Sport

Bűnösek-e egyáltalán a kokainozó kajakosok?

kokain(210x140).jpg (Array)
kokain(210x140).jpg (Array)

Vajon milyen következménnyel járhat, hogy április 21-én, egy előre be nem jelentett doppingvizsgálaton, Csipes Tamara és Dombvári Bence vizeletében kokainszármazékot találtak?

A hétvége magyar sportbotránya okán mindjárt az elején szögezzük le, egyáltalán nem mindegy, hogy az öt világ- és öt Európa-bajnoki címmel büszkélkedő, 2011-ben az év sportolónőjének választott Csipes Tamara, és a világbajnoki ezüstérmes Dombvári Bence egy hétvégi, amolyan gőzkieresztős hatalmas buli hevében vesztette el a fejét és egyszeri kábítószer-fogyasztó, netán tárolják azt és rendszeresen szippantgatnak a fehér porból, ad abszurdum valaki viccből kokaint csempészett az italukba, ételükbe stb.

 A kokain por alakban általában nyálkahártyán keresztül juttatják a szervezetbe
Forrás Thickstock 

Már csak azért sem mindegy, mert a kokain nem a könnyű drogok kategóriájába tartozik, így a megítélése is más kávéház. Mást ne mondjunk nagyjából az egész világon tiltott, üldözött, büntetendő tevékenység az előállítása, a terjesztése, a birtoklása, a fogyasztása. Hatalmas biznisz, éppen ezért mindenhol jelen van…

A két kajakos szervezetébe minden bizonnyal egy, az április 21., keddi, dunavarsányi doppingvizsgálat előtti hétvégén kerülhetett be a kokain, vagy annak szintetikus formája, a Crack. Ezt majd a tüzetesebb elemzés kimutatja, mert ugyan a szer ürülési ideje függ a fogyasztás rendszerességéből, mennyiségétől, de vizelet tekintetében semmiképp sem több 3-4-napnál. A kérdés nem is az, hogy kajakosaink doppingvétséget követtek-e el, vagy sem (amúgy nem), hanem az összes többi.

A Magyar Kajak-Kenu Szövetség az eddig rendelkezésére álló információk alapján jogilag minden lehetséges szankciót azonnal megtett – megszüntette a versenyzők válogatott kerettagságát -, továbbá a Magyar Antidopping Csoporttól kapott jegyzőkönyvet a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság rendelkezésére bocsájtotta, mivel a sajtóban megjelent tudósítások alapján a rendőrség minden bizonnyal hivatalból tájékozódik, meglehet, eljárást indít.

 Csipes Tamara (a képen) és Dombvári Bence az MKKSZ döntését tudomásul vette
Fotó: MTI 

Dr. Magyar György ügyvéd is azt mondja, bűnügyi értelemben nagyon nem mindegy, hogy egyszeri drogozásról, visszatérő fogyasztásról, netán a kábítószerrel való visszaélésről van szó.

Egy rég elfeledett ügy:

Nem ez az első kábítószer-ügye a magyar kajak-kenu sportnak. 1999-ben egy kenust, akinek nevét azért nem citáljuk elő, mert azóta tisztes vállalkozóként embereknek ad munkát, egy edzés után tartoztattak le. Elfogásakor 20 gramm heroint találtak nála a rendőrök. Ezután kábítószerrel való visszaélés alapos gyanújával indult ellene eljárás. Az elsőfokú ítélet 2003-ban hét és fél év fegyházbüntetéssel sújtotta, később azonban enyhült a büntetése. Összesen 50 hónapot töltött a rács mögött.

“Már maga a fogyasztás, mint magatartás is beleütközhet a Btk-ba. A könnyű drogokkal toleráns a jogalkotó, de a kokainnal kevésbé. Három évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható akár a tartása is. De gondoljunk a Stohl András ügyre. Minden eset más és nem feltétlenül a börtön a végállomás. Lehet “elterelés”, felfüggesztett szabadságvesztés is. Ellenben minden kétséget kizáróan a rendőrségi eljárásnak kell bizonyítani, a versenyzők bűnösek-e egyáltalán vagy sem, amit csak igazságügyi szakértői vélemény alapján lehet megállapítani. Fontos tudni ugyanis, hogy a kábítószergyanús anyagnak mennyi a tiszta hatóanyag tartalma. Kokainnál két gramm alatt csekély mennyiségről beszélünk. Ha beismerik a cselekedetüket hat hónapos “elterelés” is lehet az ügy vége” – fogalmazott az ügyvéd. 

Megkerestük a Magyar Olimpiai Bizottságot is, hiszen két olyan versenyzőről beszélünk, aki a riói olimpiai csapattagságra jó eséllyel pályázott.

Kérdésünkre Fábián László sportigazgató elmondta, a keddi elnökségi ülésen kiemelt téma lesz a kajakosok ügye. “Meghallgatjuk a szövetség jelentését az ügyről, de fontos hangsúlyozni, első fokon tagszervezetünk kell eljárást indítson és lefolytasson az ügyben, amely eredményét a MOB, mint a MKKSZ felett álló sportszervezet vizsgál majd. Ha úgy találja, hogy megfelelő mederben zajlott az eljárás, úgy helyben hagyja azt, ha nem úgy saját hatáskörben akár súlyosbíthatja, vagy csökkentheti a szankciót” – fogalmazott a sportigazgató.

 Dombvári Bence 22 éves, tehetséges kajakos
Fotó: MTI 

Meglehet, Csipes és Dombvári egy riói éremmel hátralévő életüket tették volna sínre. Biztosak vagyunk benne, csak fiatalság, bolondság, és egyszeri botlásról beszélünk majd az eset kapcsán, ennek ellenére jelen állás szerint tönkretették karrierjüket. Mert egy dolog az eset bűnügyi és megint más a sporterkölcsi megítélése.

Az MKKSZ, akárcsak a MOB a tiszta versenyzés feltétlen híve, nulla toleranciát ismer ezen a téren. Azt hirdeti, a sport példaképeket ad a fiatalságnak. Ha a két versenyző beismeri a vádat – tagadni egyelőre nem tagadják, mondjuk nehéz is – és legjobb esetben is megússzák hat havi “eltereléssel”, akkor is nehéz elképzelni, hogy fél év után, mondjuk november elsején mosolyogva készülhetnek az olimpiára. Mint az ifjúság példaképei.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik