Sport

Gyorsan kell cselekdni, ha olimpiát akarunk rendezni

olimpiai zászló (olimpiai zászló)
olimpiai zászló (olimpiai zászló)

Budapestnek a feladat nagyságára való tekintettel csak úgy szabad pályáznia a 2024-es olimpia megrendezésére, ha az ország összefog - hangzott el a Sport 1 televízió pénteki Sportgazdaság című műsorában.

Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos azt mondta, a szándéknyilatkozat benyújtásáig tartó vitában helye van minden nézőpontnak. Azt hangsúlyozta, olimpiát akkor érdemes rendezni, ha az a későbbiekben a magyar családok felzárkózását szolgálja, munkahelyeket teremt, az országot előbbre viszi, a rendezéssel kapcsolatos kockázatok pedig kezelhetőek.

“A kormányzatnak jelenleg sem álláspontja, sem feladata nincs még, ugyanakkor sportbarátként szurkol a Magyar Olimpiai Bizottságnak” – jelentette ki Fürjes Balázs, aki kiemelte, a kormány számára az lesz a legfontosabb kérdés, hogy viselhetőek lesznek-e a költségek, tehát valóban gazdaságos lesz-e a rendezés.


Fotó: Europress Fotóügynökség

A kormánybiztos arra utalt, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly decemberben elfogadta az Agenda 2020 elnevezésű reformprogramot, amely a kisebb, 2-3 milliós lakosságú városoknak ad elsősorban lehetőséget a gazdaságos és fenntartható játékok rendezésére.
    
Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöke szerint már most be kellene jelenteni, hogy Budapest kandidál, mert az ellenfelek közül Boston és Hamburg ezt megtette. Úgy vélte, nem jó, hogy először a magyar embereket akarják meggyőzni, milyen előnyökkel jár a budapesti olimpiai pályázat.
    
“Először belső harcot vívunk és kis lépésekkel szeptemberig eljutunk odáig, hogy beadjuk a pályázatot. (…) De Isten őrizzen attól, hogy mondjuk közben Prága bejelentkezzen, mert akkor buktunk” – mondta az Olimpiai Védnöki Testület tagja, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) alelnöke, aki hozzátette, az olimpiai pályázat miatt időben elkészülnek az infrastrukturális fejlesztések, amelyek egyébként elhúzódhatnának.


Fotó: MOB

Borkai Zsolt, a MOB elnöke abbéli reményét fejezte ki, hogy a pályázat társadalmi támogatottsága, amelyet a MOB előzetesen elképzelt, valósággá válik majd.

“Magam is sokkal nagyobb lendülettel mennék előre, ugyanakkor nem szabad elfelejtenünk, hogy a NOB a szándéknyilatkozat beadása után független szakértők bevonásával fogja majd vizsgálni, hogy a jelentkezőnek valóban van-e lehetősége a pályázatra” – mondta, egyúttal kiemelte, az Agenda 2020 miatt Budapest nagy lehetőség előtt áll, és ebben a helyzetben a városnak és az országnak bizonyítania kell, képes olimpiát rendezni.
   
A MOB elnöke szerint előfordulhat, hogy a magyar emberek többsége végül nem áll a pályázat mellé, de nem tartja ezt valószínűnek, és hangsúlyozta, a vidék is csatlakozni fog a fővárosi olimpiához, a mai világban ugyanis a 100-200 kilométeres távolságok már szinte nem is számítanak, így számos versenyt lehet majd Budapesten kívül rendezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik