Sport

Januártól küzdhet az olimpiáért Budapest

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt tervezi, hogy már januártól megkezdi az egyeztetéseket azokkal a lehetséges jelentkezőkkel, akik fontolgatják a pályázatot a 2024-es nyári játékokra. Az esemény iránt Budapest is érdeklődik.

A NOB közgyűlése hétfőn döntött arról, hogy a jövőben a pályázati szakaszt megelőzi egy egyeztető fázis is, amelynek során az érdeklődők választ kaphatnak kérdéseikre, a NOB pedig tanácsokkal látja el őket.

“Ha minden a tervek szerint alakul, akkor már január 15-én elkezdjük” – mondta erről kedden, Monte-Carlóban Thomas Bach, a NOB elnöke. 

“Meghallgatjuk a problémákat, majd megfogalmazzuk a tanácsainkat” – tette hozzá a német sportdiplomata.

 Fotó: MTI

A 2024-es olimpia iránt érdeklődik a magyar főváros is. Amint Borkai Zsolt MOB-elnök szeptember 11-én bejelentette: a Magyar Olimpiai Bizottság teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es rendezésre.

A helyszínt 2017-ben Limában jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az Egyesült Államokban négy város (Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington), Németországban két város (Berlin és Hamburg) vív belharcot a jelöltségért, de Budapest mellett Róma, Párizs, Isztambul, valamint Katar és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik.

A 2016-os játékoknak Rio de Janeiro, a 2020-asnak Tokió ad otthont, így 2024-ben jó esély van az európai rendezésre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik