Sport

Kiskapun át Amerikába

Ilja Kovalcsuk, SZKA (ilja kovalcsuk, )
Ilja Kovalcsuk, SZKA (ilja kovalcsuk, )

Újabb fordulatot vehet Ilja Kovalcsuk pályafutása.

Ilja Kovalcsuk nem csak jó játékával hívta fel magára a figyelmet az észak-amerikai jégkorong-bajnokságban (NHL). 2010-ben például azért került a címlapokra a kiváló testfelépítésű orosz hokis, mert egészen elképesztő szerződésajánlatot kapott a New Jersey Devilstől, amit csak némi módosítás végén fogadott el a liga: végül 15 évre, 100 millió dollár ellenében írt alá.


2012-ben Stanley Kupa-döntőbe jutott a Devilsszel, de elbuktak a Los Angeles Kings ellen
Fotó: Europress Fotóügynökség

Miközben mindenki azon szörnyülködött, hogy mennyire felelőtlen lépés volt ez a Devilstől, hamar kiderült, hogy nem tart sokáig a közös kaland: a most 31 esztendős Kovalcsuk 2013 nyarán úgy döntött, inkább Oroszországban, a KHL-ben szereplő SZKA Szentpétervárnál szeretné folytatni karrierjét. Ekkor még 12 év volt hátra a szerződéséből, azaz 77 millió dollárról mondott le.

A meglepő eset természetesen nagy vihart kavart jégkorongos berkekben és sokan vélték úgy, hogy cserbenhagyta a Devilst. Az igazat megvallva, nem alaptalan ez az állítás.

Egy héttel azután, hogy az NHL-től visszavonult, meg is született a négyéves megállapodás a szentpéterváriakkal. Ebből kettő már lement, az elsőben a rájátszás második köréig jutottak Kovalcsukék, míg ebben az idényben még talpon van a csapat, épp csütörtökön kezdődik a CSZKA Moszkva elleni főcsoportdöntő.

Talán emiatt is az időzítés, a héten ugyanis egy finn lap megszellőztette: Ilja Kovalcsuk vissza akar térni az NHL-be a 2016/17-es szezonban. A témára természetesen ráröpültek az amerikaiak és a szakírók kiderítették, ez lényegében működhetne is.

De egyáltalán nem egyszerű a helyzet.

Eleve két évig szerződés köti még az SZKA együtteséhez, a tulajdonosok és a szponzorok pedig biztosan nem néznék szívesen, hogy az egyik legjobb és legértékesebb játékosuk lelép. Ráadásul az NHL szabályai szerint, aki a visszavonult játékosok listáján szerepel (mint Kovalcsuk is), az csak akkor térhet vissza a ligába, ha egy évet kihagyott azután, hogy a világ bármely táján profi bajnokságban szerepelt. Ez jelen esetben azt jelenti, hogy Kovalcsuknak még két évet le kéne húznia Szentpéterváron, majd egy szezont kiülni. Mire a végére érne, már 34 esztendős lenne. Nagy valószínűséggel nem lenne nagy a tülekedés érte és emiatt anyagilag sem érné meg a szélsőnek.


Most az SZKA játékosaként küzd a Gagarin Kupa-döntőért
Fotó: Europress Fotóügynökség

Van ugyanakkor egy kiskapu. Egy visszavonult hokis akár egy év után visszatérhet az NHL-be, ekkor köthet új szerződést régi csapatával. Azaz, ha Kovalcsuk meg tudna egyezni a New Jersey Devilsszel, akkor újra az NHL-ben kergethetné a pakkot – korlátlan szabadügynök, azaz szabadon igazolható pedig csak a liga 30 csapatának beleegyezésével lehetne.

Kérdés persze, hogy a 2013-as „cserbenhagyás” után mennyire nyitott az ötletre a Devils.

A KHL egy rövidke és humoros Twitter-üzenetben tudatta a világgal, hogy a fentiekből semmi nem igaz, egyben felhívták a figyelmet a CSZKA-SZKA párharcra. A sport.ru Kovalcsuk édesanyjára hivatkozik, aki azt mondta: „nonszensz” az összes olyan hír, ami szerint a fia eligazol Oroszországból.

Azt gondolhatnánk, hogy ezzel véget is ért a történet. Ugyanakkor az előzményeket elnézve nem lennék meglepve, ha a nyáron ismét Ilja Kovalcsukkal lennének tele a lapok.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik