vizes vb 2017  (vizes vb 2017)
Sport

Vizes vb 2017: a budapesti olimpia is a tét

Kósa Lajos, a 2017-es vizes világbajnokság szervezőbizottságának elnöke szerint a sikeres rendezés lehet a legjobb ajánlólevél egy majdani budapesti olimpia szempontjából.

A vb előtt 800 nappal rendezett keddi sajtótájékoztatón Kósa Lajos elmondta, hogy miután Mexikó visszalépett és Magyarország 2021 helyett elvállalta a négy évvel korábbi világbajnokság megrendezését, nagy kihívást is vállalt, hiszen két év alatt még senki sem rendezett vb-t, általában négy évnyi előkészület kell egy ilyen csúcseseményhez. Kitért rá, hogy nemcsak a Dagály strandnál létesülő új uszodaegyüttes felépítése jelent nagy feladatot, hanem egyidejűleg két éven belül a Duna mentén több fővárosi uszodát is fel kell újítani.

“Rengeteg a feladat, de nagy lelkesedéssel láttunk neki a munkának” – mondta. 

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke, a vb szervezőbizottságának másik elnöke hangsúlyozta: az idő rövidsége ellenére nagyon bízik benne, hogy sikerre viszik a magyarországi vizes vb ügyét. 

Hasonlóképpen fogalmazott Kemény Dénes, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke is, aki szerint jó esély van mindkét magyar válogatott érmes szereplésére. 

Haranghy Csaba, a műúszók elnöke arról beszélt, hogy az általa vezetett szakág is próbál a többiekhez felzárkózni és kisebb eredmények már vannak, hiszen az idei bakui Európa Játékokra sikerült kvalifikációt szerezni. 

 

Vereczkey Zoltán, a műugrók elnöke előrebocsátotta, hogy a 2017-es világbajnokság legnagyobb nyertese a magyar műugrás lesz. Ezt azzal támasztotta alá, hogy a szakág az elmúlt öt olimpia mindegyikére kvótát tudott szerezni a mostoha körülmények ellenére is, miután eddig egyetlen fedett toronyugró-létesítménye sem volt. 

Riskó Géza, a Masters-bizottság vezetője a feladat nagyságát azzal érzékeltette, hogy ebből a korosztályból több mint tízezer versenyző érkezik majd a vb alkalmából Magyarországra. 

Kiss László, az úszóválogatott szövetségi kapitánya egyfelől érintette azokat a várható nehézségeket, amelyek az uszodák felújításából következnek, mivel megnehezülnek az edzések, másfelől örömmel nyugtázta, hogy már most 13 olyan magyar úszó van, aki teljesítette a riói olimpiai induláshoz szükséges úgynevezett A-szintet. 

Gellér Gábor, a nyíltvízi úszók kapitánya azt emelte ki, hogy a szakág nagy lendülettel fejlődik Risztov Éva londoni olimpiai bajnoki sikere óta és nagyon erős csapatuk lesz a 2017-es vb-n is.  

Merész András, a női vízilabda-válogatott szövetségei kapitánya emlékeztetett rá, hogy az eddigi négy olimpián, ahol a nők részt vehettek, az ötkarikás győztes egyszer sem tudott a következő évben világbajnokságot nyerni. 

“Mi megpróbáljuk, hogy 2016-ban olimpiai, 2017-ben pedig világbajnokok leszünk” – mondta.  

A külföldön tartózkodó férfi pólós kapitányt, Benedek Tibort helyettesítő Steinmetz Ádám hangoztatta, hogy a csapattal szembeni elvárás nagyon magas, de a válogatottban benne van, hogy hazai pályán megszerezze a világbajnoki aranyérmet.  

A sajtótájékoztató keretében rögzítette papíron is megállapodását a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Külkereskedelmi Bank a folytatódó támogatásról, és megállapodást írt alá a szervezők nevében Kósa Lajos a világbajnokságon az orvosi ellátást, az egészségügyi hátteret biztosító Merkely Bélával, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika igazgatójával.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.