Sport

Büntetőbíróság elé kell álljon az olimpiai bajnok

nikola karabatic (nikola karabatic, )
nikola karabatic (nikola karabatic, )

Kedden a vizsgálóbírónő lezárta a kézilabda sport eddigi legnagyobb bundabotrányának nyomozását. 

A francia kézilabdázás legnagyobb egyéniségét, Nikola Karabaticot 2012 őszén azzal vádolták meg, hogy a Montpellier Cesson-Sévigné ellen az év május 12-én lejátszott találkozója előtt 1500 eurót vett fel egy bankjegy-automatából, majd az élettársa az ő nevében kötött fogadást, és felvette a nyereményt. A gyanú szerint hasonló történt testvére, Luka Karabatic esetében is.

 Nikola Karabatic még a Montpellier mezében. Ha bűnösnek találják egy csodás pályafutásra burul sötét árnyék…
Fotó: europress 

Megállapítást nyert az is, hogy az adott találkozóra összesen 87 880 euró értékben kötöttek fogadásokat, 40-szer többet, mint amennyit egy hasonló kézilabda meccsre szoktak feltenni. A mérkőzést nagy meglepetésre 31-28-ra elveszítette az addigra a bajnoki címet már elnyerő Montpellier. A fogadók nyereményei több mint 300 ezer euróra rúgtak.

A vizsgálóbírónő feladata:

Franciaországban a bűnügyi nyomozás során köteles megtenni az igazság megállapításához szükséges valamennyi intézkedést. A vizsgálóbíró összegyűjti az ügy valamennyi bizonyítékát, függetlenül attól, hogy a gyanúsítottra nézve azok terhelőek vagy felmentőek-e. Ha a vizsgálóbíró a vizsgálatot befejezettnek tekinti, a gyanúsítottat felmentő végzést hozhat, vagy a bűnvádi eljárás alá vont személyt a büntetőbíróság elé utalhatja. Az ügyeket az államügyész utalja a vizsgálóbíró elé.

fivérek mellett további személyeket vettek őrizetbe 2012. szeptember 23-án, a Paris Saint-Germain otthonában rendezett bajnoki után. Később szabadlábra helyezték Karabaticot, aki októberben már újra játszhatott. A világsztárral szemben a klub bizalmi indexe nyilván mínuszba esett, mert 2013 januárjában a játékos hirtelen egyoldalúan felbontotta a szerződését. 2013 februárjában a francia szövetség Karabaticot hat meccsre eltiltotta és eztán nem volt maradása az országban sem, Barcelonába igazolt.

Most az ügy újra címlapokra került Franciaországban. A midilibre.fr arról számolt be nemrég, hogy Marie-Christine Desplat-Didier vizsgálóbíró március 31-én lezárta a nyomozást azzal, hogy Karabaticnak és 15 társának (a játékos barátnője, bátyja, annak barátnője, korábbi csapattársak, klubalkalmazottak, sőt, még egy televíziós műsorvezető nő is) a büntetőbíróság előtt kell megjelennie. A díszes társaság ellen csalás a vád és minden bizonnyal felelniük kell tettükért.

“Nem lep meg a vádemelés, mindig is arra számítottam, hogy az ügy végigjárja az igazságszolgáltatás stációit, és egyre közelebb jutunk az igazság kiderítéséhez. A vádlottak közül még ketten tartoznak a klub aktív játékosai közé, ők azonban kezdettől fogva ártatlanságukat hangsúlyozták. Ne prejudikáljunk, a vizsgálat nem jelent bűnösséget” – fogalmazott Patrice Canayer, a Montpellier edzője a hír kapcsán.

Az átlövő 1984-ben, az akkor még Jugoszlávia területén lévő Nisben született, négy éves volt, amikor szüleivel elhagyta a hazát és már a francia válogatott tagjaként lett kétszeres olimpiai bajnok (2008, 2012), háromszoros világ (2009,2011, 2015) és Európa-bajnok (2006, 2010, 2014). Jelenleg a Barcelona játékosa. Többször megválasztották a világ legjobbjának

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik