Sport

A rezsibiztos Új-szövetsége harcban áll a régivel

Németh Szilárd-Hegedűs Csaba (németh szilárd, hegedűs csaba, )
Németh Szilárd-Hegedűs Csaba (németh szilárd, hegedűs csaba, )

A birkózó társadalomban dúl a "háború". A sportág egyik fele Németh Szilárd fideszes politikust látná szívesen elnökként, a másik meg van elégedve a régivel, Hegedűs Csabával.

Bő két hete fedte fel kártyáit a magát Új-szövetség névre keresztelt ellenzék, akik egységesen felvonultak Németh Szilárd rezsibiztos, immár a Magyar Birkózó Szövetség hivatalosan bemutatott elnökjelöltje mögé.

Hegedűs Csaba olimpiai bajnoknak, aki 23 éve vezeti a sportági szövetséget január 30-án kell a kihívóval megmérkőznie. No nem a szőnyegen – bár 67 évesen, 16 év előnyt adva kihívójának ott még mindig jelentős tétben fogadnánk a sikerére -, hanem a sportág tisztújító-közgyűlésén. Itt pedig már az eddigiekkel ellentétben kétesélyes a meccs végkimenetele.

 
Németh Szilárd és Hegedűs Csaba egymásnak feszül
Montázs: sport24 

Ugyanis Komáromi Tibor, háromszoros világbajnok és olimpiai ezüstérmes birkózó, Bacsa Péter egykori olimpikon és a bírói bizottság első embere, és Kovács István, a szabadfogás eddigi egyetlen magyar világbajnoka hívására a január 6-án az Új-szövetség által tartott sajtótájékoztatón a sportág krémje megjelent, ergo támogatásáról biztosította Némethet.

De nem volt ott mindenki. A főváros egyik legpatinásabb klubjának elnöke azt mondja, nekik Hegedűs Csabával semmi bajuk nincs. „Több szempont is szerepet játszik abban, hogy a január végén zajló tisztújításnál Hegedűs Csaba mellett teszi le a voksát a Vasas Sport Club. Egyrészt a Vasas elnökeként erkölcsi kötelességemnek tartom, hogy egy ilyen megmérettetésben a klub olimpiai bajnok legendáját támogassam. Nyilván, ha egy másik vasasos legenda, mondjuk a néhai Kozma István lenne a kihívó, akkor bajban lennék, de így egyértelmű volt számomra a helyzet”  – fogalmazott Markovits László, a Vasas SC elnöke, akinek felvetettük, a mai világban a bajtársiasság, a hűség szép dolog, de a sportban egyre inkább a pénz beszél.

“A morális érveken túl nem szabad elfelejteni, hogy Hegedűs Csaba akkor is képes volt arra, hogy a birkózás érdekeit megfelelően képviselje, amikor még sokkal kevesebb állami támogatásban részesült a sportág. Emellett úgy gondolom, a nemzetközi szövetségben betöltött szerepe sokat segített például abban, hogy a birkózás olimpiai sportág maradhasson. Most pedig, amikor a kormánynak köszönhetően jelentős források jelentek meg a magyar sportban, így a birkózásban is, a szövetség nem felejtette el a műhelyekben zajló munka fontosságát, hiszen a rendelkezésre álló támogatások jelentős részét az egyesületi munka működésére fordították a programjaikon keresztül. Ettől függetlenül egyáltalán nem látom bajnak, hogy lesz kihívó, január végén a birkózósportág el fogja dönteni, hogy kinek szavaz bizalmat” – adott hangot a fiskális érveknek az elnök.

A háttérben minden bizonnyal folyik a lobbizás. 15 nap múlva kiderül, Hegedűs vagy Németh az erősebb ember.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik