Sport

“Elnök úr, kérlek tisztelettel, add át a helyedet másnak!”

Paralimpikonok (Array)
Paralimpikonok (Array)

A magyar paralimpikonok krémje közös nyilatkozatban lemondásra szólította fel Gömöri Zsoltot és a Magyar Paralimpiai Bizottság teljes elnökségét, számvizsgáló bizottságát.

Lassan három éve annak, hogy Deutsch Tamás, aki sok más funkciója mellett a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) alelnöke is  azt javasolta, hogy Gömöri Zsolt elnök devizahitelének végtörlesztéséhez három millió vissza nem térítendő munkáltatói támogatásban részesüljön.

A szervezet elnöksége rábólintott erre, sőt, az MPB összes munkatársa (további három fő) is kapott vagy kamatmentes kölcsönt, vagy támogatást. Ez utóbbi keveseket érdekel mostanság. Az azonban sokkal több embernek csipi a szemét, hogy Gömöri elnök miután elfogadta Deutsch alelnök nagylelkű felajánlását, hogy a londoni paralimpiai játékokat követően 17,5 millió forint jutalomban részesült. Ahogy az elnök fogalmazni szokott: a paralimpikonok egy része éhezik Magyarországon...

Hogy miért épp három év után szúrt ez szemet, abba most ne menjünk bele, de mindenképpen érdekes szál, hogy a Jobbik részéről épp az a Szilágyi György követeli a leghangosabban az ügy kivizsgálását, aki tavaly még a parlament sportbizottsága előtt felettébb dicsérte Gömöri elnököt és az általa vezetett szervezet tevékenységét.

 Csütörtök délután a sportok háza előtt emonstráltak a paralimpikonok
Fotó: sport24 

A lényeg, az RTL Híradó által kirobbantott ügy akkora vihart kavart, hogy ugyan Gömöri hirtelen visszafizette a három milliót, mégis, csütörtök délután 14 órakor a paralimpikonok közül tucatnyian nyilatkozat formájában arra szólították fel, mondjon le. Nem csak ő, hanem a teljes elnökség, azaz Deutsch Tamás alelnök és a mindehhez asszisztáló számvizsgáló bizottság is.

Gömöri elnök is kijött a Sportok Háza elé meghirdetett eseményhez, majd beinvitálta az egybegyűlt paralimpikonokat és a sajtómunkásokat egy előadó terembe. Sas Sándor erőemelő néhány mondat kíséretében eztán átnyújtotta a sokak által aláírt Nyilatkozatot. Nem elhanyagolható, a paralimpikonok képviseletében megjelent Krajnyák Zsuzsa, Pálos Péter, Kanyó Zsolt, Dani Gyöngyi, ergo a Gömöri és mindenki más mondjon le súlya nagyjából olyan, mintha Borkai Zsoltot, a MOB elnökét és elnökségét szólítaná fel lemondásra az összes magyar olimpikon nevében mondjuk Gyurta Dániel, Szilágyi Áron, Kozák Danuta és Risztov Éva.

A paralimpikonok felszólító nyilatkozata:

A lényeget a maga nyugodt, összeszedett módján világ és Európa-bajnok, olimpiai ezüstérmes vívónk, Dani Gyöngyi foglalta össze. “Elnök úr, nem a pénzen van itt a hangsúly sokkal inkább a hitelességeden. Márpedig ez nem csak a mi szemünkben veszett el. Az eset után szponzor ide már nem fogja betenni a lábát, ezért kérlek tisztelettel, add át a helyedet másnak!”

Gömöri egykor ügyes párbajtőrvívónak számított. A páston zajos nemzetközi sikereket nem ért el, azonban annyit biztosan megtanult, egy vesztes csörte végén nincs más hátra, mint levenni a sisakot, kezet fogni az ellenféllel, a zsűrivel és lelépni a pástról. Érzésünk szerint nagyjából ez a forgatókönyv várható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik