Sport

Kézilabda: Egy félidő alatt eldöntöttük

női kézilabda válogatott (női kézilabda válogatott)
női kézilabda válogatott (női kézilabda válogatott)

A keddi magyar-lengyel mérkőzést követően az érintettek egyetértettek abban, hogy az első harminc percben dőlt el a csata. Nyilatkozatok.

Kedden fontos meccset vívott női kézilabda-válogatottunk a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság A csoportjában, ugyanis a lengyelek elleni győzelem biztos középdöntős szereplést ért volna. Németh András csapata végül magabiztosan hozta a kötelezőt, a szoros első percek után végig uralta a győri mérkőzést (29-23).


Fotók: MTI

„Az első félidőben nyújtott védekezésünk meghatározta a mérkőzés alakulását – kezdte értékelését a magyar válogatott kapitánya. – Sikerült elbizonytalanítanunk a lengyel támadókat, a labdaszerzések pedig segítették a mi dolgunkat is, így a gyors játékunk tudott érvényesülni. A második félidő azért volt rosszabb, mert nem vettük figyelembe, hogy a túloldalon egy olyan csapat játszik, amelyiknek már minden mindegy. Sokat ér ez a győzelem, mivel ez volt az első. Két helyszínen már biztosan pályára lépünk az Eb-n, mostantól azon dolgozunk, hogy a harmadikon is ott legyünk” – utalt arra Németh, hogy míg a csoportmérkőzéseit Győrben játssza a nemzeti együttes, addig a középdöntős ütközeteit Debrecenben fogja, míg a helyosztókat Budapesten rendezik.

A lengyelek dán trénere, Kim Rasmussen úgy látta, azon túl, hogy csapata nem játszott jól, kedd este minden összejött a mieinknek.

„Először is hadd ragadjam meg az alkalmat, hogy gratuláljak a magyaroknak. Ami minket illet: hét gólt dobtunk az első félidőben, ami elfogadhatatlan. Amikor közel kerültünk ellenfelünkhöz és lehetőségünk lett volna szorossá tenni az összecsapást, akkor rendre eladtuk a labdát és könnyű gólokat engedtünk a magyaroknak. Tudtuk, hogy mit kell tennünk, mégis sokszor elkapkodtuk a támadásainkat és kihagytuk a lerohanásokat. Ráadásul a szabad labdákat is többnyire a hazaiak szerezték meg. Az első félidőben veszítettük el ezt a mérkőzést.”

Ezúttal az is belefért, hogy a magyar válogatott egyik húzóembere, a csapatkapitány Tomori Zsuzsanna csak bő 32 percet töltsön a pályán. Ennyi is elég volt neki, hogy hat gólt dobjon.

„Büszke vagyok a csapatra. Úgy érzem most mindenki maximálisan azt tudta hozni, ami benne van és elhagytuk azt a nyomást, ami az első meccsen rajtunk volt. Jól védekeztünk és ebből gyors gólokat szereztünk, gyakorlatilag az első félidőben megnyertük a mérkőzést. Nem éreztem, hogy a lengyelek vissza tudnak kapaszkodni, végig tudtam, hogy nyerni fogunk. Abban rejlik a csapat ereje, hogy mindenki hozzáteszi a magáét és kijavítjuk egymás hibáit” – értékelte a találkozót az átlövő, aki szerint, ha a spanyolok ellen is tudja hozni a válogatott ezt a teljesítményt, akkor nagyon jó meccsre van kilátás.

 

Tomorihoz hasonlóan Mayer Szabina is hat találattal zárta a mérkőzést és szerinte is az első félidő döntött:

„Igazi csapatmunka volt ez, jó labdákat kaptam a csapattársaimtól. Az első félidőben jók voltunk védekezésben, támadásban és a kapusunk is sokat védett, ezzel pedig el is döntöttük a mérkőzést.”

A kapus Kiss Évát választották a mérkőzés legjobbjának magyar oldalról, ami nem is meglepő, fontos védésekkel alapozta meg a későbbi győzelmet – 25 lengyel kísérletből tízet hárított.

„Közvetlenül a meccs előtt, az eligazításkor tudtam meg, hogy én fogok kezdeni. Az igazat megvallva nem lepett meg a döntés, mivel mindhárman (Bíró Blanka és Herr Orsolya a másik két kapus – a szerk.) jó formában vagyunk és bárki kezdhet közülünk. A lengyelek azokat lőtték, amit szoktak és a mostani mérkőzésre a védekezésünk is sokkal jobban összeállt, mint az oroszok ellen.”

A magyarok és a spanyolok csütörtökön már azért küzdenek egymás ellen, hogy ki visz magával több pontot a debreceni középdöntőbe, míg a lengyelek és az oroszok a továbbjutásért csatáznak ki-ki meccsen.

Az A csoport csütörtöki programja

Oroszország-Lengyelország 18.15
Magyarország-Spanyolország 20.30

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik