Sport

Cozma-gyilkosság: 16 millió a nem vagyoni kár

Marian Cozma (marian cozma, )
Marian Cozma (marian cozma, )

A Főváros Törvényszék jogerősen újabb kártérítést ítélt meg Marian Cozma családjának.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott játékosát 2009. február 8-án szurkálták halálra egy veszprémi lokál előtt. A büntetőügy 2012 októberében ért véget a Kúrián; a bűncselekmény ügyében öt embert ítéltek el jogerősen, Raffael Sándort és Németh Győzőt 18-18 évre ítélte, Sztojka Iván esetében a büntetést 8 évről 13-ra súlyosbította.

 Marina Cozma
Fotó: MTI 

A polgári bíróság szerdai ülésén nem a bűncselekményben részt vevők bűnösségéről döntött – hiszen arról már korábban megszületett a jogerős ítélet -, hanem arról, hogy egyetemleges kártérítési felelősség terheli az alpereseket, és arról is, hogy milyen összegben.

Egy másik eljárásban a bíróság korábban már mintegy 210 millió forint vagyoni kártérítésre kötelezte az alpereseket, a mostani per pedig a nem vagyoni károkozás megtérítéséről szól. A kettő közötti különbség lényege, hogy a vagyoni kár esetében többé-kevésbé számszerűen megállapítható a kárérték például az elhunyt sportoló jövedelme alapján, míg a nem vagyoni kár meghatározása nehezebb feladat, hiszen ahhoz például a családtagok megromlott egészségi állapotát kell figyelembe venni.

Ez utóbbi azonban éppen azért nem volt bizonyítható a magyar szakértők előtt, mert a szülők egészségi állapota, betegségei nem tették lehetővé, hogy Budapestre utazzanak. A bíróság indoklásában ezért utalt arra, hogy a felperes jogi képviselője ugyan nem tudta alátámasztani a nem vagyoni keresetet alátámasztó állítását, a kártérítés ugyanakkor mégis megítélhető, hiszen egy családtag elvesztése köztudomásúan olyan tragédia, amihez nem kell külön bizonyíték.

A bíróság a két szülőnek 5-5 millió, míg két húgának 3-3 millió forint kártérítést ítélt meg kamatostul, ám ha a határozattal szemben fellebbezést nyújtanak be az alperesek, akkor az ügy másodfokon tovább tart.

A felperesek keresetükben éppen annyit kértek, mint amennyit a bíróság szerdai ítéletében megállapított, így várhatóan nem fellebbeznek az ítélet ellen, ám az alperesi oldal még nem nyilatkozott a bíróságnak arról, hogy a rendelkezésére álló 15 napon belül jogorvoslattal kíván-e élni.

A Cozma család egyébként még a vagyoni perben megítélt összegből sem kapott meg semmit, mert – bár az alperesek lefoglalt vagyonából kifizethető lenne a teljes kártérítés – a végrehajtási eljárások még tartanak. A bíró a megítélt nem vagyoni kártérítésre utalva arról beszélt, azzal nem tudják elvenni a fiukat, testvérüket elvesztő családtagok fájdalmát, legfeljebb enyhíteni próbálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik