Sport

A FINA kitüntette Vlagyimir Putyint

Legnagyobb elismerésében részesítette a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) Vlagyimir Putyin orosz elnököt, akinek a hazájában, Kazany városában rendezik meg a 2015-ös vizes vb-t.

Az AP amerikai hírügynökség szombati jelentésében megjegyezte, hogy Vlagyimir Putyin annak ellenére kapta meg a FINA-kitüntetést, hogy Oroszországot a doppingesetek sorozata miatt akár ki is zárhatják a vizes sportok szereplői közül.

A FINA-elismerést olyan államfőknek és magas rangú magánszemélyeknek ítélik oda, akik kiemelkedő érdemeket szereztek a vizes sportok világában.

Julio Maglione FINA-elnök az elismerést átnyújtva azt mondta, Vlagyimir Putyinnak a sportágnak nyújtott személyes támogatása “nagyban hozzájárul a népek közötti testvériség erősítéséhez, az egészségesebb társadalom eléréséhez, az orosz fiatalok életstílusának és oktatásának javításához (…) a béke és barátság szellemében“.

A legjobb orosz úszónő, Julija Jefimova egyike azoknak az orosz úszóknak, akiket az utóbbi két évben eltiltottak doppingolásért. A mellúszásban – normál medencében 50 méteres távon – világcsúcstartó, olimpiai harmadik, világ- és Európa-bajnok úszónőtől idén májusban vonták meg 16 hónapra a versenyzési jogot szteroidhasználat miatt.

A FINA saját szabályzata alapján kizárhatja egy sportági versenyből azt az országot, amelynek versenyzői közül legalább négyet egy éven belül doppingvétségen érnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik