Sport

Hétvégén eldől, kéziseink ott lesznek-e a vb-n

Vetési Iván szerint Hasszan Musztafának, a Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) elnökének szava döntő lehet abban, hogy a magyar férfi válogatott beugróként részt vehet-e a januári, katari világbajnokságon.

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) első embere a Magyar Sportújságírók Szövetsége (MSÚSZ) Molnár Dániel Klubjának hétfői rendezvényén úgy fogalmazott, az ausztrálok kipöckölése és a németeket behívása nagy felháborodást váltott ki a nemzetközi szövetségben. Az IHF a selejtezők lezárulta után az ausztrálok helyére a német válogatottat – a legutóbbi vb-n a Katarba ki nem jutott csapatok közül a legjobb helyen végzett együttest – sorolta be a vb mezőnyébe, mivel nem ismerte el az óceániai kontinentális szövetséget.

TESZTELJEN ÉS NYERJEN!

“Az IHF tanácsa akkor tudja megvédeni a tekintélyét, ha Bahrein és az Egyesült Arab Emírségek visszalépésével megüresedett két hely feltöltésekor is ugyanazt az elvet alkalmazza, mint a németek esetében, vagyis a legutóbbi világbajnokságon elért eredményt venné figyelembe” – jelentette ki Vetési, aki hangsúlyozta, hogy ebben az esetben Magyarország és Szerbia lenne a két beugró. Hozzátette: a tanács ilyen döntés után azt mondhatná, hogy nemcsak a németeknek kívánt kedvezni, hanem egyszer és mindenkorra kidolgozott egy olyan elvet, melyet ezentúl mindig alkalmazni fog a hasonló helyzetekben. 


 Fotó: MTI

Vetési kiemelte: az IHF döntési mechanizmusát ismerve Hasszan Musztafa elnök javaslata döntő lehet a tanács határozatában, ezért ő a napokban telefonon beszélt is ez ügyben a nemzetközi szövetség első emberével.     
    
“Minden olyan eszközt megpróbáltunk bevetni a részvételünk érdekében, ami a fair-play határán belül van” – mondta Vetési, aki szerint a piaci szempontok is Mikler Rolandék részvétele mellett szólnak, ugyanis a számba vehető csapatok közül – még az izlandi beugrása képzelhető el – a nézettséget és a reklámértéket tekintve a magyar válogatott a legerősebb. Kitért arra is, hogy Talant Dujshebaev szövetségi kapitány személye és nemzetközi ismertsége is javíthatja az esélyeket, mert vele és a magyar csapattal mindenképpen emelkedhet a vb színvonala. Ugyanakkor nem rejtette véka alá azt sem, hogy ha a kézilabda nem akar veszíteni a népszerűségéből, akkor a logikus döntés két ázsiai csapat behívása lenne. 

Az IHF tanácsa pénteken reggel 9-kor, Bázelben kezdi meg azt az ülését, amelyen többek között a katari férfi vb mezőnyének feltöltéséről dönt. A 18 tagú grémiumban az IHF szakmai bizottságainak elnökei, a kontinentális szövetségek képviselői ülnek ott, a két választott tag pedig francia, illetve cseh.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik