Sport

Nyilván ez a világ leghülyébb szabálya

Richie Porte (Array)
Richie Porte (Array)

Ahelyett, hogy Fair Play-díjat adnának Simon Clarkenak, két perces büntetéssel sújtották az egyik éllovast, Richie Portét.

Kedden, a Civitanova Marche és Forli közötti 200 kilométeres 10. etapon egy hosszú szökés után négyen maradtak elöl a célig, közülük pedig Nicola Boem bírta legjobban a hajrát. Így az olasz nyerte a Giro d’Italia országúti kerékpáros körverseny tizedik szakaszát. 

Most nem hatalmas esés, vagy a mezőnyt szétvágó sorompó borzolta a kedélyeket, hanem az UCI versenyszabályzat 12.1.040-es pontja. Történt, hogy a főmezőny 18 másodperccel az élboly után zúdult a célba, de nem volt köztük az egyik esélyesnek tartott Richie Porte. Ugyanis az ausztrál kerekes néhány kilométerre a céltól defektet kapott. A közelében nem volt csapattárs, így rendkívül sportszerűen a szintén ausztrál, Simon Clarke állt meg, adott neki pótkereket, majd be is tolta honfitársát. Portre így 47 másodperccel Contador után ért célba, ennek következtében pedig a harmadikról a negyedik helyre csúszott vissza összetettben, hátránya 22 másodpercről 1:09 percre nőtt.

Már ez is elég nagy baj volt számára, ellenben a versenybíróság újabb csapást mért rá. Jelezték, szép dolog a Fair Play, de a baj ott van, hogy a fent említett szabály kimondja, az egynaposokon a másik csapatban tekerő versenyzőtől való segítség elfogadása automatikus kizárást, míg több naposon 2, 5, vagy 10 perces büntetést von maga után.

Míg Porte a Team Sky, addig Clark a GreenEDGE versenyzője. A Sky első számú kerekesét ezért a zsűri a szabályokon belüli legkisebb büntetéssel sújtotta, további két perces büntetést kapott. Porte így nem a negyedik, hanem a 12. helyen várja a folytatást. Lényegében kiszállították a végső küzdelemből

Giro d’Italia, 10. szakasz, Civitanova Marche-Forli, 200 km, eredmények:

1. Nicola Boem (olasz, Bardiani Valvole) 4:26:16 óra
2. Matteo Busato (olasz, Southeast) azonos idővel
3. Alessandro Malaguti (olasz, Nippo) 2 mp hátrány
   Az összetett élcsoportja:
1. Alberto Contador (spanyol, Tinkoff-Saxo) 42:58:09 óra
2. Fabio Aru (olasz, Asztana) 3 mp hátrány
3. Mikel Landa (spanyol, Asztana) 46 mp h.
…12. Richie Porte (ausztrál, Sky) 3:09 p h.
    Szerdán a Forli és Imola közötti 153 km-es etap vár a mezőnyre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik