Sport

Hosszú durván bekezdett Dohában

hosszú katinka (hosszú katinka)
hosszú katinka (hosszú katinka)

Az év úszónője 200 pillangón 2:02.42-es időt úszott, amivel első helyen jutott az esti döntőbe. Kozma Dominik hasonlóan tett 200 gyorson.

Hosszú száz háton világbajnoki csúcsot úszott – amúgy mellékesen – és bejutott az elődöntőbe. (55.70), majd 400 vegyesen is olyan tempót diktált az előfutamok alkalmával, hogy a verseny hivatalos időmérői felrakták a világrekodot jelző piros vonalat a tévéközvetítésbe. Katinka a végén mindössze 22 századdal maradt el saját legjobbjától – Jakabos Zsuzsa 9. lett 4:31.95-tel és nem jutott döntőbe -, majd magyarázatot adott arra is, miért ugrált férja a parton. 

“Nem tudom, mi volt ez, nem tudom! Annyit láttam, hogy Shane ugrál le-fel a parton, azt hittem, azért idegeskedik, mert túl lassan úszom, és nem fogok bekerülni. Mert egyáltalán nem nyomtam, egyáltalán nem, ez csak így jött… Azt hiszem, jó formában vagyok, egyszerűen ennyi” – magyarázta a futam után a bajnoknő.

Kétszáz pillangón Szilágyi Liliána is érdekelt volt. A rendkívül fiatal, épphogy nagykoró úszónő ideje azonban csak a 12. helyre volt elegendő, így ebben a versenyszámban nem utott fináléba.

Kozma Dominik 200 gyorson utasította maga mögé a selejtező mezőnyét (1:42.35), míg Bernek Péter a hetedik legjobb időt úszva finalista. Bernek legjobb ideje eddig 1:44.10 volt, ezt javította 1:42.85-re. Szoros verseny lesz az esti.

„Tudtam, hogy meg fogom nyerni, akármilyen erős volt a futam. És azt is tudom, mi lesz délután. Akkor is nyerek. Mekkora oddszal adnak a döntőre? Mert én simán tennék magamra! Ahogy nézem, van itt jó pár 1:41-es úszó – de ennyi van bennem is! Egyébként ez életem első világbajnoki döntője. De nem az utolsó!” – adott hangot önbizalmának Kozma a mixed zónában.

Aztán még “szakmázott” egy kicsit. „Azért megtanulhatnék fordulni. Rövid pályán nyilván nem lenne hátrány. Így délelőtt még volt időm nézelődni. Izotov például gyönyörűen fordul… Ahogy siklik a víz alatt… Mondtam is magamnak, jó, ez neked nem megy, inkább menjél fel, aztán ússzál, te ahhoz értesz.”

A délelőtti programban Gyurinovics Fanni is érdekelt volt. A szintén rendkívül fiatal, 2001. október 24-én született(!!!), így nemrég a 14. életévébe lépő úszónő 50 mellen a 41. helyen csapott célba, és nem jutott be a középdöntőbe. “Mindenképpen 32 alá akartam kerülni, kár, hogy nem sikerült…” (32.03-at úszott) Azért ez így is egyéni csúcs…” – mit mondjunk erre, tüneményes, nagy úszó lesz belőle!

A délelőtti utolsó magyar érdekeltségű versenyszámában a 4×200-as gyorsváltónk  8. helyen jutott be a döntőbe úgy, hogy az elődöntőben Gyurinovics Fannival helyettesítette Hosszú Katinkát. 

Biczó Bence, Szabó Norbert (100 pillangó) és Késely Ajna (100 hát) nem jutott középdöntőbe, ahogy Horváth Dávid sem 100 mellen (Gyurta Dániel kihagyta ezt a számot.). Nem jutott tovább Bernek Péter és Balog Gábor 100 háton sem.

A világbajnokság első napjának délutáni programja:

döntők, elődöntők
kezdés: 16.00 óra

200 m férfi gyors (döntő), 50 m női mell (elődöntő), 100 m férfi hát (ed), 200 m női pillangó (d), 100 m férfi mell (ed), 100 m női hát (ed), 100 m férfi pillangó (ed), 400 m női vegyes (d), 4×100 m férfi gyorsváltó (d), 4×200 m női gyorsváltó (d)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik