Sport

Építő kritikánk a kéziseknek

Planéta Szimonetta (planéta szimonetta, )
Planéta Szimonetta (planéta szimonetta, )

A női kézilabda-válogatott 20 éves, két méteres jobbátlövője az oroszok elleni végjátékkal kapcsolatban úgy fogalmazott, másképp döntene legközelebb, mint vasárnap a játék hevében.

29-29-es állásnál nagyjából nyolc másodperc volt hátra a Magyarország-Oroszország Eb-nyitányból (29-29), amikor Németh András szövetségi kapitány időt kért. Nyolc másodperc talán elég lehetett volna egy jól begyakorolt figura lejátszására, ha a megfiatalított válogatottnak van megoldóképlete, van annyira rutinos, hogy kezelni tudja a helyzetet.

Hála a közvetítésnek és a csapat felé belógatott mikrofonnak ország világ hallhatta, amint a kapitány kicsit meglepő módon épp a válogatott egyik legfiatalabb játékosára, a 20 éves Planéta Szimonettára szabta a végjátékot, neki kellett volna a szaggatottról felemelkednie és átlőnie az amúgy elég magas orosz védőfalat.

 

A szép nevű győri játékos két méter magas, így érthetően abban bízott Németh, hogy mindenkinél magasabbra emelkedik és el tudja lőni a kilépő védők fölött, mellett a labdát, de nem így történt. Nyilván az oroszok is erre számítottak, ezért idejében reagáltak, ami elbizonytalanította jobbátlövőnket és lövés helyett inkább továbbpasszolta a labdát Szucsánszkynak. A támadás elhalt, ahogy a győzelmi remény is szertefoszlott. Maradt a döntetlen, ami kezdésnek nem rossz.

“Némi csalódottság van bennem. De felesleges ezen rágódni, próbálok a holnapi meccsre összpontosítani. Rosszul döntöttem, féltem. Biztos vagyok benne, hogy most már másképp csinálnám, de senki sem hibáztatott. Ha lesz legközelebb, akkor elvállalom” – nyilatkozta az nso tévének Planéta.

 

Az esetről az jutott eszünkbe, hogy a háromszoros olimpiai bajnok vízilabda-válogatottnak mindig volt egy-két olyan figurája, amellyel döntetlen állásnál időkérés után nagy biztonsággal tudták helyzetbe hozni azt a játékost, akit Kemény Dénes kijelölt. Ezeket a figurákat hetekig gyakorolták “zárt ajtók mögött” és egyszer sem vetették be évközi mérkőzéseken, kizárólag világbajnokságokra, olimpiákra tartogatták. Többek közt így nyertünk Athénban a szerbek ellen 8-7-re. Hogy az NBA-ben már-már mindennapos, döntetlen állásnál az utolsó 1-3 másodperc alatt ziccerig játszott figurákról már ne is beszéljünk…

A fiatal magyar válogatottat talán még korai egy lapon emlegetni a Kemény-legényekkel, vagy LeBron Jamesszel, de megkockáztatjuk, az ő tarsolyukban nem volt ilyen figura. Márpedig ez a szakmai stáb felelőssége. Pozitív, jó szándékú kritikaként fogalmazzuk meg; Planéta Szimonettára szabni a végjátékot különösen érthetetlen, mert bár ugyan ő a legmagasabb, de kevésbé rutinos és az oroszok szemében is ez volt a legkézenfekvőbb megoldás. Talán egy második szándékú trükk jobb lett volna, ha lett volna.

Ha lesz legközelebb, akkor talán lesz az is. Erre leghamarabb esély a kedd esti lengyelek elleni találkozón adódhat. A csoportban vereséggel kezdő ellenfelünk legyőzése a továbbjutás szempontjából létfontosságú, mert középdöntőt érne. A 20:30-kor kezdődő mérkőzsét a cseh Jiri Oprava, Pavel Valek kettős vezeti.

Az A-csoport állása:

1. Spanyolország 1 1 29–22 7 2
 2. MAGYARORSZÁG 1 1 29–29 0 1
 2. Oroszország 1 1 29–29 0 1
 4. Lengyelország 1 1 22–29 –7 0

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik