Sport

Vetési: A vb teljességgel komolytalanná válhat

A magyar szövetség elnöke szerint a fél kézilabdavilág szemét csípi a katari módi

Lábbal tiporják a sportszerűséget Katarban

Vetési Iván, a magyar szövetség elnöke szerint a fél kézilabdavilágnak csípi a szemét az a nagybani játékos felvásárlásnak és a hagyományos csapatépítés megcsúfolásának is nevezhető módszer, ahogy Katar egyszerre csak ezüstérmes válogatottat tudott felvonultatni az országában megrendezett világbajnokságon. Egy olyan nemzet, amely eddig Ázsia bajnokságot sem tudott nyerni, a két évvel ezelőtti világbajnokságon pedig a szerény huszadik helyen kötött ki. 

 Fotó: Europress fotóügynökség

„A vasárnap befejeződött világbajnokság valóságos indulatáradatot indított el, mert a versenysorozat 1938 óta íródó történetében először lett ezüstérmes egy olyan válogatott, amely a honosított játékosai nélkül valószínűleg a dobogó közelébe se jutott volna. Egy-két, katari útlevelet kapott légiós szerepeltetése a független szakértők véleménye szerint még nem verte volna ki a biztosítékot, azt viszont – főleg a legyőzött – ellenfelek képtelenek voltak megemészteni, hogy egy-két év leforgása alatt, tehát szinte a semmiből minden riválisra veszélyes „nemzeti” csapat állt össze – a pénz nem számít alapon. Csak remélni tudom, hogy a közel-kelet tehetős országai nem csinálnak divatot a katari módiból, mert akkor a versengés teljes mértékben komolytalanná válhat. El kell ismernem, hogy a franciák aranyérmének azért is örültem, mert ellenkező esetben a katariak elvittek volna egy Riói olimpiai szereplési lehetőséget az európaiak elől, olyan helyzetet teremtve, ami áttételesen minket, magyarokat is érintett volna” – hangsúlyozta a Telekom Sporthír Szolgálatnak nyilatkozó Vetési Iván. 

A sportvezető állítását erősíti többek között az is, hogy a most világbajnoki ezüstérmet nyert katari válogatottban „eredetileg” bosnyák, montenegrói, szerb, francia, spanyol, kubai, tunéziai, egyiptomi és szíriai kézilabdázók sorakoztak fel, vagy inkább vitték a prímet. A döntőben a hazaiak 22 góljából 7-et szerzett a montenegróinak született Zsarko Markovics, hatot a Kubából származó Capote, hármat pedig a Spanyolországban világra jött Vidal, azaz hárman együtt 16-szor találtak a franciák kapujába. Tizenhatszor a huszonkettőből…

„Ha igaz, hogy forintban számolva egy-egy milliárd ütötte a katari válogatott markát minden győztes meccs után, akkor az ezüstérmes csapat játékosai – bármennyit is kell adózniuk – feltehetően életük végéig jól megélnek majd a mostani keresetükből. Becslések szerint két hét alatt úgy ötvenszer, de lehet, hogy százszor többet markoltak fel, mint az EHF Bajnokok Ligájában szereplő kézilabdázók egy évi erőfeszítéseik honoráriumaként. Le a kalappal azok előtt az ellenfeleik előtt, akik ennek a kirívó egyenlőtlenségnek a tudatában is szívvel-lélekkel küzdeni tudtak. Ha ez így menne tovább, akkor azoknak a véleményét osztom majd, akik amondóak, hogy a nemzetek világbajnoki versengése helyett legyen inkább klubvilágbajnokság, ahol a csapatok „sokszínűsége” kevésbé feltűnő.”

Fotó: MTI

Arra a kérdésre, hogy magyar válogatottak különféle nagy célok érdekében valaha is követni fogják-e a katari példát, Vetési Iván egyértelmű nemmel válaszolt:

„Ez soha nem fog megtörténni Magyarországon. Mert másképpen gondolkodunk és mások az anyagi lehetőségeink is. A mi honosított játékosaink egy része magyar felmenőkkel, vagy rokonokkal rendelkezett, ezért úgy is fogalmazhatok, hogy ők hazajöttek.  És  korábban voltak olyan nagyágyúk is, mint például a kubai Carlos Pérez, vagy a szabadkai születésű Radulovics Bojana,  akik szintén letetették a magyar állampolgári esküt, és ezután nagyon sokat tettek a magyar színekért. Évekig itt éltek közöttünk, idetartozónak mondták magukat, és örültek annak, hogy magyar földön találták meg a számításaikat. Meggyőződésem, hogy a mostani katari válogatott légiósai nem készülnek letelepedni az olajban és más javakban gazdag országban, így az ott megszerzett vagyonukat is máshol fogják befektetni” – summázta a véleményét a magyar szövetség elnöke.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik