Sport

Kanada leiskolázta Oroszországot a vb-döntőben

Sidney Crosby (sidney crosby, )
Sidney Crosby (sidney crosby, )

A tengerentúli válogatott pont úgy játszott, ahogyan az egész tornán: megállíthatatlanul. A címvédő oroszok 6-1-es zakóba szaladtak bele a fináléban.

A Csehországban zajló jégkorong-világbajnokságon Kanada valóságos diadalmenetben jutott el a fináléba, a tengerentúliak minden ellenfelüket legyőzték. A címvédő Oroszország ezzel szemben már a csoportjában is botladozott, emellett az egyenes kieséses szakaszban sem volt éppen tökéletes a játékuk. Ettől függetlenül az eddigiek alapján úgy tűnt, talán ők megállíthatják Kanadát.


Mintha Sidney Crosbyék végig egy lépéssel előrébb jártak volna
Fotó: Europress Fotóügynökség

Az első játékrészben rögtön kiütközött az orosz válogatott egyik hibája, azaz hiába voltak szépen felépített támadások, a lövések elmaradtak. Ezzel szemben juharlevelesek 16-szor tesztelték Bobrovszki reflexeit, egy ízben pedig sikerült is mattolni őt egy megpattanó lökettel a 19. percben.

Rögtön a második harmad kezdetén jött egy demoralizáló találat Ennistől, ezután pedig gyakorlatilag el is dőlt a mérkőzés. Az oroszokat láthatóan megfogta a kétgólos hátrány, a kanadaiak pedig szépen és nem utolsó sorban eredményesen játszottak. Crosby növelte tovább a különbséget egy felsősarkos lövéssel, majd jött Seguin már-már megalázó találata – Giroux helyzetfelismerését kell kiemelni -, padlóra került Oroszország. Mindent elmond a játékrészéről, hogy megvoltak a lehetőségei a szbornajának, de a kaput egyszer sikerült eltalálni.

Videó – Seguin gólja küldte padlóra a címvédőt:

A harmadik játékrészben már csak az volt a kérdés, mennyivel nyeri meg a meccset Kanada. A tengerentúliak nem is tétlenkedtek, Giroux emberelőnyben zárt le góllal egy szépen végigjátszott figurát, majd Bobrovszki nyúlt mellé Mackinnon távoli lövésénél. A folytatásban Oroszország hajtott a becsületgólért, ezt Malkin révén sikerült is megszerezni, de nagyjából ennyi örömük lehetett az orosz szurkolóknak, 6-1 lett a vége.

A finálét tehát Kanada nyerte – 25. alkalommal -, ráadásul teljesen megérdemelten, a juharlevelesek kiemelkedtek a vb idei mezőnyéből. A hibátlan produkcióért egymillió svájci frankot kapott a csapat – az aranyérem mellé természetesen.

Sidney Crosby a 26. jégkorongozó, aki tagja lett a sportág elitjét tömörítő Tripla Arany Klubnak; most már ő is elmondhatja magáról, hogy olimpiai aranyérme és Stanley Kupa-győzelme mellett világbajnoki aranyérme is van.

A bronzérmet korábban az Egyesült Államok szerezte meg.

Eredmény – jégkorong-vb, döntő

Kanada – Oroszország 6-1 (1-0, 3-0, 2-1)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik