Sport

Doppingoló olimpiai bajnokok buktak le

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség kedden öt gyaloglót, köztük három olimpiai bajnokot eltiltott, miután doppingvizsgálatuk során - biológiai útlevelük alapján - a szakemberek rendellenességeket mutattak ki.

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség hétfő este még azt közölte, hogy a 2012-es londoni játékokon 50 kilométeren győztes Szergej Kirgyapkin, a 2008-as pekingi olimpián egyformán 20 kilométeren bajnok Valerij Borcsin és Olga Kanyiskina, valamint a 2011-ben 50 kilométeren világbajnok Szergej Bakulin, valamint az ugyanott 20 kilométeren ezüstérmes Vlagyimir Kanajkin doppinggyanúba keveredett, és versenyzői engedélyüket felfüggesztették.

 Kanajkint (elöl) örökre eltiltották
Fotó: Europress Fotóügynökség 

Az Orosz Doppingellenes Ügynökség kedden már azt közölte, hogy a biológiai útlevelükben hosszú évekre visszavezethető abnormális véreredmények miatt mind az öt sportolót eltiltotta, Kanajkint örökre, Borcsint nyolc évre, Kanyiskinát, Kirgyapkint és Bakulint pedig három év két hónapra. Utóbbi három esetében a büntetések 2012 végétől számítanak, azaz Kirgyapkinnak lehetősége lesz megvédeni címét a 2016-os riói olimpián.
    
Az eltiltások mellett a sportolók több eredményét is törölték, köztük összesen öt vb-aranyat és egy vb-ezüstöt, ugyanakkor az olimpiai bajnoki címeket nem érinti a döntés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik