Sport

Eltiltásuk alatt is edzhetnek a kokainozó kajakosok

dombvári bence, csipes tamara (Array)
dombvári bence, csipes tamara (Array)

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) elnöksége keddi rendkívüli ülésén határozatot fogadott el a drogteszten megbukott két, volt válogatott kajakos, Csipes Tamara és Dombvári Bence ügyében. Ennek lényege, hogy eltiltásuk ideje alatt is biztosítsák számukra a lehetőséget sporttevékenységük folytatására.

Az MKKSZ fegyelmi bizottsága hétfőn első fokon tíz hónap eltiltással sújtotta a Honvéd két versenyzőjét, akiknek drogtesztje pozitív eredményt hozott. A szervezetükben kokain nyomaira bukkantak.

A szövetség keddi tájékoztatása alapján a határozatban rögzítették, hogy “a két korábbi válogatott versenyzőnek az őket foglalkoztató szakosztállyal együttműködve biztosítani kell a lehetőséget, hogy sporttevékenységüket a versenyektől való eltiltás alatt is folytathassák”.


 Fotó: MTI

“Az elnökség ezért felkérte Schmidt Gábor főtitkárt, Csabai Edvin szakmai igazgatót és Storcz Botond felnőtt vezetőedzőt, hogy dolgozzon ki egy olyan koncepciót, amely lehetőséget teremt a két sportoló számára, hogy büntetésük letelte után visszatérhessenek a válogatott keretbe” – mondta Baráth Etele, az MKKSZ elnöke, aki hangsúlyozta: a terv természetesen csak a másodfokú döntés ismeretében konkretizálódhat.
    
Amennyiben a két versenyző hivatalosan is fellebbezést nyújt be a fegyelmi bizottság hétfőn meghozott elsőfokú döntése ellen, akkor még májusban jogerős döntés születhet az ügyben. A fellebbezésre 15 nap áll rendelkezésre.
    
Az elsőfokú határozat azt mondja ki, hogy a két kajakost a “szövetség versenyein való részvételtől” tiltották el, azaz tréningezhetnek és edzőtáborozhatnak. Az eltiltás a versenyektől azt jelenti, hogy nem indulhatnak az idei válogatókon, így nem lesz esélyük bekerülni az augusztusi, milánói, olimpiai kvalifikációs világbajnokságra utazó csapatba sem. Mivel azonban a vb-n nem személyek, hanem nemzetek szereznek kvótákat a jövő évi, riói játékokra, jövő tavaszi visszatérés esetén mindkét kajakosnak lehetősége lesz arra, hogy kiharcolja az olimpiai indulás jogát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik