Sport

Ha olimpiát akarunk, kell még egy hatalmas stadion

Bár a 2024-es olimpiára is tervez pályázni a kormány, az igazi cél a 2028-as ötkarikás játékok megrendezése lehet.

A már most Nemzeti Olimpiai Központ néven futó, 110 milliárd forintból épülő Puskás Ferenc Stadion nem lehetne a központi aréna, ugyanis  futballstadionná alakítják át, így nem lesz benne futópálya.

Itt a bökkenő, ugyanis az olimpiák nyitó- és záróünnepségeit rendre a legnagyobb stadionokban szokták rendezni, ráadásul legalább 70 ezer néző befogadására alkalmas létesítmény kellene, ugyanis többnyire az atlétikai versenyeket tekintik meg a legtöbben a helyszínről.

Ebből adódik, hogy a 69 ezres Puskás-stadion mellé egy esetleges olimpiai rendezés esetén muszáj lenne építeni még egy arénát Budapestre, aminek az Atlétikai Szövetség véleménye szerint legalább 100 ezer néző befogadására alkalmas kellene lennie – olvasható a 444.hu-n.

 Fotó: mnsk.hu

Mégis nagy luxus lenne csak e célból felhúzni egy stadiont, hisz az országos atlétikai eseményeken általában csak pár százan vannak, igaz, nemzetközi eseményeket is lehetne utána rendezni benne.

A 2024-es olimpiát jó eséllyel egy amerikai város kapja majd meg, miután a tengerentúlon legutóbb 1996-ban voltak a játékok. Ezzel együtt valószínűleg pályázunk a rendezésre, de a cél a 2028-as világesemény elhódítása lenne.

2010-es számítások szerint az olimpia teljes infrastrukturális feltételrendszere és a sporthelyszínek biztosítása nem kevesebb, mint 3838 milliárd forint lenne.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik