Sport

Halálesetek a sportpályákon 2014-ben

Sajnos az előző év sem telt tragikus események nélkül a sportvilágban. Versenyzők sokasága hunyt el ott, ahol életük nagyját töltötték.

Január 6-án érkezett a hír, miszerint belehalt első profi mérkőzésén elszenvedett sérüléseibe egy japán bokszoló. A 21 éves Okada Tessin első meccsét vívta a profik között, s kiütötték. A japán szövetség tájékoztatása szerint olyan súlyos fejsérüléseket szenvedett, hogy kórházba kellett szállítani, életét pedig már nem tudták megmenteni.

Pár nappal később a Dakar-raliról is halálesetet közöltek a szervezők. Eric Palante holttestét Tucuman és Salta között találta meg a keresésére indult egyik kísérő kamion.

Palante egy nappal korábban hivatalos oldalán írt helyzetéről, akkor azt jelezte, hogy a keze megsérült. A belga versenyző a 11. Dakarján vett részt, 50 éves volt.

Fotó: Europress fotóügynökség

Február elején a spanyol ötödosztályú Tolosa labdarúgója, Ortzi Gurrutxaga a pályán kapott szívrohamot. A csapatkapitány egy bajnoki mérkőzés 10. percében lett rosszul, majd összeesett.

A 26 éves focista vélhetően szívrohamot kapott, az orvosi stáb pedig azonnal megkezdte az újraélesztést, de már nem tudtak rajta segíteni, pedig közel 40 percen át próbálták megmenteni az életét.

Szintén februárban történt, hogy Seyithan Akbalik török taekwandós meccs közben hunyt el. A 21 éves sportoló szlovén ellenféllel küzdött az egyiptomi Luxorban rendezett tornán, amikor a mérkőzése közben rosszul lett és összeesett. Azonnal kórházba szállították, de mindhiába.

Fotó: MTI

Március 7-én Nádas Tamás műrepülő világbajnok egy katari bemutatón szenvedett halálos balesetet. Nádas gépével épp fejjel lefelé repült, közel a földhöz, amikor lezuhant az Al Khor légiparádén.

A magyar pilóta halálát a baleset után a szervezők erősítették meg, de a katari belügyminisztérium is hírt adott a balesetről. A beszámolók alapján Nádas elveszítette az irányítást a repülőgépe fölött, emiatt csapódott a földbe.

Még mindig csak márciust írtunk, amikor egy 15 éves lány első autóversenyén a betonkorlátba csapódott járműjével.Niokoa Johnson a Bubba Raceway Park pályán ült be egy Nissan Sentra volánja mögé, melyre édesapja gyűjtötte össze a pénzt.

Az időmérő edzés második körében viszont a lány elveszítette az uralmát az autó fölött, és a betonkorlátnak ütközött. Amikor kiemelték a roncsból, Johnson már eszméletlen volt. Azonnal kórházba szállították, ahol még élt, de néhány óra múlva elhunyt a súlyos sérülések miatt.

 Fotó: Facebook

Áprilisban Emanuele Cassani motorversenyző az olasz bajnokság misanói futamának startja után nem sokkal akadt össze két másik motorral, az életetét már nem tudták megmenteni az orvosok.

A balesetetben további két motoros sérült meg, egyiküket könnyebb, míg másikukat súlyos sérülésekkel szállították egy közeli kórházba.

Május végén a 19 éves francia William Ebongue Sipamio, a Racing Metro támadója a sportaktivitásától független szívleállásban vesztette életét. Sipamio az együttes edzőpályájának öltözőjében esett össze, az orvosok pedig már nem tudtak rajta segíteni.

Fotó: bild.de

Júliusban oldalkocsis motorosok vesztették életüket a MotoGP németországi futamán, a Sachsenringen. A világbajnoki sorozatban résztvevő Kurt Hock és Enrico Becker egy gyors balkanyarban sodródtak ki nagy sebességgel a szombati edzésen, s tehetetlenül a korlátnak csapódtak.

Egy hónappal később az algériai élvonalban játszó, kameruni Albert Ebossé egy bajnoki meccsen vesztette életét, miután az ellenfél szurkolói fejen dobták őt egy meg nem nevezett tárggyal.

Szeptemberben Francesco Fornabaio ötezer néző előtt lezuhant egy velencei légi bemutatón.

Az Olaszországban a “levegő mágusaként” is emlegetett pilóta kikapcsolta a motort és az egyik legklasszikusabb akrobatamutatványra készült Breitling Xtreme 3000 típusú ultrakönnyű repülőgépével vasárnap a velencei Lidón a Fly Venice airshow-n, amikor a földnek csapódott a világhírű fürdőhely egyik strandján.

Fotó: jegkorongblog.hu

November 16-án újabb haláleset rázta meg hazánkat, hisz Rajz Attila egy OB II-es tornán lett rosszul, az életét már nem tudták megmenteni.

A 38 éves, erdélyi születésű csatár, aki korábban kétszer nyert bajnokságot az Alba Volánnal, előbb lejátszott egy mérkőzést, amelyen két gólt is ütött, majd fáradságra hivatkozva nem öltött szerelést a nap második találkozóján.

Az MTI-nek a helyszínen tartózkodók elmondták, hogy a zuhanyzás után a játékos kiment csapata cserepadjához, ott pedig a második harmad utolsó percében hirtelen összeesett. A mentősök öt perc alatt a helyszínre érkeztek, ám nem tudták megmenteni életét.

December 17-én Ruszlan Gaglojev edzés közben vesztette életét. A 17 esztendős kosaras a bajnoki címvédő CSZKA Moszkva egyik tréningjén vesztette el eszméletét, és ugyan a klub orvosi személyzete szinte azonnal megkezdte újraélesztését defibrillátorral, az ifjú kosaras már nem tért magához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik