Sport

Olcsóbb lesz az olimpia

thomas bach (thomas bach)
thomas bach (thomas bach)

A NOB elfogadta az új kandidálási rendszert.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjai egyhangúlag megszavazták azt a modernizációs programot, amely révén a jövőben a jelenleginél olcsóbban lehet nyári és téli olimpiát rendezni.

A NOB kétnapos, monacói közgyűlésén a Thomas Bach elnök által benyújtott 40 pontos reformcsomag “alapjáról”, az eddiginél hatékonyabb és rugalmasabb jelentkezést biztosító javaslatról voksoltak. Noha előzetesen több tag jelezte fenntartását, végül egyhangúlag fogadták el ezt a pontot.

A bizottság a jövőben szeretné vonzóbbá tenni a rendezést, s lefaragni a költségeket. A hatékonyabb és a korábbinál költségkímélőbb lebonyolítás érdekében a házigazda városnak bizonyos korlátok mellett megengedik, hogy más helyszínen, akár az adott országon kívül rendezzen meg egy-egy versenyt.


Fotó: Europress Fotóügynökség

Új a rendszerben az is, hogy a potenciális jelentkezők – még mielőtt belevágnának a hivatalos kandidálásba – előzetesen egyeztetnek a NOB-bal a terveikről. Így elkerülhetőek lesznek pluszkiadások.

Bach nem titkolta, ártott az olimpia nimbuszának, hogy a 2022-es téli játékokra eredetileg hat jelentkező volt, de négy – elsősorban pénzügyi okokból – visszalépett, s csak Peking, illetve a kazah Almati maradt versenyben.

A monacói közgyűlésen később szavaznak – többek között – az olimpiai televíziós csatorna beindításáról, illetve arról, hogy a házigazda bizonyos feltételek mellett maga dönthetne – a NOB beleegyezésével – egy vagy több sportág eseményeinek programba vételéről, azonban nem léphetné át nyári olimpia esetén a 10 500, téli játékoknál pedig a 2900 fős sportolói létszámot.

A küldöttek döntenek majd arról is, hogy a NOB-tagok életkori határát felemeljék-e a most érvényben lévő 70 évről. A javaslat az, hogy egyszeri esetben négy évvel meghosszabbítható legyen a tagság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik