Sport

Felfüggesztett börtönt kapott az olimpiai bajnok

Alex Schwazer (Alex Schwazer, )
Alex Schwazer (Alex Schwazer, )

Az ügyészekkel hétfőn megkötött vádalku értelmében nyolc hónapra szóló büntetés mellett 6000 eurós (1,9 millió forint) bírságot is kell fizessen Alex Schwazer olimpiai bajnok gyalogló, akit doppingolás miatt három és fél évre eltiltottak.

A 2008-ban Pekingben ötkarikás aranyérmes olasz sportolónak a szervezetében a 2012-es londoni játékok előtt találtak eritropoetint (EPO), az eltiltása 2016. január 30-án járna le, s bár korábban jelezte, hogy nem folytatja a karrierjét, a 2016-os riói olimpiai szereplést mégsem zárja ki.

 
Alex Schwazer 2008-ban Pekingben mér örömében ereszkedett térdre
Fotó: europress 

Schwazer ügyvédje, Gerhard Brandstätter az ügy büntetőjogi lezárását követően azt mondta, most a sportbíróság döntésére várnak, a gyalogló ugyanakkor továbbra is edz és sportol, s kiváló fizikai állapotban van. Brandstätter abban bízik, hogy utólag csökkentik majd a 3,5 évre szóló eltiltást.

Schwazer ügyében korábbi barátnője, az olaszok világ- és Európa-bajnok műkorcsolyázója, Carolina Kostner is érintett lehet, az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) doppingellenes ügynöksége november végén négy év három hónap eltiltás kiszabását kérte rá. A szervezet szerint a 27 éves korcsolyázó segédkezett Schwazernek a doppingolásban, elsősorban abban, hogy elkerülje az ellenőrzéseket.

A doppingellenes ügynökség szerint a Schwazer-ügyben három másik atléta érintett még. A 2010-es Európa-bajnokságon a 4×100-as váltóval ezüstérmes Simone Collióra két év négy hónapos, Maurizio Checcuccira kétéves, Roberto Donatira pedig nyolc hónapos eltiltást kértek. Az edző Michele Didoni pedig azért számíthat három hónapos eltiltásra, mert nem ment el a meghallgatásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik