Sport

Egy orosz, aki biztosan szobrot kap Washingtonban

Alekszandr Ovecskin (alekszandr ovecskin, )
Alekszandr Ovecskin (alekszandr ovecskin, )

Illusztris társaságba került Alekszandr Ovecskin.

Alekszandr Ovecskinről eddig is tudtuk, hogy szenzációs játékos, az NHL-ben szereplő Washington Capitals orosz hokisa pedig magyar idő szerint szerda hajnalban újabb mérföldkövekhez ért a karrierje során. Ő jegyezte ugyanis csapata második találatát a Carolina Hurricanes ellen 4-2-re megnyert mérkőzésen, ezzel pedig ebben a szezonban is elérte az 50 találatos álomhatárt. Ő most a legeredményesebb játékos a ligában – utcahosszal -, a kanadai táblázaton pedig a második.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Ovecskinnek ez a tízedik szezonja az NHL-ben, ebből hatszor is legalább ötven gólig jutott. Erre korábban csak öten voltak képesek a bajnokság történetében: Mike Bossy, Wayne Gretzky, Marcel Dionne, Guy Lafleur és Mario Lemieux. Illusztris társaság, egytől egyig tagjai a Hall of Fame-nek, azaz a Hírességek Csarnokának.

Az orosz sztár ráadásul beállította Pavel Bondra franchise rekordját, ez volt ugyanis a 472. találata a Capitals színeiben. 206 mérkőzéssel játszott kevesebbet Bondránál.

„Mindig nagyszerű elérni az 50 gólos határt, de évről évre egyre nehezebb. Szezon előtt az ember sosem tudja, mi vár rá. Valamikor nincs szerencséd, esetleg történik veled valami. Most azonban minden rendben van” – mondta a Washington Postnak a meccs után az este hőse.

A gólok mellett van még minek örülni Washingtonban: Ovecskin plusz-mínusz mutatójának. Erről a statisztikáról annyit érdemes tudni, hogy egy játékos akkor kap pluszt, ha a jégen van, amikor csapata gólt lő egyenlő létszámnál, vagy emberhátrányban, a mínusz pedig azért jár, ha a pályán tartózkodik, miközben a csapata kapitulál. Az emberelőnyös, a büntetőből szerzett és az üres kapus gólok nem számítanak bele a statisztikába.

Az orosz balszélső jelenleg +11-en áll, aminél zárt már sokkal jobb mutatóval is szezont (2009/10-ben például +45-tel), azonban ha figyelembe vesszük, hogy az előző idényt sikerült mínusz 35-tel (!) abszolválnia, akkor szembetűnő lehet a fejlődése.

Videó – Alekszandr Ovecskin legutóbbi találata:

Nagy pálfordulás ez Ovecskintől: az előző, sikertelenebb szezon után sokan elkönyvelték olyannak, aki csak saját magával törődik, lusta és még az edzőket sem tiszteli. Ehhez képest most a hátán cipeli a csapatát, ennek köszönhetően versenyben van az alapszakasz legértékesebb játékosának (MVP) járó Hart Tophyért is, nem mellesleg egy év szünet után vélhetően újra a rájátszásba fog jutni a Capitalsszal.

„Egyszerű a helyzet: semmi nem volt igaz azokból a szóbeszédekből, amiket hallottam vele kapcsolatban. Ez hamar nyilvánvaló lett számomra és mások figyelmét is fel szeretném rá hívni: olyan játékossal van dolgunk, aki mindig képes valami speciálisra” – mondta róla a Washingtont tíz hónapja irányító tréner, Barry Trotz.

A háromszoros világbajnok Ovecskin ráadásul még csak 29 éves, azaz van még benne jó pár „kilométer”. Jelenleg Gretzky és Bossy tudhatja magáénak a legalább 50 gólos szezonok csúcsát, nekik kilenc idényben jött össze ez a bravúr. Ovecskin eredményességét elnézve simán benne van a pakliban, hogy, ha nem is kimondva, de célba veszi ezt a rekordot.

És el is érheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik