Sport

Kemény napok várnak a hokiválogatottra – rajtol a vb

jégkorong válogatott (jégkorong válogatott, )
jégkorong válogatott (jégkorong válogatott, )

Bármi elképzelhető a vasárnap kezdődő divízió I/A-s világbajnokságon.

Ahhoz, hogy „törés” nélkül tovább folytatódhasson a generációváltás, a magyar jégkorong-válogatottnak benn kell maradnia, ám ha minden álomszerűen alakul, akkor még a feljutás sem elképzelhetetlen a krakkói divízió I/A-világbajnokságon – véli Kovács Csaba, a szövetség alelnöke.

Rich Chernomaz szövetségi kapitány együttese a felkészülés során jól játszott, kétszer is legyőzte a világ élvonalához tartozó osztrákokat, és szoros meccsen kikapott a szlovénoktól, igaz, mindkét riválistól hiányoztak az NHL-es sztárok.

A gárda két kanadai születésű játékossal erősödött, a 40 éves Frank Banham még mindig húzóember, ponterős, akárcsak a nála tíz esztendővel fiatalabb Andrew Sarauer, aki az osztrák bajnokság alapszakaszában pontkirály volt. Velük az emberelőny-kihasználás és a korong-elhozatal is jelentős javulhat.


Fotó: MTI

A felkészülés utolsó pillanatában, a csütörtöki záróedzésen a szintén alapember Bartalis István térdszalag-szakadást szenvedett, s féléves kihagyás vár rá. Szombaton kiderült az is, hogy Sofron István egy, a német bajnokságban kapott eltiltás miatt nem léphet jégre a vb első két találkozóján. Jó hír ugyanakkor, hogy Vas János megegyezett a klubjával, így ő az elejétől kezdve a válogatott rendelkezésére áll.

Az első számú kapus Rajna Miklós lehet, ő eddig csak második számú hálóőr volt vb-n. Váltótársa, a MOL Liga legjobbjának választott Bálizs Bence szintén remek formában van. Hetényi Zoltán – aki a tavalyi, kojangi vb-n minden meccsen védett – ugyan felgyógyult vírusos agyhártyagyulladásából, ám ebben a szezonban tíz percet leszámítva nem védett mérkőzésen, így most vésztartalék.

Videó – Egy kis kedvcsináló:

A csapat vasárnap kezd a japánok ellen, akiket az utolsó öt tétmérkőzésen sikerült legyőzni, igaz, szinte kivétel nélkül csak nagy csatában. A második összecsapás még nehezebbnek ígérkezik, az élvonalból kiesett, KHL-es játékosok tömkelegével felálló kazahokat eddig egyetlen egyszer, a 2013-as budapesti vb-n tudta megverni a magyar csapat, előtte mindig simán kikapott.

A másik tavalyi kieső, az olasz válogatott igazi “mumus”, sorozatban ötször nyertek az egymás elleni párharcban, ebből háromszor tétmeccsen, kétszer pedig Budapesten, feljutásról döntő meccsen. Vb-n utoljára 1978-ban tudott nyerni az olaszok ellen a magyar együttes.

Az ukránok szintén a feljutásban bíznak, ellenük felemás a mérleg: 2008-ban Szapporóban őket legyőzve jutott fel az elitbe a magyar csapat, ám tavaly, Kojangban még gólt sem sikerült lőni nekik (0-3).

A zárónapon a házigazda, tavaly még divízió I/B-s lengyelek következnek. Jó lenne, ha nem az a találkozó döntene a bennmaradásról, hiszen várhatóan 15 ezren szurkolnak majd a házigazdának.

A magyar csapatot várhatóan több ezer szimpatizáns kíséri el Krakkóba.

A magyar keret és a program

kapusok: Bálizs Bence (Miskolci Jegesmedvék), Rajna Miklós (Fehérvár AV19)

hátvédek: Gőz Balázs, Tyler Metcalfe (Miskolc), Pozsgai Tamás (Dab.Docler), Kiss Dániel (Újpest), Orbán Attila, Szirányi Bence (mint Fehérvár), Vas Márton (Löwen Frankfurt)

csatárok: Frank Banham, Benk András, Erdély Csanád, Kovács Csaba, Kóger Dániel, Magosi Bálint, Andrew Sarauer, Vincze Péter (mind Fehérvár), Nagy Krisztián (Miskolc), Hári János (MODO), Sebők Balázs (Kaajanin Hokki), Sofron István (Krefeld Pinguine), Vas János (Slavia Praha)

kapus vésztartalék: Hetényi Zoltán (Fehérvár)

A program:

április 19., vasárnap, 1. forduló:
Magyarország-Japán 13.00
Ukrajna-Kazahsztán 16.30
Lengyelország-Olaszország 20.00

április 20., hétfő, 2. forduló:
Magyarország-Kazahsztán 13.00
Olaszország-Ukrajna 16.30
Lengyelország-Japán 20.00

április 21., kedd, szünnap

április 22., szerda, 3. forduló:
Kazahsztán-Japán 13.00
Olaszország-Magyarország 16.30
Lengyelország-Ukrajna 20.00

április 23., csütörtök, 4. forduló:
Olaszország-Japán 13.00
Magyarország-Ukrajna 16.30
Kazahsztán-Legyelország 20.00

április 24., péntek, szünnap

április 25., szombat, 5. forduló:
Ukrajna-Japán 13.00
Kazahsztán-Olaszország 16.30
Magyarország-Lengyelország 20.00

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik