Sport

Csipes és Dombvári nem követett el doppingvétséget

csipes tamara (csipes tamara)
csipes tamara (csipes tamara)

Ezt Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoportvezetője mondta a Telekom Sporthír Szolgálatnak.

Mint arról korábban beszámoltunk, a kajak-kenu válogatott két tagja, így Csipes Tamara és Dombvári Bence is fennakadt a dorgteszten, mindkettejük mintájában kokain nyomaira bukkantak az ellenőrök.

Tiszeker Ágnes szombat délután úgy nyilatkozott, a két érintett pozitív drogtesztje nem doppingeset, ezért nem is kerül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) elé.

“Határozottan ki kell jelentenem, hogy sem Csipes, sem pedig Dombvári nem követett el doppingvétséget, egyszerűen azért, mert egy versenyen kívüli doppingellenőrzéshez kapcsolódó drogteszt mutatta ki a szerveztükben a kokainfogyasztás nyomait” – fogalmazott Tiszeker Ágnes.

 Fotó: MTI

“Ugyanakkor az is igaz, hogy ha ezt az eredményt egy olimpián, világ- és Európa-bajnokságon, vagy egy világkupaversenyen produkálják, egyértelmű, hogy más az eset súlya és elbírálása: akkor a kimutatott kokainfogyasztás már kimeríti a doppingvétség fogalmát.”

Hozzátette: a történtek minősítése nem a MACS kötelessége, és nem is doppingeseteket vizsgáló fegyelmi bizottságé.

“Mostantól a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Kajak-kenu Szövetség hatásköre a szükséges lépések megtétele. Tudomásom szerint a szövetség már meg is hozta a fegyelmi határozatát: Csipest és Dombvárit kizárták a válogatottból, így nem is indulhatnak a bakui Európai Játékokon” – mondta a szakember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik