Sport

Visszatér a Király és az ő lovagjai

Magyar idő szerint szerda hajnalban elkezdődik az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság alapszakasza.

Az NBA-re jellemző, hogy egy-egy csapat éveken keresztül ott van a tűz közelében, ám akik az utóbbi időszakban ráuntak a Miami Heatre, azoknak itt a jó hír: a floridaiak négy év után most minden bizonnyal nem lesznek ott a nagydöntőben. Ráadásul többen esélyesek a végső győzelemre, így érdekes és izgalmakban gazdag szezon elé nézünk.

Keleti konferencia


Fotó: Europress Fotóügynökség

Megkerülhetetlen tényező, ha a liga jelenleg legjobb játékosa klubot vált. Márpedig a nyáron ez történt, LeBron “King” James ugyanis négy év és két bajnoki cím után elhagyta a Miami Heatet és visszatért oda, ahol NBA-s karrierje kezdődött: Clevelandbe. A Cavaliersnél a tehetséges mag adott volt, James érkezése után pedig tovább alakították a keretet, így meghúzták azt is, hogy az idei 1/1-es draftoltjukat, Andrew Wigginst egy három csapatot is érintő csere keretén belül Minnesotába küldték, a Cavs pedig lecsapott a liga egyik legjobb erőcsatárára, Kevin Love-ra.

LeBron James, Kevin Love, Kyrie Irving – jól hangzik, nemde? Ne is legyünk meglepve, ha a Cleveland az elmúlt évek gyengélkedései után ismét a bajnoki címért száll harcba, a keleti alapszakasz-elsőség pedig gyakorlatilag borítékolható. Ugyanakkor nem lennénk meglepve, ha egy év alatt még nem érne révbe az együttes, az NBA-ben sem osztogatják „ingyen” a bajnoki gyűrűt.

Keleten egy komoly kihívója akadhat a Clevelandnek, ez pedig a Chicago Bulls. Derrick Rose felépült a sérüléséből, a nyári világbajnokságon már játszott is, ráadásul a szabadügynök piacról sikerült megszerezni Pau Gasolt, aki minőségi előrelépés Carlos Boozerhez képest – érdekesség, hogy ő pont a Lakershez került. Sokszor mondják, hogy a támadás nyeri a meccset, a védelem pedig a bajnokságot, utóbbiból pedig Chicagóban van az egyik legjobb. Persze az erőviszonyokat azonnal átírhatja az, ha Rose ismét megsérül és az igazat megvallva erre minden esély megvan.

Nyugati konferencia


Fotó: Europress Fotóügynökség

Ahogyan ahhoz az utóbbi években hozzászokhattunk, nyugaton több erősebb csapat is van. Itt van kezdésnek a címvédő San Antonio Spurs, amelynek játékosai ugyan egy évvel öregebbek lettek, de ahogyan az elmúlt szezonokban már bizonyították: ez semmit sem számít. Rutin, összeszokottság, tökéletes gépezet és az NBA egyik legjobb edzője (ez lenne Gregg Popovich) – a San Antonio vélhetően újra ott lesz a rájátszásban. Ott pedig már bármi megtörténhet.

Kihívókból akad szép számmal, közülük is kiemelkedik a Los Angeles Clippers, amely a leglátványosabb kosárlabdát játssza a mezőnyben. A keret mély, a húzóemberek a legjobb korban vannak (Blake Griffin tempódobása ráadásul idényről idényre jobb) és Doc Rivers személyében olyan edző irányítja a csapatot, aki képes meccs közben is olyanokat húzni, amivel döntően befolyásolni tudja a találkozó végkimenetelét. Több szakíró is az egyik nagydöntőst látja a Clippersben.

Az elmúlt szezonokban az Oklahoma City Thunder tűnt olyan csapatnak, amelyik képes lehet a végső győzelem megszerzésére is, ám ezúttal a lábát törő Kevin Durant nélkül vágnak neki az idénynek (hat-nyolc hetet hagy ki a pontkirály), ráadásul az erősítések sem sikerültek túl jól. A rájátszás biztosan összejön, a bajnoki címtől ugyanakkor távolabb került a csapat.

Nyugaton még érdemes lesz odafigyelni a Golden State Warriorsra, a nyáron kifejezetten jól mozgolódó Dallas Mavericksre, valamint a Houston Rocketsre is. A Los Angeles Lakersnél pedig az lesz a legérdekesebb, hogy Kobe Bryant mennyit bír majd.

Videó – Egy kis kedvcsináló a szezonhoz:

Fontos dátumok

Október 28. magyar idő szerint 29.-e hajnal. A New Orleans Pelicans-Orlando Magic, San Antonio Spurs-Dallas Mavericks és Los Angeles Lakers-Houston Rockets mérkőzésekkel elkezdődik az NBA alapszakasza.

December 25.-én lesznek a karácsonyi mérkőzések, a játéknap pikantériája, hogy LeBron James először tér vissza Miamiba, ám immáron a Cavs játékosaként. New York Knicks-Washington Wizards, San Antonio Spurs-Oklahoma City Thunder, Chicago Bulls-Los Angeles Lakers és Los Angeles Clippers-Golden State Warriors összecsapásokat rendeznek még aznap.

2015. február 15.-én, New Yorkban lesz az All Star-gála.

2015. április 15.-én lesz az alapszakasz utolsó napja, majd három nappal később kezdődik a rájátszás. A nagydöntőt júniusban rendezik.

A csapatok

Keleti konferencia:

Atlanti divízió: Boston Celtics, Brooklyn Nets, New York Knicks, Philadelphia 76ers, Toronto Raptors

Centrál divízió: Chicago Bulls, Cleveland Cavaliers, Detroit Pistons, Indiana Pacers, Milwaukee Bucks

Délkeleti divízió: Atlanta Hawks, Charlotte Hornets (a csapat elhagyta a Bobcats nevet), Miami Heat, Orlando Magic, Washington Wizards

Nyugati konferencia:

Északnyugati divízió: Denver Nuggets, Minnesota Timberwolves, Oklahoma City Thunder, Portland TrailBlazers, Utah Jazz

Csendes-óceáni divízió: Golden State Warriors, Los Angeles Clippers, Los Angeles Lakers, Phoenix Suns, Sacramento Kings

Délnyugati divízió: Dallas Mavericks, Houston Rockets, Memphis Grizzlies, New Orleans Pelicans, San Antonio Spurs

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik