Sport

A franciák helyreállították a világ rendjét

francia válogatott (francia válogatott)
francia válogatott (francia válogatott)

Az olimpiai és Európa-bajnok franciák nyerték a katari olimpiai kvalifikációs férfi kézilabda-világbajnokságot, miután a vasárnapi döntőben nagy csatában három góllal jobbnak bizonyultak a házigazdák együttesénél, amely kizárólag honosított játékosokból állt.

A katari válogatottban spanyol, francia, bosnyák, montenegrói és kubai játékosok szerepeltek, kapitányuk pedig a spanyolokkal két éve vb-címet nyerő Valero Rivera, ahogy arról korábban mi is írtunk.

Eddig ázsiai együttes vb-n nemhogy fináléban, de még elődöntőben sem szerepelt. A vb-k 1938 óta íródó történetében mostanáig csak európai válogatott szerzett érmet.

Fotó: Europress Fotóügynökség

A vasárnapi finálé első félidejében végig a franciák irányítottak. A játékrész derekán már három góllal vezettek, és ugyan ez az előny a 23. percre hatgólosra hízott, a félidőben 14-11 volt az állás. A fordulást követően nem szakadtak le a katariak, sőt többször egy gólra felzárkóztak, egyenlíteniük azonban nem sikerült. A hajrát kétgólos előnnyel kezdték a franciák, akiknek nem remegett meg a kezük, így már nemcsak olimpiai és Eb-címvédőnek, hanem világbajnoknak is mondhatják magukat.

A vb-győztes franciák sikerükkel kijutottak a 2016-os riói olimpiára, a második, harmadik és negyedik helyezett olimpiai selejtezőt rendezhet, amelyen részt vehet a mostani torna ötödik, hatodik és hetedik helyezettje is, feltéve, hogy előzőleg nem szerez majd olimpiai kvótát a jövő januári Eb-n, illetve Katar esetében az idén októberben esedékes ázsiai kvalifikációs tornán.

Eredmény – kézilabda-vb, döntő

Franciaország-Katar 25-22 (14-11)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik