Sport

10 millió forint a magyar sportreménységeknek

BOM (bom)
BOM (bom)

A „BOM a Magyar Sportért” Alapítvány folytatja ösztöndíjprogramját.

A hagyományteremtés szellemében idén is 10 millió forinttal támogatja a BOM a Magyar Sporttért Alapítvány a sportolói karrier mellett felsőfokú vagy szakmát adó tanulmányokat folytató fiatal olimpiai kerettagokat. A 2024-es olimpia rendezés egyre reálisabb lehetősége miatt most talán még fontosabb a jövő olimpikonjainak támogatása, így az Alapítvány számára egyértelmű volt a tavaly elindított program folytatása. A 15 új ösztöndíjas szerződésének ünnepélyes aláírására 2015. február 17-én került sor a Trigánit székházában.


Fotó: BOM

A pályázat tavalyi kiírását követően, idén is olyan magyar sportolók jelentkezhettek az ösztöndíjra, akik már jelentős nemzetközi eredményekkel rendelkeznek, és jó eséllyel bekerülhetnek a riói vagy a tókiói olimpiára utazó magyar csapatba. További szempont volt, hogy már most felsőfokú vagy szakképzést biztosító tanulmányokat folytassanak, illetve felvételt nyertek ilyen jellegű oktatási intézménybe, de problémát jelent számukra a tandíj előteremtése. A BOM Alapítvány kiemelten fontosnak tartja, hogy a magyar sportolók a jövőben is az olimpiai éremszerzők élvonalában legyenek. Ezért is hozták létre az ösztöndíj programot, hogy minél több fiatal tehetségnek biztosíthassák, hogy elsősorban sportkarrierjüknek szentelhessék a tanulás melletti szabad idejüket.

Az ösztöndíjra azon sportolók pályázhattak, akiknek sportszövetsége megállapodást kötött a BOM Alapítvánnyal. A tavalyi évben még csak 13 ilyen szövetség volt, idén ez a szám már 25-re emelkedett, bizonyítva az ösztöndíjprogram létjogosultságát és sikerét. A tavalyi ösztöndíjasok nem okoztak csalódást: kiváló eredményeikre a hazai szurkolókon kívül a BOM Alapítvány is büszke lehet. A két legfiatalabb tavalyi ösztöndíjas kimagasló eredményeket ért el: Gercsák Szabina (judo) a 2014-es nanjingi ifjúsági olimpián aranyérmes lett, míg Zs. Tóth Anna (öttusa) ezüstérmet szerzett ugyanitt, így jó eséllyel láthatjuk őket viszont akár már a jövő évi brazíliai, illetve az 5 év múlva megrendezésre kerülő tokiói nyári olimpián.

2015-ben az alábbi 15 sportolónak biztosít anyagi hátteret a továbbtanuláshoz a BOM

1.   Madarász Dóra (asztalitenisz – Ifi Eb 1, ifi Vb 2., EB női csapat 3.)
2.    Nguyen Anasztázia (atlétika – Ifi Vb. 2., Junior Eb 6. EYOT 1. (100m, 200m))
3.    Szabó László (birkózás – Főiskolás VB 1., Eb 5., OB 2.)
4.    Veréb István (birkózás – Vb 3., Eb 3.)
5.    Juhász Adrián Attila (evezés – Egyetemi Vb1., EB 5. Vb 11.)
6.    Béres Bence (gyorskorcsolya – EB. 3., (2x), Universiade 1.)
7.    Bán Kristóf Tamás (kajak – ifi VB2., Vb 11., Eb 7.)
8.    Katrinecz Rita (kajak – ifi Vb. 1.,  ifi Eb1. (k4))
9.    Schenk Áron (kajak – EB. 4., ifi Vb.1., U23 EB 2.)
10.    Varga Dávid (kenu – Vb. 3, Eb 2.)
11.    Klis Krisztián (öttusa – Ifi Eb 1. ,Vb 3.(váltó), Junior OB 2.)
12.    Novoszáth Melinda (úszás – ifi Olimpia 4., ifi EB 2., 3.)
13.    Takács Orsolya (vízilabda – Olimpia 4., Vb.1.,Eb 3.)
14.    Keszthelyi Rita (vízilabda – Olimpia 4., Vb 3., Eb 3.)
15.    Bukócki Bianka (vívás/párbajtőr – OB1., Junior Vb csapat 2.)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik