Sport

Jöhet a férfi szinkronúszás

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség (FINA) rendkívüli kongresszusán szombaton elfogadták azt a szabálymódosítást, amely szerint a jövőben férfiak is versenyezhetnek műúszásban.

A magyar szövetség beszámolója szerint a jövő szerdán kezdődő rövidpályás úszó-világbajnokság helyszínén, Dohában tartott ülésen több szabályváltozásról döntött a FINA, melyek közül a legradikálisabb a szinkronúszást érinti: már jövőre, a kazanyi világbajnokságon megrendezik a vegyes párosok versenyét, amelyben egy-egy férfi és nő adhat elő egy számot.

A tervek szerint szinkronúszásról művészeti úszásra keresztelik át a sportágat és az is egyre bizonyosabbnak látszik, hogy 2021-ben, amikor Budapesten lesz a világbajnokság, már csapatban is helyet kapnak a férfiak, akiknek a testi ereje még látványosabb dobásokat tesz majd lehetővé. Korábban több magas rangú vezető hallani sem akart a férfiak bekapcsolódásáról a szinkronúszásban, így a változás oka elsősorban az, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság a nemek egyenlőségét hirdeti ott is, ahol eddig kizárólag hölgyek versenyezhettek.


Gyárfás Tamás javaslatát is elfogadták
Fotó: Magyar Úszó Szövetség/Facebook 

Szintén lesz vegyes páros viadal műugrásban, illetve hivatalosan is felvették a FINA-szakágak sorába – hatodikként – az óriástoronyugrást.

Az úszóknál hivatalossá tették a hátúszók rajtját megkönnyítő eszköz használatát, azaz ezentúl nem az olykor csúszósnak bizonyuló falon tarthatják a lábukat a versenyzők, hanem egy, a rajtkőhöz erősített, s a vízbe merülő fémkaron. A 800 és 1500 méteres gyorsúszásban engedélyezték az elektronikus hossz-számlálók használatát, illetve – a magyar FINA-alelnök, Gyárfás Tamás javaslatát elfogadva – nem csak 50, de 25 méteres medencékben is elérhetők junior világrekordok.

Vízilabdában nem véglegesítették a tesztelt pályarövidítést és labdaméret-csökkentést, így egyetlen lényeges módosítás született: ha bármilyen okból egy csapatnak elfogynának a mezőnyjátékosai, a cserekapus játékosként részt vehet a mérkőzésen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik