Sport

Dujshebaev: A magyar válogatott a legfontosabb

Talant Dujshebaev (talant dujshebaev, )
Talant Dujshebaev (talant dujshebaev, )

A magyar válogatott szövetségi kapitánya értékelte az oviedói tornát és beszélt a csapat előtt álló feladatokról is.

A hétvégén rangos felkészülési tornán szerepelt a magyar férfi-kézilabdaválogatott, ám Oviedóban előbb a házigazda spanyoloktól, majd Lengyelországtól, zárásképp pedig Norvégiától is kikaptunk, így az utolsó, negyedik helyen zártuk a megméretést. A mögöttünk hagyott időszakot Talant Dujshebaev értékelte a Nemzeti Sportnak, a szövetségi kapitány pedig elmondta, hogy a vereségekkel, illetve a játékba csúszó hibákkal természetesen nem lehet elégedett, de voltak biztató jelek a mieink játékában és tudják a rontások okát is.

„Amit ennyi idő alatt el lehetett végezni, azt elvégeztük, vagyis folytattuk az októberben elkezdett munkát, a válogatott taktikájának, játékstílusának átalakítását, teljes megújítását. Ennek a hatalmas, sok időt igénylő feladatnak csak a töredékén vagyunk túl, ehhez képest a támadójátékunk és a védekezésünk sem volt nagyon rossz. A három vereség miatt persze én is igen elégedetlen vagyok, de ez nem csak a csapat, nem csak a játékosok számlájára írandó” – mondta Dujshebaev, aki szerint az ő vétke, hogy a torna előtt kevés idő maradt az edzésekre, emellett a veszprémi és a szegedi játékosokon kívül a többieknek még szokatlanok a „spanyolos” követelmények.


Talant Dujshebaev szerint csak sok gyakorlással sajátítható el az új játékstílus
Fotó: MTI 

Hozzátette, nagyon koncentráltan készült a csapat az oviedói tornára és a spanyolok, valamint a norvégok ellen is csak szűken kapott ki, míg a lengyelek elleni tízgólos vereség ugyan fájó, de úgy véli nincs ennyi a két csapat között, csak a magyar csapat nem bírta erővel a találkozó végét.

Dujshebaev azt is elárulta, hogy a tornát a kísérletezésre szánták, ezért is játszott számos felállásban a csapat, illetve Gulyás Péter és Zubai Szabolcs távolmaradásai miatt bizonyos feladatokat át kellett csoportosítani. A kapitány szerint már az ősszel elfogadták őt a játékosok és a munkakapcsolat azóta fokozatosan javul.

„Egyre jobban megértjük egymást. Ez kölcsönös tanulási folyamat, de úgy érzem, értik és elfogadják az elképzeléseimet, egyre jobb az összhang közöttünk.”

A szövetségi kapitány a folytatásban 25 játékossal számol, de mint mondta, segítőivel folyamatosan figyelik, hogy ki érett a kerettagságra, be- és kikerülni is lehet a csapatba és a B-válogatott is fontos, onnan is lehet ugyanis meríteni.

Ami a folytatást illeti, áprilisig a kluboknál folytatják a játékosok, majd következik az Oroszország elleni felkészülés és a sorsdöntő Európa-bajnoki selejtezőmérkőzés. Ezután decemberben lesz egy nagyobb „edzésegység”, amit már a kontinenstorna jegyében tervez meg. Mint mondta, az a legfontosabb, hogy minél többet együtt készülhessen a csapat, mert csak így tanulható meg az új taktikai stratégia.

„Számomra a magyar válogatott a legfontosabb, vagyis az Európa-bajnoki, majd az olimpiai kvalifikáció.”

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik