Sport

Krimibe illő meccsen vertük Romániát

szucsánszki zita (szucsánszki zita)
szucsánszki zita (szucsánszki zita)

A nagyszerűen küzdő magyar válogatott 20-19-re legyőzte a román csapatot a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság debreceni középdöntőjében, szombaton, így maradt esélye arra, hogy az elődöntőbe jusson.

 

Az MTI tudósítása szerint a románokat bevonuláskor kisebb fütty és néhány sértő szó fogadta, a himnuszukat pedig egy csoport háttal állva, illetve ugrálva hallgatta meg.

Az első félidőben hol remekül, hol átlagosan védekezett Németh András szövetségi kapitány együttese, amely sok segítséget kapott Kiss Éva kapustól. A szünetig tíz hazai és csak nyolc vendég gól született sok kiállítás mellett. A folytatásban a románok jelentősen feljavultak, Cristina Neagu sorra dobta a gólokat, miközben Paula Ungureanu valósággal megbabonázta a magyar lövőket.

A hajrában viszont remekül küzdött a magyar csapat, fordított, és végül drámai végjátékban győzött.

A dánok elleni hétfői találkozó tétje az lesz, hogy melyik csapatnak marad esélye a négy közé kerülésre.

Eredmény – középdöntő, I csoport (Debrecen), 1. forduló

Magyarország – Románia 20-19 (10-8)
gól:
Triscsuk 4/2, Szucsánszki 4, Tomori 3, Kovacsics 2/1, Tóth 2, Bulath 1, Bódi 1, Mayer 1, Mészáros 1, Kovacsicz 1, illetve Neagu 8/4, Bradeanu 3, Perianu 2, Babeanu 2, Pirvut 1, Ciuciulete 1, Chintoan 1, Chiper 1 

Vége!

56-60. PERC: Szerencsénk van, Neagu lövése a kapufát találta el. A leindítás végén Tóth nem csak egy hetest, de egy kiállítást is kiharcolt! Ezúttal Kovacsics végezte el a büntetőt, sikeresen (19-19). Szép! Neagu lövését védte Kiss! Bódi révén újra nálunk az előny (20-19)! Bulathot állították ki, de Neagu kihagyta az első emberelőnyös támadást. Eladtuk a labdát, de fújhattak volna egy román szabálytalanságot fogásért… Bradeanu ellen belemenést fújtak! 28 másodperccel a vége előtt időt kértünk. Tomori lövését védte a kapus. Időt kért Románia, 11 másodperc van vissza. Neagué volt az utolsó dobás, de Kiss Éva védett, nyertünk 20-19-re!

51-55. PERC: Bulath kapkodott el egy lövést, nem is találta el a kaput. Időt kért Románia. Folytatódott a meccs, egyből egy Kiss védéssel. Szép! Tóth talpról lőtt a hosszú alsóba (17-18). Babeanu találta meg a rést a falon (17-19). Tóth! Most a szaggatottról, ismét talpról talált be (18-19).

46-50. PERC: Neagu nagyon elkapta a fonalat, tehetetlen volt ellene a fal (15-16). Na, újabb román kiállítás. Szucsánszki ellen fújtak újabb belemenést. Neagu góllal büntetett, amire Kovacsics válaszolt. Ciuciulete állította vissza a kétgólos különbséget (16-18). Kiss Éva mutatott be fontos bravúrt egy román szabaddobásnál.

41-45. PERC: Kovacsics harcolt ki egy hetest és egy kétperces kiállítást, de Triscsuk hetesét védte a kapus… Neagu tüzelt mellé, majd a túloldalon Triscsuk egy lapos, kellemetlen lövéssel egyenlített (14-14). Kovacsics labdaszerzése után Tomori lőtt a felsőbe (15-14). Belülvédekezésért dobhatott hetest Neagu és bevarrta (15-15). Szucsánszki lökete után ünnepelt gólt mindenki, de sajnos fölé ment, csak a háló rezdülése volt csalóka.

36-40. PERC: Na, Bulath végre! Test mellől bombázott a léc alá (13-11). Elszúórtuk a labdát, amiből Pirvut lódult meg ás a kapunkba lőtt (13-12). Planéta löketét védte a román kapus, Neagu pedig kiegyenlít a túloldalon (13-13). Bulath bombáját is kitolta UngureanuKovacsics védekezett belül, Negau pedig bevarrta a hetest, először vezet a mérkőzésen Románia (13-14). Németh András időt kért. Szép játék után Bódi kapott labdát középen, de Ungureanu védeni tudott.

31-35. PERC: Elkezdődött a második félidő! Planéta játszott Mayer Szabinához, aki góllal fejezte be az akciót (11-8). Kiss védéssel kezdte a felvonást, majd Planéta próbálkozott, de az ő próbálkozását is hárították. Bradeanu szerencsés találatával lopakodnak közelebb a románok (11-9). Szucsánszki lövését blokkolták, majd a leindításból Bradeanu eredményes (11-10). Szucsánszki pattintott lövéssel járt túl a román kapus eszén (12-10). Szucsánszki előbb labdát szerzett, majd lövéssel próbálkozott, de fennakadt a blokkon – belemenést fújtak… Perianu mattolta Kiss Évát (12-11).

FÉLIDŐ

26-30. PERC: Kiss Éva védett ismét, majd Triscsuk volt eredményes (9-6). Kovacsics lökött hátulról, két percre kiküldték, Neagu pedig bevágta a hetest (9-7). Tóth Gabriella próbálkozott többször is, háromszor is szabálytalankodtak ellene. Végül az oldalhálóban landolt a labda a magyar támadás végén, majd Perianu csökkentette egy gólra a különbséget (9-8). Neagu áll ki két percre miután arcon ütötte Triscsukot. Szerencsére nincs komoly baja Triscsuknak, így talpról el is eresztett egy bombát, a kapufát találta el. Perieanu távoli bombáját védte Kiss, majd Triscsuk harcolt ki és értékesített egy hétméterest (10-8). Időntúli szabaddobással ért véget a félidő, jó volt a blokk. 10-8-ra vezetünk 30 perc után.

21-25. PERC: Babeanu lökete talált utat a hálóba (6-5). A túloldalon Tomori emelkedett a magasba és a kapuba bombázott védhetetlenül (7-5). Perianu tesztelte 9 méterről Kisst, de a magyar kapus a helyén volt. Tomorit rántották le, újra emberelőnyben vagyunk. Kiss Éva védett ötödjére is, a gyors magyar támadást Kovacsicz fejezte be góllal (8-5). Most Mészárost állították ki. Szucsánszki maradt bent, mint tartalékkapus, Chiper mattolta (8-6).

16-20. PERC: Kiss Éva! Most Neagu lövését fogta bravúrral, igaz Szamoránsky egy sárgáért meglökte őt dobás közben. Hetest is dobhatott és nem hibázott (4-3). Egy labdaszerzés után Erdősi sprintelt végig a pályán, de védett a kapus. A túloldalon Neagu adta el a labdát, Erdősi próbálkozhatott ismét, de ismét Ungureanu nyerte kettejük párharcát. Bradeanu találta meg a rést a pajzson (4-4). Ungureanu védte Kovacsicz próbálkozását, de nálunk maradt a labda és Triscsuk harcolt ki, majd értékesített egy hetest (5-4). Román labdaeladás után támadtunk, szépen járt kézről kézre a labda, Mészáros fejezte be góllal az akciót (6-4).

11-15. PERC: Bő tíz perc után szerzett gólt Románia, Neagu volt az elkövető (2-1). Jött a gyors válasz Szucsánszkitól, aki a levegőben úszva várta ki a megfelelő pillanatot és a felső sarokba lőtt a blokkoló kezek fölött (3-1). Chintoan is eredményes (3-2). Bulath gyengécske lövését védte Ungureanu, majd a románok szórakoztak el egy ziccert. Ezt köszöntük szépen, Szucsánszki eredményes ismét (4-2). Időt is kért a román kapitány. Folytatódott a játék, Neagu trafálta telibe a kapufát.

6-10. PERC: Lement már öt perc, de még nem volt gól. Szucsánszki törte meg a gólcsendet – Kiss újabb bravúrja után (1-0)! Emberelőnybe kerültünk, azonban egy rossz passz miatt most a románok támadhattak az egyenlítésért, Neagu azonban fölé bombázott. Tomorit nem tudták megállítani a román védők (2-0). Kiegészült Románia, majd Tomori lőtt fölé. Jól védekezünk, egyelőre nem tud mit kezdeni velünk az ellenfél. Kovacsics lövését védte a kapus.

1-5. PERC: Megy a meccs, a kékben játszó románoké az első támadás, mi fehér szerelésben vagyunk. Kiss Éva egyből egy védéssel jelentkezett! Szamoránsky dobott az oldalhálóba. Kiss újabb védése után lendültünk gyors támadásba, de Tomori próbálkozása a blokkról mellépattant. Egy rossz bejátszás miatt véget ért a magyar támadás, de Kiss ismét hárítani tudott egy szélről elengedett lövést.

Köszöntjük Kedves olvasóinkat, perceken belül kezdődik a mérkőzés. Szinte telt ház van a debreceni Főnix Csarnokban.

ELŐZETES: A magyar együttes két pontot hozott magával a csoportból, amely még a lengyelek elleni győzelemért járt. Ahhoz, hogy teljesíthesse a célkitűzést a magyar női kézilabda-válogatott, azaz a hat közé jutást a horvátokkal közös rendezésű Európa-bajnokságon, szombaton nem szabad kikapnia a román csapattól a debreceni középdöntőben. De még jobb lenne nyerni.

„A spanyolok ellen sokáig jól játszottunk, volt esélyünk a győzelemre, illetve a pontszerzésre, ám a végén bután kézilabdáztunk. Ebből tanulni kell, mert a szoros mérkőzések csak úgy nyerhetők meg, ha a végjátékban is megfelelő az összpontosítás” – mondta Németh András szövetségi kapitány még csütörtökön, a spanyolok elleni vereséget követően.

A kapitány egyet cserélt a keretben: Klivinyi Kinga helyére Tóth Gabriella került be a csapatba.

A Románia elleni mérlegünk

93 mérkőzés, 52 győzelem, 9 döntetlen, 32 vereség (1830-1700)

legutóbbi mérkőzés: 2014. október 8., Debrecen, 28-22, barátságos mérkőzés

Ajánlott videó

Olvasói sztorik