Sport

Vajon miért titkolták 10 napig a kajakosok kokainozását?

csipes tamara (Array)
csipes tamara (Array)

Érthetetlen kommunikációs zavart váltott ki Csipes Tamara és Dombvári Bence drogfogyasztása az egyik legjobban működő magyar sportszövetségben.

A Magyar Antidopping Csoport munkatársai április 21-én, kedden vettek le mintát a dunavarsányi edzőtáborban Csipes Tamara és Dombvári Bence kajakosoktól. A MACS másnap, a minták értékelése után azonnal értesítette Magyar Kajak-Kenu Szövetséget. Ők mégsem csináltak semmit. Az ügyet megpróbálták a sajtó és a közvélemény előtt titokban tartani egészen addig, ameddig a Blikk szombati cikkével nem robbantotta ki a legújabb magyar sportbotrány, miszerint a két válogatott sportoló vizeletében kokainszármazékot találtak.

Még inkább érthetetlen az egészben, hogy ugyan április 29-én a szövetség elnökségi ülésén téma volt a drogfogyasztás, a szövetség elnöke, Baráth Etele az origo.hu kérdésére még szombaton is “mismásolt”. Úgy fogalmazott: “Nincs semmilyen fegyelmi ügy a két sportolóval szemben. Csupán egy szabálytalanság történt az edzőtáborban, amiről tájékoztatták az elnökséget, amely azt tudomásul vette”. 

A szövetségben lévő hatalmas tanácstalanságot bizonyítja, hogy a Duna Televízió adásában ugyanaznap Schmidt Gábor főtitkár az elnökkel ellentétesen úgy fogalmazott, sportolóhoz nem méltó magatartás miatt az illetékesek azonnali hatállyal megszüntették a versenyzők válogatottkeret-tagságát.

Az első hivatalos, összeszedett közleményt a szövetség csak május 4-én adta ki. Ezt azzal magyarázták, eddig csak informális csatornákon keresztül értesültek a MACS-tól az esetről, hivatalos formában csak május 4-én, hétfőn kaptak jelentést az esetről, ezért a hivatalos fegyelmi tárgyalás is csak nagyjából egy hét múlva, jövő hétfőn lesz esedékes..

A Sport24.hu kérdésére ugyanakkor Dr. Tiszeker Ágnes, a MACS vezetője megerősítette, az első mintavételek alapján ők, mint minden hasonló esetben azonnal értesítették a szövetséget, majd a seibersdorfi akkreditált laborba küldték a leleteket, ahol részletesen elemzik azokat. Minderre azért van szükség, mert csak a részletes elemzés képes kimutatni a kokainszármazék milyenségét és pontos mennyiségét. Ezekre azért van szükség, mert már a rendőrség is érdeklődik az eset után. A szövetség a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendelkezésére bocsájtotta a vizsgálati eredményt, mivel a sajtóban megjelent tudósítások alapján hivatalból tájékozódnak, meglehet, eljárást indítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik