olaj – KTE-Duna Aszfalt 64-43 (9-10, 15-15, 21-5, 19-13)
legjobb dobók: Vojvoda 11, Wittmann 9, Lee 9, illetve Derasimovic 7, Kinney 7

Dragan Aleksic, a Szolnok vezetőedzője: “Tudtuk, hogy nincsenek könnyű dobások a Kecskemét ellen. A szünet után már jobban sikerült a védekezésből támadásba való átmenet. Érződött, hogy frissebbek vagyunk az ellenfélnél, de a következő meccsen mások lesznek a körülmények.”

Stojan Ivkovic, a Kecskemét szakmai igazgatója: “A második félidőben nem jól dobtunk, gyenge volt a triplaszázalékunk is, így nem lehet nyerni Szolnokon. Ha szombaton nyerünk, hosszú lesz a párharc, ha nem, akkor tulajdonképpen vége van a döntőnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik