Sport

Letették az esküt a magyar sportolók

Letette esküjét szerdán az a 13 magyar sportoló, aki részt vesz a vasárnap kezdődő 12. téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF).

A fogadalomtétel szövegét Sebestyén Júlia Európa-bajnok műkorcsolyázó, korábbi négyszeres téli olimpikon mondta el a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) székházában megtartott ünnepi rendezvényen.
   
Szabó Bence főtitkár köszöntőjében azt mondta, a MOB a téli sportokra is odafigyel. “Az elvárásaink most nem ugyanolyanok, mint a nyári olimpiai fesztiválok esetében, így mi már akkor elégedettek leszünk, ha mindenki a legjobbját éri el” – tette hozzá a főtitkár, aki sportszerű magatartást, doppingmentes versenyzést kért a sportolóktól.


Fotó: MTI

A január 25. és 30. között sorra kerülő eseménynek az ausztriai Vorarlberg tartomány, valamint Liechtenstein ad otthont. Az 1991-ben Jacques Rogge korábbi NOB-elnök által életre hívott verseny történetében most először fordul elő, hogy két ország kapta meg a rendezés jogát. 
     
A 12. téli EYOF-on 45 nemzet 950 versenyzője vesz részt, a 15-18 éves fiatalok nyolc sportág 28 versenyszámában mérik össze tudásukat. Magyarországról 20 fős – nyolc fiú és öt lány versenyzőből, hat kísérőből, valamint egy műkorcsolyabíróból álló – delegáció utazik. 
  
A téli EYOF-okon Magyarország eddig hét arany-, négy ezüst- és négy bronzérmet gyűjtött, a 15 dobogós helyezésből tízet rövidpályás gyorskorcsolyában, négyet műkorcsolyában, egyet pedig jégtáncban ért el. Hasonló eseményen a magyar fiatalok legutóbb 2005-ben, Montheyben szereztek érmet. Most rontja a kilátásaikat, hogy a legsikeresebb magyar téli sportág, a rövidpályás gyorskorcsolya ezúttal nem került be a programba.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik