Sport

A hokiszövetségben nincs mutyizás

németh miklós (Array)
németh miklós (Array)

Németh Miklós, a Magyar Jégkorong Szövetség és a Közgép elnöke szerint.

A magyar hokisokra eddig sem lehetett panasz, az áprilisi világbajnokság után pedig pláne nem lehet, ugyanis erőn felül teljesítve sikerült kivívniuk a feljutást az elitbe, így jövőre olyan nagyágyúk ellen léphetnek jégre, mint Kanada, Oroszoország, vagy akár az Egyesült Államok.

Persze a magyar jégkorong helyzete egyáltalán nem irigylésre méltó, lehetne sokkal több igazolt játékos, sokkal több jégcsarnok, arról nem is beszélve, hogy hazánknak igenis szüksége lenne egy erős budapesti klubra a Fehérvár, a Miskolc és a Dunaújváros mellé.

 Fotó: MTI

Németh Miklós a vs.hu-nak adott interjújában elmondta, a magyar hoki akkor sem roppanna össze, ha megszűnne a TAO-s pénzek kifizetése, hiszen a szövetségben mindennel el tudnak számolni, szó sem lehet visszaélésről.

“A magam részéről el sem tudom képzelni azt a szituációt, amikor valaki azt mondja, adok 10 egységet a sportba, de a felét visszakérem. Nézze, a Közgép egy elég komoly cég, odatette a nevét a vízilabdához, a kosárlabdához, mostanában a kézilabdához is. Én úgy gondolom, hogy ezeken a helyeken mi tűzzel-vassal irtottuk volna, ha ilyennel találkozunk. A szövetségen belül számomra ez elképzelhetetlen, olyan, mintha valaki bűncselekményt követne el. De nem is ez a legjobb kifejezés, hanem hogy erkölcsileg ez számomra elfogadhatatlan, amellett, hogy bűncselekmény is. Azt, hogy a pályázati feltételeknek megfelelő egyesületek mire költik a TAO-pénzeket, 2011-ig visszamenően, forintra pontosan nyilván nem tudom minden egyes egyesület esetében ellenőrizni és megmondani.”

Az elnök azt is hozzátette, a Közgépet pont úgy vezeti, mint a MJSZ-t: “A hokit is úgy irányítom, racionálisan, mint egy gyárat: korlátozva van, mettől meddig érek rá, van egy időkeretem és ehhez igazítja magát mindenki. Az első hónapokban jellemző ötórás ki-, be- és elbeszélő elnökségiket másfél órára redukáltuk. Ritka, amikor két órára elnyújtjuk.”

Fotó: MTI

Németh a férfi hoki sikere mellett a lányokról sem feledkezett meg: “Az, hogy a 18 éves, ifjúsági A csoportnak a világbajnokságát mi rendezhettük, az annak volt köszönhető, hogy ezek a lányok bejutottak oda. Itt voltak a kanadaiak, az amerikaiak, a svédek, az oroszok, vagyis a legmagasabb szinten játszottak a lányok. És amikor a Kanadai Jégkorong Szövetség korábbi elnöke, a most lemondott Bob Nicholson bejött a csarnokba és körbenézett, hogy a 18 éves lányok meccsén telt ház van Magyarországon, láttam rajta, hogy olyan meglepetésben van része, hogy majd’ leesett az álla, és megkérdezte, hogy ezt hogyan csináltuk.”

Ami pedig a felnőtt válogatott A csoportos szereplését illeti, nagyon nehéz dolgunk lesz jövőre, ugyanis azok a kazahok is simán vertek minket, akikkel most feljutottunk a legfelsőbb osztályba, náluk pedig csak erősebbek lesznek ott Moszkvában és Szentpéterváron.

“Ha bent akarunk maradni – és nyilván ez az első számú cél –, az egy nagyon nehéz és hosszú folyamat. Én már azt egy nagy sikernek tartanám, ha azt hoznánk, amit az osztrákok, a szlovének és a kazahok: egyik évben kiesnek az A csoportból, a másikban pedig visszajönnek.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik