Sport

2015: már minden Rió jegyében zajlik

Nem lesz unalmas a következő évünk, nekünk „sportosoknak". Lesz miről írni, és lesz miről olvasni. Körkép.

Szomorúan indul az év számunkra. No, nem azért, mert megtudjuk január 12-én, hogy ki kapja az Aranylabdát, hanem azért, mert 15-től nélkülünk rendezik a férfi kézilabda-világbajnokságot. Emlékezhetünk, Szlovénia ellen buktunk el a selejtezőn, aztán a diplomáciai úton sem minket választottak a megüresedett helyekre. A kedvünket a már 19-én elkezdődő Australian Open hozhatja meg, a tenisz nagyjait mindig élmény figyelni.

A január 23. és 25. között zajló rövidpályás gyorskorcsolya-Eb-n már vérmes reményeink is lehetnek, Liu Shaolin Sándor legutóbbi Világkupa-érmei erre engednek következtetni. A hónap végén (és még február elsején) Budapesten asztaltenisz World Tour-versenyt rendeznek, várhatóan sok néző előtt.



Liu Shaolin Sándor jó erőben várja majd az Eb-t

Fotó: MTI

Február 10-én megtudjuk, mely csapatok lesznek a magyar válogatott ellenfelei a nyári, Új-Zéland-i U20-as foci vb-n, márciusban viszont Spanyolországra figyelhetünk, 21-én rendezik a Barcelona-Real Madrid rangadót. Március idusán (éppen 15-én) rajtol a Forma-1-es szezon, Melbourne-ben, ahogyan a teniszszezon is. Aznap lesz a harmadik, zárónap a moszkvai rövidpályás gyorskorcsolya-vb-n, a fent említett Eb után akár itt is örülhetünk majd.

Az év harmadik hónapjára a kézilabda híveinek pulzusszáma is megnövekszik majd, tekintve, hogy 27-től rendezik a SEHA Liga Final Fourját, 28-tól pedig a női Magyar Kupa négyes döntőjét.

Március 29-én fogadjuk a görög válogatottat az Üllői úton, nagyon kell majd a három pont a focistáinknak.

Áprilisban cselgáncs, torna- és súlyemelő Európa-bajnokságot is rendeznek, 10. és 12. között pedig a női vízilabda LEN Kupa négyes döntőjét, hogy aztán az Euroligában is döntsenek, ott 24. és 26. között. Az egyéni asztalitenisz-világbajnokságnak Szucsou ad otthont a hó végén, az öttusa Világkupának pedig Kecskemét, ahogyan ebben az évben is tette, nagy sikerrel.

Április 11-én Fradi-Újpest rangadó lesz az NB I.-ben, míg április 24. és 25. a férfi kézilabda Magyar Kupa négyes döntőjének időpontja. Rendkívüli érdeklődés azonban vélhetően nem ezt az eseményt, hanem a divízió 1/A-csoportos hoki-vb-t övezi majd, a mieink Krakkóban, azaz ismét „elérhető közelségben” próbálnak meg csodát tenni.

Red Bull Air Race – ismét Budapesten
Fotó: EuroPress 

Május 1-jén ismét Red Bull Air Race lesz a fővárosban, kajakosaink biztosan nem látják majd, mert 3-ig Racicében küzdenek az Európa-bajnokságon. Budapest még egy nagy eseménynek ad otthont ebben a hónapban a légishow mellett: a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének, ismét. A hó végén Kölnben a férfiak is dűlőre viszik, remélhetőleg magyar résztvevő is beleszól a végső sorrendbe.

A női röplabda-válogatott számára is kiemelt hónap lesz a május. A Hollandiában és Belgiumban rendezendő Európa-bajnokságon vesznek részt a csajok, ne feledjük, 27 év után harcolták ki a részvételt! A Roland Garrost „hagyják ki” a lányok az Eb kedvéért, és vélhetően a labdarúgó Európa Liga döntőjét sem látják, azt május 27-én rendezik Varsóban.

Ebben a hónapban dől el, lesz-e 2004 után ismét BL-győztes férfivízilabda-csapatunk, a Final Six Barcelonában lesz 28. és 30. között. Éppen ezen a hétvégén ülésezik a FIFA kongresszusa, eldől Zürichben, folytatódik-e a Blatter-éra.

Május 30. és június 20. között rendezik a magyar válogatott részvételével az U20-as foci-vb-t, Új-Zélandon. 6-án lesz a BL-döntő Berlinben, aznap Montreux-ben kezdődik vívó-Európa-bajnokság. Ebben a hónapban dől el, hogy a női kézilabda-válogatottunk ott lehet-e a decemberi világbajnokságon: ekkor játsszunk páros meccset a vb-ért Ausztriával. Júniusban rendezik a női (Kínában) és a férfi (Olaszországban) vízilabda Világliga Szuperdöntőt, a férfiak lesznek érdekeltek a jelek szerint, a lányok minden bizonnyal lemaradnak a tornáról.

Az év legnagyobb hazai sporteseménye június 11. és 28. között zajlik majd (Romániában is): a női kosárlabda-Európa-bajnokság. Vérmes reményeink nem feltétlenül lehetnek, főleg a sorsolás után. Június 20. és 21. a cselgáncsozók nagy napjai is lesznek: Budapesten Grand Prix-viadal lesz, amely az olimpiai kvalifikáció miatt is fontos állomás lesz.



A vizes vb-n vízilabdázóinknak nagy tervei vannak

Fotó: MTI 

Berlin öttusa-vb-t is rendez a BL-döntő mellett, a hónap végén pedig elkezdődik Wimbledon, a teniszvilág legszebb két hete. Bakuban az Európai Ifjúsági Játékokon belül rendezik a birkózó-Eb-t, de itt lesz az ifi fiú és lány vízilabda-Eb is.

Júliusban Dél-Koreában (Kvangdzsuban) rendezik az Universiadét, egyelőre keveset lehet tudni a magyar részvételről. 4. és 26. között tekernek a Tour de France-on , 7-én Székesfehérvár megrendezi a Gyulai István Memorial atlétikai versenyt. Moszkvában vívó-vb lesz a hónap közepén, míg július 24. és augusztus 9. között Kazanyban találkoznak a világ legjobb úszói és vízilabdázói a vizes vb-re.

Július 25-én kisorsolják a 2018-as foci-vb selejtezőit, míg másnap a 30. Forma-1-es Magyar Nagydíjat nézhetjük meg.
Augusztus 2015-ben is sűrű hónap lesz: ökölvívó-, öttusa Európa-bajnokság, kajak-kenu, atlétikai, cselgáncs és kettesfogathajtó-világbajnokság is a menüben szerepel, utóbbi ráadásul Fábiánsebestyénben. A kajakosok Milánóban már az olimpiáért eveznek. A hónap végén jön a US Open, tenisz, ugyebár.

Az év egyik legjobban várt futballmeccse lesz a szeptember 4-i magyar-román Eb-selejtező, másnap viszont a látványé lesz a főszerep: kamion-Eb-futamot rendez a Hungaroring. Szeptember 7. és 15. között Las Vegasban játszanak, pontosabban küzdenek a birkózók, ők is az olimpiai részvételért küzdenek a világbajnokságon. A hónap végén Jekatyerinburgban pingpong-Eb lesz.

Rio szellemében rendez Doha ökölvívó-vb-t október 5. és 18. között, a tornászok világbajnoksága október 23-án kezdődik Glasgow-ban. Egy kevésbé érdekes novemberi súlyemelő-vb után decemberben – remélhetőleg velünk – gyűlnek össze a legjobb női kézilabdacsapatok Dániában, a vb-re. Lesz rövid pályás úszó-Eb is az év utolsó hónapjában, valamint kisorsolják a 2016-os foci-Eb csoportjait is, Párizsban.

Bárcsak…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik