Sport

Történelmi győzelem Federeréktől

Története során először nyerte meg a tenisz Davis Kupát a svájci csapat, miután a lille-i döntőben Roger Federer vasárnapi sikerével 3-1-re győzött a kilencszeres bajnok Franciaország ellen.

A zárónap 2-1-es svájci vezetésről indult, a 17-szeres Grand Slam-tornagyőztes Federer – akinek trófeagyűjteményéből már csak a DK-serleg hiányzott – Richard Gasquet-vel találkozott, mert Jo-Wilfried Tsonga kisebb könyöksérülés miatt nem állt ki ellene.
 
Federer, aki az egy hét ezelőtti londoni ATP-világbajnokság döntőjét hátsérülés miatt lemondta, pénteken még sima vereséget szenvedett Gaël Monfilstól, majd a szombati párosban Stan Wawrinka oldalán már remekelt, és ezúttal is sziporkázott. Végül 1 óra 52 perces csatában múlta felül Gasquet-t, az utolsó egyest Wawrinka és Monfils között már nem játszották le.


 Fotó: Europress Fotóügynökség

“Ez a győzelem nem az enyém, hanem a csapaté. Én eleget nyertem pályafutásom során, Stan pedig hihetetlenül játszott a hétvégén, az ő pénteki sikere révén tudtam én eldönteni ma a csatát. Ez a siker a fiúké” – mondta szerényen Federer, aki a válogatottal együtt tette meg a tiszteletkört, a 105 kilós trófea tetejéről leemelt serleget pedig Severin Lüthi kapitány hordozta körbe.
    
A párharc a Pierre Mauroy futballstadion salakos pályáján zajlott, ahol a vasárnapi nézőszám még a pénteki rekordot is megdöntötte. Akkor 27 432 ezer néző tartózkodott a fedett arénában – a korábbi csúcsot tíz éve, a Spanyolország-Egyesült Államok párharcban regisztrálták Sevillában, ahol 27 200-an voltak jelen -, ám vasárnap 27 448 szurkolót regisztráltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik