Sport

Hősiesen küzdött, de kikapott a női pólóválogatott

Szücs Gabriella (szücs gabriella, )
Szücs Gabriella (szücs gabriella, )

Merész András csapata ötgólos hátrányt dolgozott le Olaszországban, végül 12-9-re elveszítette a Világliga-mérkőzést. A vereséggel eldőlt, hogy nem lehet ott az együttes a kínai szuperdöntőben.

A két csapat szentesi találkozója december 16-án olasz sikert hozott (9-11), a visszavágón már pusztán ezért is nyerni szeretett volna Merész András szövetségi kapitány alakulata, amelynek csakis a győzelem adhatott esélyt a csoportelsőségre, s ezzel a nyári szuperdöntőbe jutásra.

A hazai szövetség honlapjának beszámolója szerint telt ház, 1200 néző előtt kezdődött a találkozó, amelyen Szücs Gabriella révén a magyar válogatott jutott vezetéshez, de emberelőnyből gyorsan egyenlítettek az olaszok, majd a vezetést is átvették (2-1). Magyar kiállítást követően gyorsan 3-1, majd 4-1 lett a hazaiak javára a második negyedben, aztán Csabai Dóra ejtett pontosan (4-2), a nagyszünetre azonban visszaállt a háromgólos olasz előny (5-2).


Fotó: MTI

A harmadik nyolc percben egyaránt emberelőnyös helyzetből volt eredményes mindkét együttes, majd a vendéglátók újfent hat az öt elleni játék végén vették be a magyar kaput (7-3). Keszthelyi Rita büntetőből ért el gólt, de erre is jött válasz a riválistól, ráadásul kétszer egymás után (9-4). Szépségtapaszként Keszthelyi újabb ötméterest értékesített (9-5).

A befejező negyedben fergetegesen kezdett a Merész-társaság, amely Tóth Ildikó, Takács Orsolya és Kisteleki Hanna révén felzárkózott 9-8-ra. Bő három perc volt hátra, amikor Kisteleki megint pontosan célzott, egyenlített a magyar csapat (9-9). A folytatásban azonban három olasz találat következett, így 12-9-es vereség lett a vége, ennél fogva eldőlt: csoportjában harmadik helyen végez a magyar válogatott.

Eredmény – női Világliga, A csoport, 5. forduló

Olaszország-Magyarország 12-9 (2-1, 3-1, 4-3, 3-4)
a magyar góldobók: Szücs, Keszthelyi, Kisteleki 2-2, Csabai, Tóth, Takács 1-1

Az alábbiakban élő, szöveges tudósításunk olvasható.

VÉGE, 12-9-re nyert Olaszország.

4. NEGYED

Jól indul számunkra a záró nyolc perc, Tóth Ildikó ugyanis 17 másodperc után bevette az olasz kapu (9-6). Garda Krisztina kipontozódott, fórban azonban nagyot védett Gangl. Keszthelyi a kapufát találta el, majd Takács volt pontosabb, így kettőre csökkent a különbség (9-7). Sőt! Kibekkeltünk egy olasz támadást, majd az ellenakció végén Kisteleki eredményes (9-8)! Ismét nem tudtak mit kezdeni a magyar védekezéssel az olaszok, majd előnybe is kerültünk, de sajnos elrontottuk a támadást, ráadásul visszaúszás közben kiállították Tóthot. Időt kért az itáliai együttes, de a kapufán csattant a lövésük. Kontrát fújtak ellenünk, de a védelmünk ismét jól zárt, majd Kisteleki villan ismét, a hosszú felsőbe lőtt, egyenlő (9-9)!

Queriolo töri meg az olasz gólcsendet (10-9), majd ismét kontrát fújnak a amgyar center ellen… Bianconi nem is hagyja kihasználatlanul a helyzetet (11-9). Alig több, mint két perc van hátra. Miskolczit küldték ki centerből, Garibotti büntet (12-9). Merész András kér időt az utolsó perc kezdete előtt. Nem született több gól a meccsen, az olaszok 12-9-re nyertek.

3. NEGYED

Elhoztuk a labdát a ráúszásnál, majd fórba is kerültünk, Szücs váltotta gólra az emberelőnyt (5-3). A kapufát találtuk el ismét két Takács kiállítás között, a másodikból ráadásul ismét háromra növelték a különbséget az olaszok (6-3). Sőt, már négy van közte, kihagytunk egy fórt, majd a védelem szétcsúszását Bianconi használta ki (7-3).

Takács harcolt ki egy ötméterest, Keszthelyi pedig értékesítette a büntetőt (7-4). Centerből eredményesek ezúttal az olaszok (8-4). Ismét kimarad egy magyar fór, ezt pedig újfent góllal bünteti a házigazda, Bianconi a negyedik találatát távolról jegyezte (9-4). Röpködtek a kiállítások mindkét oldalon, egyikből sem lett gól. Tóth aztán kiharcolt egy ötöst, amit Keszthelyi értékesített (9-5). Tóth blokkjával ért véget a negyed.

FÉLIDŐ

2. NEGYED

Rögtön a játékrész kezdetén fórba kerülnek az olaszok, Gangl védte az első próbálkozást, a másodiknál azonban már tehetetlen (3-1). Csabai Dóra lövésével válaszolhatnánk, de az olasz kapus a kapufa segítségével védett. Nem alakul jól a mérkőzés… Időt kértek az olaszok, majd a folytatásban egyből gólt dobtak (4-1), Szücs pedig emberelőnyben a kapust találta el…

Egy-egy kimaradt lehetőség után Csabai Dóra töri meg a magyar gólcsendet, ejtéssel csapta be a kapust (4-2). Visszaúszás közben szórtak ki egy olasz játékost, Merész András időt kért, majd mikor a játék folytatódott Keszthelyi vállalkozott lövésre, de a kapufa kisegítette a házigazdát… Rögtön a túloldalon kettős emberlőnybe kerül Olaszország, Emmolo váltotta gólra (5-2). Ezzel véget is ért a második negyed.

1. NEGYED

Végre elkezdődött a mérkőzés! A ráúszásnál az olaszoké a labda, kihagyják a helyzetet, sajnos azonban a mi első támadásunkból sem lett gól. Egy újabb kihasználatlanul maradt hazai lehetőséget követően Szücs Gabriella nevéhez fűződik a találkozó első találata (0-1)! Postafordultával érkezik az olasz válasz, Máté Zsuzsa kiállítását használta ki a házigazda (1-1). Továbbra is gondban vannak a csapatok a helyzetkihasználással, egy-egy kimaradt lehetőség után pedig már az olaszoknál az előny, Garibotti lőtt a felsőbe (2-1).

A védekezésről szól eddig a mérkőzés, a mieink az előbb egy emberhátrányt is kibekkeltek. A magyar támadás végén az olaszok szereztek labdát, majd kiharcoltak egy sarokdobást és egy ötméterest is, utóbbit védte Gangl Edina! A negyed utolsó támadása a miénk volt, de Kisteleki Hanna lövését védte a kapus.

Már megy a csapatok bemutatása, telt ház van, 1200-an látogattak ki a meccsre.

Úgy tűnik, hogy kisebb csúszás lesz a kezdésben, mivel a szervezők villanyfényes bevonulást szeretnének, csak erről nem tájékoztatták időben az érintetteket.

A csoportban már időközben lejátszották a másik mérkőzést, ezen Oroszország 18-4-re verte Franciaországot, ezzel pedig a kvartett élére ugrott.

ELŐZETES

Fontos mérkőzést játszik Olaszország elleni Merész András csapata. A csoport harmadik helyén álló magyar válogatott természetesen még nem tett le a továbbjutásról, ehhez azonban nyerni kellene kedd este, lehetőleg a rendes játékidőben.

„Elnézve a csapatot, optimista lehetek, érezem bennük az erőt, hogy kint visszavágjunk a hazai vereségért” – mondta még a magyarországi edzések alkalmával Merész András a waterpolo.hu-nak.

Két kulcsjátékos, Kisteleki Dóra és Bujka Barbara sérülés miatt nem áll a csapat rendelkezésére.

A magyar válogatott összeállítása

Bolonyai Flóra (1), Gurisatti Gréta (2), Hevesi Anita (3), Kisteleki Hanna (4), Szücs Gabriella (5), Takács Orsolya (6), Miskolczi Kitti (7), Keszthelyi Rita (8), Tóth Ildikó (9), Garda Krisztina (10), Csabai Dóra (11), Máté Zsuzsanna (12), Gangl Edina (13) – szövetségi kapitány: Merész András

Ajánlott videó

Olvasói sztorik