Sport

Elhagyta az országot Dusev-Janics Natasa

Téved, aki azt gondolja, hogy Janics lemondott az ötödik olimpiájáról. Saját pénzén készül Mexikóban a Győrbe igazolt kajakozó.

Megkövült a meglepetéstől a háromszoros olimpiai bajnok Dusev-Janics Natasa, amikor néhány nappal ezelőtt Mexikóban arról értesült, hogy a Magyarországról hozzá is eljutott kósza hírek szerint ott a távolban nemcsak a kajakozással foglalkozik, hanem – a férjének besegítve – az edzői szakmát is elkezdte kóstolgatni.

„Ebből egy szó sem igaz. A nem is tudom, hogy milyen szándékú feltételezést csak cáfolni tudom. Az igazság az, hogy teljes gőzzel készülök az idei válogatókra, és nagyon bízok abban, hogy már az első szegedi versenyen pozitív meglepetéssel szolgálhatok. Megszoktam, hogy az emberek pletykálnak rólam, és ez már akkor is így volt, amikor még nem voltam ismert személyiség.  A „keverés” igazából csak öt percig szokott kihozni a sodromból, utána mindig képes vagyok magam mögött hagyni a bosszúságot. Beérem azzal, hogy írok egy posztot. Bezzeg, amikor a kórházban feküdtem, a családtagjaimon és az igazi barátaimon kívül senki sem jött el meglátogatni, pedig Budán, és nem egy eldugott távoli helyen műtöttek. Úgy látszik, hogy egyeseknek csak a pletykákra van idejük” – újságolta Dusev-Janics Natasa (32) a Telekom Sporthír Szolgálat munkatársának adott nyilatkozatában, miután elhatározta, hogy tiszta vizet önt a pohárba.

Fotó: MTI/EPA

Egy tavalyi budapesti sajtótájékoztatón a szövetség illetékesei közül senki sem tudott választ adni arra a kérdésre, hogy ki vállalkozhatott a több hónapos mexikói tartózkodás finanszírozására, most viszont erre is fény derült.

„A repülőjegyemet a mexikói szövetség fizette ki, mert meghívtak egy edzői konferenciára, ahol versenyzőként számoltam be a sportolói pályafutásom eseményeiről. Azóta minden kiadás a saját költségem terhére megy. Nem először költök magamra, mert soha nem sajnáltam a pénzt a felkészülésem jó feltételeinek megteremtésére. Másfelől a jó befektetések szinte mindig meg is térülnek. Az ember egyébként is szívesen ad ki pénzt arra, amit nagyon szeret. A férjemnek viszont állása van itt, és úgy látszik, hogy jó döntést hozott, mert a versenyzői máris sokat fejlődtek. Velem is nagyon lelkesen foglalkozik, úgy látszik, hogy kezdünk belejönni a szerepünkbe. A munka közben ő „csak” egy edző a számomra, de ha már otthon vagyunk, akkor a férjemet is visszakapom.”

Egyszóval valahogy úgy mehetnek velük a dolgok Mexikóban, ahogy mostanában a Hosszú Katinka és Shane Tusup alkotta páros életében.

Gerincműtétje és a vártnál hosszabb gyógyulása miatt döntöttek úgy, hogy feladják az egész 2014-es versenyévadot, és körülbelül ugyanakkor jutottak arra az elhatározásra, hogy Mexikóban próbálnak szerencsét.

„Tavaly szeptemberben érkeztünk Mexikóba és áprilisig maradunk” – folytatta a szegedi éveinek lezárása után Győrben lehetőséget kapott tizenkilencszeres világbajnoknő. “Hazaköltözésünk után Győrben és Szolnokon fogok edzeni, aztán remélhetőleg bekerülök a világbajnokságon részt vevő csapatba. Októberben mennénk vissza Mexikóba, és szerintem nagyon jó lenne, ha minden évben hat hónapot ott, és ugyanannyit Magyarországon tölthetnénk. Már csak azért is, mert ki nem állhatom a téli hideget.”

Fotó: MTI

Ezt az alkalmat is megragadta, hogy a köszönetét fejezze ki dr. Varga Péter Pálnak, a Budai Egészségközpont gerincsebészének, aki – szavait idézve – egy igen jól sikerült műtéttel és egy újra gondtalan élettel ajándékozta meg.

„A sportolói életemet viszont még nem kaptam vissza. Egyre jobban hiányoznak a versenyek, kezdem már nagyon unni, hogy minden edzést egy másik követ, és azután is csak ugyanaz következik. Néha edzés közben próbálom áthelyezni magamat egy verseny szereplői közé, és akkor úgy hajtok, mint egy megszállott.”

Nem tartja a kapcsolatot a magyar szövetséggel, és úgy gondolja, hogy egyelőre a válogatott vezetőedzőjével sincs megbeszélni valója. Fel sem merül benne az a kérdés, hogy kimaradhat-e az életéből az idei világbajnokság, de ha mégis így történne, arra is megvan a válasza:

„Pozitív a gondolkodásmódom. Nem az esélyeimmel foglalkozom, hanem a munkával, amiben mindig is a legjobban bíztam. Ha lemaradnék a milánói világbajnokságról, akkor még erősebb lesz bennem a bizonyítási vágy. Nem fogok megtörni és nem is fogok leállni. Jó erőben vagyok, jól megyek a vízen, mi másért is csinálnám az egészet, mint egy jól teljesített riói olimpiáért!” – hangsúlyozta Dusev-Janics Natasa, aki Athénban két, Pekingben pedig egy aranyérmet vehetett át, legutóbb Londonban viszont egy-egy ezüst- és bronzérem került a gyűjteményébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik