Sport

Világliga-szuperdöntőbe jutott a magyar válogatott

magyar vízilabda válogatott (magyar vízilabda válogatott)
magyar vízilabda válogatott (magyar vízilabda válogatott)

A magyar férfi-vízilabdaválogatott 12-11-re legyőzte a görög együttest a csoportgyőzelemért zajló rangadón.

Az új győri uszodában rendezett mérkőzésnek Benedek Tibor szövetségi kapitány együttese – amely kétszer-kétszer legyőzte a román és a szlovák együttest is – abban a tudatban vághatott neki, hogy már egy döntetlennel is négyesének élén végez. Ám a világbajnoki címvédő gárda nyerni akart, miként tette azt az első meccsen is, Athénban, ahol két góllal, 15-13-ra diadalmaskodott.
   
A találkozó kölcsönösen sikertelen próbálkozásokkal indult, míg nem Madaras Norbert ügyes ejtéssel megszerezte a vezetést, majd Angyal Dániel értékesített egy emberelőnyt. Közvetlenül az első szünet előtt ugyancsak hat az öt elleni játék végén szépítettek a görögök (2-1).


  Fotó: MTI

A második ráúszásnál is a vendégek hozták el a labdát, viszont gólt a magyarok lőttek, ráadásul háromszor is egymás után: előbb centerből Hárai Balázs csavart a görög kapuba, aztán a csapatkapitány Varga Dániel, majd Vámos Márton volt eredményes (5-1). A görögök azonban nem adták fel, szépítettek (5-2), s a nagyszünetet megelőzően még Hosnyánszky Norbert találatára is volt válaszuk (6-3).
    
A pihenő az ellenfélnek segített, amennyiben büntetőből 6-4-re felzárkózott, Madaras, az első magyar duplázó bombagóljával viszont 7-4-re módosult az állás. Nem nyugodhattak meg azonban a hazaiak, mert újabb két görög góllal hirtelen igen szorossá vált a mérkőzés (7-6). Kevesebb, mint fél perc volt hátra a harmadik negyedből, amikor Hosnyánszky lövése célba ért (8-6). 
    
A befejező nyolc perc hazai találattal rajtolt, Varga Dénes ötméteresből volt eredményes (9-6). A szívós görögök feljöttek ugyan 12-10-re, majd még a hajrában egy újabb gólt is dobtak, de 12-11-re a magyar csapat nyert, hatodik vl-selejtezős fellépésén hatodik győzelmét aratva. Ezzel tökéletes mérleggel, magabiztosan végzett csoportja első helyén, s várhatja a nyári folytatást.
    
A szuperdöntőt, amelynek összdíjazása 450 ezer dollár, a selejtezősorozat nyolc legjobb válogatottjának részvételével rendezik meg az olaszországi Bergamóban, június 23. és 28. között. A finálé győztese kijut a riói olimpiára.

Eredmény – európai selejtező, A csoport, 6. forduló:

Magyarország-Görögország 12-11 (2-1, 4-2, 2-3, 4-5)
a góldobók: Hosnyánszky 3, Madaras, Vámos, Varga Dániel 2-2, Angyal, Hárai, Varga Dénes 1-1, illetve Murakisz, Gunasz 3-3, Kolomvosz, Funtulisz 2-2, Vlahopulosz 1

4. NEGYED

5-8. PERC: Vlahopulosz lőtte be a görögök kilencedik gólját, majd egy kettős emberelőny után Hosnyánszky használt ki, így tulajdonképpen  eldőlt a meccs (12-9). Az utolsó percben aztán Gunas duplájával közelebb férkőztek hozzánk a görögök, de még így sem tudtak egyenlíteni, így végül 12-11-re megnyertük a találkozót és ott leszünk a Világliga szuperdöntőjében!

1-4. PERC: Egy kis csibészségnek köszönhetően ötmétereshez jutottunk, Varga Dénes keze pedig nem remegett meg (9-6). A görögök most már jól használják ki az előnyt, ezúttal Mourakis célzott pontosan, majd Vámos bosszulta meg azt, hogy szabadon hagyták (10-7). Mourakis megint, majd Decker lába begörcsölt, így Nagy Viktor állt a kapuba.(10-8). Varga Dániel állította vissza a háromgólos különbséget.

3. NEGYED

5-8. PERC: Ajajj, most hullámvölgybe kerültünk, Mourakis csökkentette mínusz egyre a különbséget. Ha kettővel kapunk ki, matekoznunk kell, de reméljük erre nem lesz szükség. Nagyon kellett figyelni a negyed utolsó perceiben, szerencsére a görögök nem tudták feltörni a védekezésünket. 14 másodperccel a dudaszó előtt Hosnyánszky vágott nagy bombát a hálóba (8-6).

1-4. PERC: Sistergős görög kapufával kezdődött a negyed, majd a kipattanónál szabálytalankodtunk, így Fountoulis ötöst végezhetett el, amit be is dobott (6-3). Az első emberelőnyünk kimaradt, a másodikból viszont Madaras dobott gólt, majd hasonló forgatókönyv után Kolomvos is megtette ugyanezt (7-5).

2. NEGYED

5-8. PERC: 5-1-es magyar vezetés után sem vettünk vissza az iramból. Bár a görögök megszerezték első akciógóljukat a meccsen, Hosnyánkszy is góllal jelentkezett, így a különbség nem változott (6-2). Decker nagy védése után még mindig kettőnél vannak a görögök, akik időt is kértek. A vendégek kilenc emberelőnyből csak egyet értékesítettek, szerencsére. Na ez viszont már bent van, Gounas jegyezte a találatot (6-3).

1-4. PERC: Elkezdődött a második játékrész, ismét ők hozták el a labdát a ráúszásnál, de kontrát fújtak a görög akciónál. Hárai Balázs kapta meg centerben a labdát, majd félfordulatból a léc alá bombázott (3-1). Angyalt küldték ki a bírók, majd Varga Dániel segítette ki egy blokkal a kapust. A támadásból is kivette a részét, ő lőtte a magyar csapat negyedik gólját (4-1)! Újabb görög fór maradt kihasználatlanul, majd Németh Toni bombázott mellé félfordulatból, egy védővel a nyakán. Vámos! Pár lóba után vállalkozott lövésre, a kapusnak esélye sem volt a védésre (5-1).

1. NEGYED

5-8. PERC: A görög centernek löbbölték be fórban a labdát, ő egyből kapura is tette azt, de Decker ezúttal is hárított. Sajnos kihasználatlanul maradt egy magyar fór. A görögök ismét a centert keresték, de ezúttal is jól védekeztünk. Benedek Tibor kért először időt. Nem jött be az időkérés utáni első figura, majd a görög kapitány is magához rendelte a játékosait. Kétszer is emberelőnybe kerültek gyors egymásutánban a vendégek, a másodikat már kihasználták (2-1). Decker védett magabiztosan egy távoli lövést, ez volt az első negyed záró momentuma.

1-4. PERC: Fehér sapkában a mieink, kékben a görögök, a kapunkban Decker Attila kezd. Az első ráúszásnál a vendégek hozták el a labdát. Decker! Mourikis közeli lövését védte testtel. Sajnos a mi első támadásunk is kimaradt. Gór-Nagyot küldték ki, de Decker ismét védett! Most mi támadtunk fórban, de Varga Dénes lövésénél a kapufa hárított. Miénk az első gól! Madaras higgadt ejtése csapta be a görög kapust (1-0). Delakas riogatott a szélről, de az oldalhálóba lőtt. A második magyar emberelőny már nem maradt kihasználatlanul, egy szenzációs összjáték végén Angyal lőtt közelről a hálóba (2-0).

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Túl vagyunk a csapatok bemutatásán és a himnuszokon, perceken belül kezdődik az összecsapás. Hajrá, magyarok!

ELŐZETES: Benedek Tibor legénysége eddig mind az öt mérkőzését megnyerte a selejtezőcsoportjában, ráadásul Görögországban sikerült 15-13-ra győzni. Mindez azt jelenti, hogy a mieink egy győzelemmel, vagy egy döntetlennel is bebiztosítják a továbbjutást, a helléneknek egy háromgólos sikerrel lenne csak esélyük elénk kerülni.

„Fontos lesz, hogyan indul a mérkőzés, és az, hogy a görögök emberelőnyeit hogyan sikerül majd kivédekezni, hiszen az ő játékuk semlegesítésében ez a legnehezebb feladat” – mondta Benedek Tibor a találkozót megelőzően a waterpolo.hu-nak.

A magyar válogatott kerete – sapkaszámokkal

1 Nagy Viktor, 13 Decker Attila – kapusok

2 Gór-Nagy Miklós, 3 Madaras Norbert, 4 Erdélyi Balázs, 5 Vámos Márton, 6 Hosnyánszky Norbert, 7 Salamon Ferenc, 8 Angyal Dániel, 9 Varga Dániel, 10 Varga Dénes, 11 Német Toni, 12 Hárai Balázs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik