Sport

Végre egy happy enddel végződő magyar sporttörténet

Szalontay Sándor 25 éves korára robbant be a pályakerékpárosok világába. Az elmúlt hétvégén világbajnokokat előzött meg 200 méteren és úgy néz ki, a jövő heti Európa-bajnokságon teheti le végképp a névjegyét.

Szerdán azt írtuk, úgy tűnik, kidobunk az abalakon egy szép kerékpársikert, mert történetesen a pályakerékpáros Európa-bajnokságot nem mondjuk a közeli Szlovákiában, vagy Németországban, hanem valemi furcsa döntés folytán a Karib-térségben, a Franciaországhoz tartozó Guadeloupe-szigetén rendezi az EUC (European Union Cycling).

Azt most hagyjuk, hogy az európai szövetség mi a bánatért rendez egy karibi szigeten kontinensviadalt – eszement ötlet -, de tény, míg Franciaországba akár két keréken is eltekert volna a hétvégén országos csúcsot hajtó és az Eb-n döntőben reménykedő Szalontay Sándor, addig a Guadeloupe-szigetre csak jelentős anyagi ráfordítás mellett jutna el.

 
Szalontay hihetetlenül gyorsan teker
Forrás: velo.hu 

Szerdai cikkünk kapcsán a Magyar Kerékpársportok Szövetsége elnöke, Katona Kálmán kért szót és jelezte, a Szalontay megy, vagy sem téma, nem pénz, hanem szakmai kérdés.

“Szalontay Sanyi számára egészen mostanáig nem volt olyan biztos háttér, amely lehetővé tette volna, hogy tehetségét kamatoztathassa. Egy lelkiismeretes korcsolyaedző, Kiss István, foglalkozott vele, aki próbálta segíteni a fejlődését, de nem indították versenyeken, így a tehetségét sem tudta bizonyítani” – fogalmazott az elnök.

Szalontayról tudni kell, hogy kubai édesapja és magyar édesanyja korábban elhagyta, hányattatott körlülmények között élt a Millenáris egyik kis helyiségében, mindaddig, amíg a szövetség a hóna alá nem nyúlt.

 
A magyar pályakerékpárosok emberemlékezet óta nem értek el komoly eredményt – Szalontay betörhet a világ élvonalába
Fotó: MTI 

“Az idei évben megtört a hosszú évek alatti stagnálás: a Magyar Kerékpársportok Szövetsége kezdeményezésére, havi 700 ezer forintos térítés ellenében lehetősége nyílt Svájcba utazni, és ott három hónapos ICU (Nemzetközi Kerékpáros Szövetség) ösztöndíj keretében egy neves spanyol edző, Miguel Tarros Martin segítségével készülni. A kitűnő tréner irányításával Sanyi minden várakozást felülmúló fejlődésnek indult, gyorsasága megnőtt, technikai tudása, versenyzési technikája is javult a 200 méteres olimpiai versenyszámban” – világított rá a hirtelen jött eredményjavulás hátterére Katona Kálmán.

“Az egyik legfontosabb cél számára természetesen az olimpiára való kijutás. Ehhez pontokat a Világkupákon és az EB-n lehet megszerezni, ahova már hetekkel ezelőtt beneveztük. A Világkupákon még nincs módja részt venni, mert az UCI rangsorban nem tartozik a legjobb 48 közé, az EB-re pedig egy költségvetési átcsoportosítással megoldható  a kiutazása, ennek indokoltságához azonban a jelenlegi, spanyol edző véleményét kérte a Szövetség. Ő megerősítette, hogy komoly esélyekkel indulhat, így az MKSZ a szűk határidő ellenére megoldja a versenyző kiutazását” – fogalmazta meg a jövőt és mutatott rá a lehetséges megoldásra az elnök.

Úgy legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik