Sport

Orbán Viktor: Magyarországon lesz a vizes-vb 2017-ben is

Cornel Marculescu (orbán viktor, Cornel Marculescu,)
Cornel Marculescu (orbán viktor, Cornel Marculescu,)

A szerdai sajtótájékoztatóján a miniszterelnök aláírta Cornel Marculescuval, a Nemzetközi Úszó Szövetség (FINA) ügyvezető igazgatójával az erről szóló szerződést.

Az eseménynek eredetileg Guadalajara adott volna otthon, ám a mexikói város pénzügyi okok miatt egy hónapja visszalépett, így merült fel Budapest – korábban elnyertük már a 2021-es vizes vb rendezési jogát -, mint lehetséges beugró neve.

“Csak valamennyi részlet alapos ismerete és mérlegelése tudatában tennék egyáltalán javaslatot a honi döntéshozóknak a rövid időn belül várható hivatalos megkeresésre”– mondta Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke február 20-án az újságírói kérdésre, amivel arra utalt, hogy ekkora rendezvényt kizárólag megfelelő garanciák mellett lehet elvállalni.

 Egy vizes-vb-t megnyertünk a 2021-est elvesztettük jelen állás szerint – Cornel Marculescu és Orbán Viktor a bejelentéskor
Fotó: MTI 

Az Országházban tartott sajtótájékoztatón ma kiderült, minden apró részletben megegyeztek a felek, a Nemzetközi Úszó Szövetség megfelelő mértékű egyedi kedvezményt biztosított Budapest, mint beugró számára és a kormány is az esemény mellé állt.

A Orbán Viktor kiemelte: az ország gazdasági fejlődése révén van alapja a rendezésnek, a világbajnokság nagy hasznot hozó esemény, a hazai szervezőknek pedig most az a feladatuk, hogy legalább olyan jók legyenek, mint az úszók.

“A mai kormányülésen, melyen Marculescu is részt vett, úgy döntöttünk, aláírjuk a megállapodást, ami pár perce meg is történt. Ekkora nemzetközi eseményt Magyarország még nem rendezett, ezért összefogásra lesz szükség, mert ez egy hatalmas vállalás. A siker nincs megírva a csillagokban. Kockázatot vállaltunk, de a feladat teljesíthető. Büszkék vagyunk rá, hogy minket választott a FINA” – mondta a kormányfő.

 A főváros új uszodája a tervek szerint 2017-re éppen elkészül 
Fotó: MTI 

A világ egyik legnagyobb sporteseményének megrendezése jelentős szempont lehet a napirenden lévő olimpiai pályázat kapcsán is, hiszen ha Budapest 2017 júliusában egy ilyen szintű, az egész világ figyelmét kiváltó eseményen remekel, az komoly tényező lehet a 2017 szeptemberi NOB-döntéskor. Fontos tudni azt is, az előző felnőtt világbajnokságokat két-háromszoros megtérüléssel rendezték meg, s a számok, a részletes kimutatások a 2005-ös vb-től kezdődően rendelkezésre állnak.

Az idei világbajnokságnak az oroszországi Kazany, a 2019-esnek a dél-koreai Kvangdzsu ad otthont. A 2021-es vb-re – melynek rendezési jogát korábban elnyerte Budapest – új pályázatot írnak ki, míg a 2017-ben Budapestre tervezett junior úszó-vb 2019-ben lesz a magyar fővárosban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik