Sport

Hoki-vb: nem voltunk egy súlycsoportban Kazahsztánnal

magyar jégkorong válogatott (magyar jégkorong válogatott)
magyar jégkorong válogatott (magyar jégkorong válogatott)

A magyar jégkorong-válogatott 5-0-ra kikapott a kazah csapattól a krakkói divízió I/A-s világbajnokságon.

Előre tudni lehetett, hogy az egyik, ha nem a legnehezebb mérkőzését Kazahsztán ellen vívja majd a magyar hokicsapat, de azért így is ijesztő volt látni, hogy a mérkőzés elején mekkora a különbség a két csapat között. Már a 2. percben kihasználtak egy kettős emberelőnyt, majd nem sokkal később ismét a kapuba találtak, de azt a játékvezetők érvénytelenítették – szerencsénkre, Bálizs nem birtokolta a korongot. Ettől mintha feléledt volna a magyar csapat, jobban játszottunk a játékrész második felében és akadt pár helyzetünk is.


Fotó: MTI

A második játékrész sajnos egyáltalán nem úgy alakult, ahogy szerettük volna. Biztatóan játszottunk a felvonás kezdetén, de aztán a kazahok sorra használták ki az emberfórokat – nem mindegyik volt feltétlen az… – és háromszor is mattolták előnyben Bálizst, így gyakorlatilag el is döntötték a mérkőzést.

A harmadik harmadban már visszafogottabb volt mind a két csapat, helyzetek pedig csak elvétve akadtak. Kazahsztán így is szerzett egy újabb gólt, azaz 5-0-ra kaptunk ki végül. A kapuralövési versenyt 22-12-ra nyerték a kazahok.

Kedden szünnap következik a világbajnokságon, majd szerdán 16 óra 30 perctől a mumusnak számító olasz válogatottal meccselünk. Jó hír, hogy akkor már a magyar csapat egyik erőssége, az első két meccsről eltiltott Sofron István is játszhat majd.

Eredmény – divízió I/A, 2. forduló

Magyarország – Kazahsztán 0-5 (0-1, 0-3, 0-1)
Gólszerzők:
Rugyenko (2.), Voroncov (26.), Dallman (33.), Krasznoszlobovcev (36.), Puskarjov (49.) 

Az alábbiakban olvasható élő, szöveges tudósításunk.

3. HARMAD

56-60. PERC: Sebők lódult meg nagy lendülettel, le is korcsolyázott mindenkit, de lövését blokkolni tudták. Három perc van vissza a mérkőzésből, a mieink hajtanak becsülettel egy szépítő találat reményében. Magosi tesztelte távolról a kazah kapust, de Poluektov ezúttal is állta a sarat. Vége a mérkőzésnek.

51-55. PERC: Sajnos ismét gyakorolhatjuk az emberhátrányos játékot, most Kovács Csabát küldték ki. Hősiesen kivédekeztük ezt a hátrányt, Bálizsnak akadt 3-4 nagy védése is. 8:11 van hátra a meccsből. Most viszonylag hosszabb ideig ott tudtuk tartani a pakkot a kazah harmadban, Banham pedig megengedett egy lövést félfordulatból, de a kapus a helyén volt.

46-50. PERC: Egyetlen kapuralövést jegyezhettünk fel ebben a harmadban. Összesen. Kicsit szétszórt lett a csapatok játéka, sok a les és a tilos felszabadítás, így szaggatott a játék. A játékrész 8. percébe érve ott az újabb kazah gól, Pushkaryov tört be a kapu rövid oldalánál és a hálóba pofozta a korongot Bálizs lábai között (0-5).

41-45. PERC: 0-4 ide, vagy oda, zúg a krakkói lelátón a “mindent bele!” Ismét a kazahok hozták el a bulit. Ezúttal sem esett nekünk az ellenfél, de azért nyomás alatt tartanak bennünket, most például vesztett helyzetből harcoltak ki korongbedovást a mi harmadunkban. Az utóbbi percekben pontatlanul játszottak a csapatok, így kidolgozott akciót egyik oldalon sem láthattunk.

Sajnos ebben a harmadban testközelből tapasztalhattuk meg, hogy mennyire jó az emberelőnyös helyzetkihasználása a kazah válogatottnak. Eddig hétszer lőttünk kapura, ez nagyon kevés, ha más nem, ezen jó lenne javítani a záró húsz percben. Hamarosan folytatódik a mérkőzés.

2. HARMAD

36-40. PERC: Ahhoz képest, hogy a négy a négy eléleni játék elvileg ellenfelünknek kedvezett, kiegyenlített volt a játék. Emberelőnybe kerültek aztán a kazahok (az ő kiállításuk telt le ugyanis hamarabb), egy szépen kijátszott akció végén pedig a negyedik fóros góljukat lövik a kazahok (0-4). De kár érte: egy ígéretesen visszatett korongot Erdély sajnos rosszul vett át, és nem csak a mi helyzetünk lett oda, de majdnem gólt szerzett Kazahsztán. 2:02-vel a felvonás vége előtt újabb magyar kiállítás, most Vas Mártont küldték ki. Rudenko cselezett ki két magyar védőt és, majd lőtt, Bálizs ölelte magához a korongot. Több gólszerzési lehetősége is akadt Kazahsztánnak, de ezt a hátrányt most kivédekeztük, majd véget ért a harmad.

31-35. PERC: Tömegjelenet a magyar kapu előtt Bálizs nagy védése után, majd a magyar kapus nagy nehezen rá tudott feküdni a korongra. Meleg szitu volt. Nyolc perc van hátra a harmadból, amikor emberhátrányba kerülünk, Kisst küldték ki. Nem tartott sokáig, hogy kihasználják a kazahok: 14 másodperc múlva Dallman kapáslövése csúszott át Bálizs lábai között (0-3). Na, most mi próbálkozhatunk fórban, elcserélték magukat. Hát, nem voltunk sokat létszámfölényben, egy véleményes szituáció után Vas Jánost küldték ki, így 1 perc 21 másodpercig négy a négy ellen megy a játék.

26-30. PERC: Már majdnem letelt a kazah emberelőny, amikor még vezettek egy támadást, Panshin tálalt középre, Vorontsov pedig magabiztosan értékesítette az ajtó-ablak helyzetet (0-2). Hári János gondolt egyet a 28. percben és a kazah harmadba érve azonnal lövésre vállalkozott, a sistergős bomba csak centikkel kerülte a kaput és mintha egy kissé a kazah hálóőrt is meglepte volna. Óóóó, Kóger kerülte meg a kaput majd fonákkal Sarauert kereste, de a társat jól levédekezték.

21-25. PERC: Folytatódott a mérkőzés, ismét a kazahok hozták el a bulit. Szerencsére ebben a harmadban nem esett nekünk az ellenfél, sőt, mintha a térfélcsere kissé megzavarta volna őket. Magosi! Vágigszáguldott a pályán és ugyan végül nem jutott el lövésig, biztató próbálkozás volt. Sarauert küldték ki gáncsolás miatt két percre, el is jutottak lövésig a kazahok, de Bálizs védett, majd a kapunk elől sikerült eltakarítani az üresen maradt pakkot. Felpörgetteék az emberelőnyük első percét a kazahok.

Ijesztően indult a mérkőzés a játék képét elnézve, de a harmad második felére feljavult a magyar csapat. Összességében az 1-0-s eredmény még mindig ránk nézve hízelgő. Hamarosan folytatódik a meccs.

1. HARMAD

16-20. PERC: Egyre jobban kezdjük felvenni a fonalat keménykedésben, már a mi játékosinak is kiosztottak pár szép bodicseket. 3:22 volt vissza a harmadból, amikor az első komolyabb lövésünket feljegyezhettünk, Erdély próbálta meg kilőni a botos felsőt, Poluektov jól zárta azonban a szöget. Na, ott volt a következő nagyobb helyzetünk, Hári azonban fonákkal a kapu mellé trafált. Szűk 40 másodperccel a vége előtt Orbán próbálkozott távoli lövéssel, a kazah kapus védett magabiztosan a lepkéssel. Vége az első harmadnak.

11-15. PERC: Újabb kazah emberelőny… Parázs pillanatok a kapunk előtt, Bálizs védett kétszer is, másodjára alá került a korong és hatalmas szerencsénk volt, átcsúszott ugyanis a lábai között a pakk, így a kazah játékos már csak a sípszó után ütötte be a kapunkba. Hatalmas felháborodás kazah részről, mi annyira nem bánjuk, hogy nem adták meg. Lement már majdnem 13 perc a meccsből, 11-1 a kapuralövés. Nem ide. Megpróbáltuk bent tartani a korongot a kazah harmadban, de nem tudtuk sokáig.

6-10. PERC: Huhh, ez kőkemény ütközés volt. Rudenko tört be a harmadunkba, támadta a kaput, de olyannyira, hogy beleszált Bálizsba és a kapu is elmozdult. Jogosan küldik ki két percre. Kicsit mintha elnézőbbek lennének a kazah játékosokkal, legalábbis elég keményen, már-már durván játszanak, de a játékvezetők sípja néma maradt. Az emberelőnyünk közben letelt, nem tudtunk nagy helyzetet kidolgozni. A 10. percbe érve Bálizs védett üggyel-bajjal egy kellemetlen lövést.

1-5. PERC: Csere a kapunkban, ennek a mérkőzésnek a MOL Liga legjobb hálóőrének választott Bálizs Bence tornyosul a magyar ketrec előtt. Az első bulit a kazahok hozták el. 22 másodperc telt el a meccsből, amikor máris emberhátrányba kerültünk, Orbánt küldték ki. Hm, most Bálizs akarta körbelőni a korongot a plexin, játék késleltetése miatt ez is két perc, kettős emberhátrány… Nem tette meg Kazahsztán azt a szívességet, hogy ezt kihasználatlanul hagyja, két perc sem telt el a meccsből, amikor egy távoli lövést lábbal védett Bálizs, de Rudenko nefozota a kipattanót (0-1). Még egy bő percet hátrányban voltunk, volt is egy kazah lövés, de Bálizs védeni tudott. Mióta kiegészültünk, már mi is fel-felbukkanunk a kazah harmadban.

Köszöntjük kedves olvasóinkat, perceken belül kezdődik a mérkőzés. Budapesten két évvel ezelőtt le tudtuk győzni a kazahokat, reméljük, hogy ezúttal is sikerül a bravúr. Hajrá magyarok!

ELŐZETES

Hiába hátráltatta több tényező is a csapatot a vb-felkészülés hajrájában, Rich Chernomaz legénysége, ha nem is szép játékkal, de legyőzte Japánt a nyitómérkőzésen, így nagyon fontos három pontot szerzett. A hétfői folytatásnál ugyanakkor a divízió I/A legerősebb ellenfelével találkoznak a mieink, a KHL-esekkel teletűzdelt Kazahsztánnal csapunk össze ugyanis kora délután, akik vasárnap nagyon simán verték 5-2-re Ukrajnát.

“Jobban meg kell becsülnünk a korongot, mert sok energiát vett el, hogy visszaszerezzük. Az ütközéseket is jobban fel kell vállalnunk. Nem volt sok hiba, de gyorsabban kell játszanunk a folytatásban. Most megvan a fontos három pont, és nyugodtabbak lehetünk” – mondta a vasárnapi meccs után Chernomaz.

A magyar keret és a program

kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mint Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)

csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

kapus vésztartalék: Hetényi Zoltán (Fehérvár)

A program:

április 19., vasárnap, 1. forduló:
Magyarország-Japán 4-2
Ukrajna-Kazahsztán 2-5
Lengyelország-Olaszország 1-2

április 20., hétfő, 2. forduló:
Magyarország-Kazahsztán 13.00
Olaszország-Ukrajna 16.30
Lengyelország-Japán 20.00

április 21., kedd, szünnap

április 22., szerda, 3. forduló:
Kazahsztán-Japán 13.00
Olaszország-Magyarország 16.30
Lengyelország-Ukrajna 20.00

április 23., csütörtök, 4. forduló:
Olaszország-Japán 13.00
Magyarország-Ukrajna 16.30
Kazahsztán-Legyelország 20.00

április 24., péntek, szünnap

április 25., szombat, 5. forduló:
Ukrajna-Japán 13.00
Kazahsztán-Olaszország 16.30
Magyarország-Lengyelország 20.00

Ajánlott videó

Olvasói sztorik